Home » » Ιστορικές αναδρομές

Ιστορικές αναδρομές

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 | 4:49 π.μ.

Γράφει ο mitsos175

Ο Παυσανίας της Ορεστίδος ήταν σωματοφύλακας του Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ήταν επίσης ο δολοφόνος του Φιλίππου.

Σύμφωνα με τον Διόδωρο, ο στρατηγός Άτταλος κατηγόρησε τον Παυσανία για τον θάνατο ενός φίλου του. Ο πρώτος Παυσανίας (της Ορεστίδος), νοιώθοντας απόρριψη, προσέβαλε τον νέο εραστή δημόσια. Εκείνος μην ανεχόμενος την ντροπή, αυτοκτόνησε εκθέτοντας επίτηδες τον εαυτό του σε μια μάχη, προφυλάσσοντας παράλληλα τον βασιλιά. Ο Άτταλος συντετριμμένος αποφάσισε να εκδικηθεί τον Παυσανία (της Ορεστίδος), και αφού τον μέθυσε τον παρέδωσε αναίσθητο για τον βιάσουν. Για μια σειρά λόγων ο Φίλιππος δεν τιμώρησε τον Άτταλο, ενώ ο Παυσανίας της Ορεστίδος προήχθη στη σωματοφυλακή του Φιλίππου, πιθανόν σαν ‘παρηγοριά’…

Ο Παυσανίας δολοφόνησε τον Φίλιππο στην δεξίωση γάμου της κόρης του Φιλίππου Κλεοπάτρα με τον Αλέξανδρο Α΄ της Ηπείρου, και καθώς προσπαθούσε να αποδράσει από την πύλη της πόλης, σκόνταψε σε μια ρίζα ενός κλίματος, και λογχίστηκε από τον Άτταλο (όχι τον γαμπρό του Παρμένιου), τον Λεοννάτο και τον Περδίκκα, που επίσης ήταν σωματοφύλακες και φίλοι του Αλέξανδρου. Ο Αλέξανδρος έβαλε να σταυρωθεί το πτώμα του Παυσανία, αλλά μόλις έφυγε από την Μακεδονία, η Ολυμπιάδα έχτισε ένα μνημείο γι’ αυτόν. Ο φόνος ήταν προμελετημένος, καθώς κοντά όπου ο Παυσανίας είχε διαφύγει, είχαν βρεθεί άλογα. Στην δίκη για το φόνο ακόμα δύο άτομα βρέθηκαν ένοχοι, ο Ηρομένης και ο Αρραβαίος, και εκτελέστηκαν. Ο Λεοννάτος ο οποίος έριξε το δόρυ και σκότωσε τον Παυσανία υποβιβάστηκε, πιθανόν με την υποψία ότι η πράξη του είχε σκοπό να αποτρέψει τον Παυσανία να ανακριθεί.


Βλέπουμε πως παλιά ήταν πιο απλά τα πράγματα. Ακόμα και τα περίπλοκα πολιτικά. Κερδισμένος βγήκε ο Αλέξανδρος και η Ολυμπιάδα καθώς ο Φίλιππος είχε βρει νέα σύζυγο, την ανιψιά του Αττάλου που λέγονταν επίσης Κλεοπάτρα. Στο γαμήλιο γλέντι ο Άτταλος είχε πει έμμεσα τον Αλέξανδρο νόθο. Τελικά η ίδια η Ολυμπιάδα, αφού υποχρέωσε την γυναίκα του Φιλίππου να αυτοκτονήσει, σκοτώνει με τα χέρια της το παιδί της! Πολιτισμός λέμε.

Όμως θα μιλήσουμε για το βιασμό. Με παρόμοιο τρόπο (νάρκωση) βιάστηκε ένας στρατιώτης στο Μεγάλο Πεύκο. Αν τώρα ξεπάτωνε τον καραβανά που διέταξε κάτι τέτοιο, θα τον κατηγορούσαμε; Ξέρω πως δεν λειτουργούμε έτσι σήμερα. Όμως πόσο έχουμε εξελιχθεί πραγματικά; Αναρωτιέμαι, γιατί αυτοί που πηδούν και δέρνουν, δεν έχουν αλλάξει καθόλου νοοτροπία. Θεωρούν πως μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, γιατί έχουν πλάτες.

Ο Παυσανίας λοιπόν σωστά έκρινε πως υπεύθυνος ήταν αυτός που κουκούλωσε την υπόθεση, κι όχι μόνο ο δράστης. Κατάφερε μάλιστα σκοτώνοντας το Φίλλιπο να εξοντώσει και τον Άτταλο μαζί με το σόι του! Τρομερή κίνηση ανεξαρτήτως ηθικής. Εκείνο που δε μ’ αρέσει, ήταν πως ο Αλέξανδρος τελικά ξέσκισε όλη την Ασία, ενώ πιθανόν ο Φίλιππος να μην έκανε τόση ζημιά επειδή δεν θα μπορούσε. Να δέχονταν πχ ειρήνη με την Περσία ως αντάλλαγμα κάποιες περιοχές. Δεν είναι όμως σίγουρο.

Το σίγουρο είναι πως πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη και ισότητα. Αλλιώς μοιραία επιστρέφουμε στο δικαιότερο νόμο της αυτοδικίας από αυτόν του κουκουλώματος.

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

14 Ιουνίου 2021 - 4:10 μ.μ.

Ο Μήτσος μας δίνει μια διαφορετική εκδοχή της δολοφονίας του Φίλιππου του Β, σε σχέση με όσα είχαμε διαβάσει ως τώρα. Ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος στη "Μεγάλη Ιστορία της Ελλάδας" θεωρεί ότι η δολοφονία του Φιλίππου οφείλεται σε συνωμοσία που σκαρώθηκε από την περιβόητη πρώην σύζυγό του, την Ολυμπιάδα και τον γιο τους τον Αλέξανδρο, ο οποίος είχε έρθει σε ρήξη με τον πατέρα του και θα έχανε σίγουρα το δικαίωμα διαδοχής στο θρόνο, αν παρέμενε ζωντανός ο πατέρας του! Ο Φίλιππος Β" είχε ήδη διώξει την Ολυμπιάδα, είχε ξαναπαντρευτεί είχε ήδη παιδί με την νέα σύζυγό του, την Κλεοπάτρα και ετοιμαζόταν να δώσει εκεί το χρίσμα της διαδοχής του, τερματίζοντας κάθε σχέση των έως τότε μελών της οικογένειάς του με τη βασιλική εξουσία. Γι'αυτό η Ολυμπιάδα κι ο Αλέξανδρος οργάνωσαν το σχέδιο εξόντωσης, έβαλαν τον Παυσανία να ξεκάνει το γέρο, έπειτα τον εξόντωσαν και δαύτον οι άνθρωποι του Αλέξανδρου για να μη μιλήσει. Τελικά δολοφόνησαν με φρικτό τρόπο, όχι μόνο κάθε άλλον επίδοξο διάδοχο από το σόι του Φιλίππου αλλά και την Κλεοπάτρα, τη νεαρή δηλ. σύζυγο του γέρου, όσο και το παιδί της από δαύτον που ήταν βρέφος... Λέγεται ότι η κτηνώδης και αδίστακτη Ολυμπιάδα είτε σκότωσε εν ψυχρώ το βρέφος μπροστά στην Κλεοπάτρα, πριν τη δολοφονήσει κι αυτή, ή το έριξε ζωντανό στη φωτιά! (Βλ. στον 6ο μικρό τόμο της χαρτόδετης έκδοσης του έργου, σελίδες 159-167)

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger