Home » , » Ενας χρόνος χωρίς τον ατόφιο μάγκα Σόλωνα Λέκκα (Δείτε ένα μοναδικό βίντεο ... για μερακλήδες)

Ενας χρόνος χωρίς τον ατόφιο μάγκα Σόλωνα Λέκκα (Δείτε ένα μοναδικό βίντεο ... για μερακλήδες)

Από giorgis , Κυριακή 25 Ιουλίου 2021 | 1:02 π.μ.

Του Γ. Γ

«Άλλο τραγουδιστής κι άλλο μερακλής. Είν' η διαφορά μεγάλη».

Σόλωνας Λέκκας

Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από την μέρα που έφυγε από τη ζωή ο Σόλων Λέκκας, ο πιο αυθεντικός, παραδοσιακός λαϊκός καλλιτέχνης και ατόφιος μάγκας  που έχω γνωρίσει.
Με ρίζες από την Μικρά Ασία, είχε επιλέξει ένα μοναδικό τρόπο ζωής, που σπάνια θα συναντήσεις σε άνθρωπο της εποχής μας.
Μπορεί κάποια στιγμή που απέκτησε μια κάποια δημοσιότητα, να μην του ήταν εύκολο να την διαχειριστεί, αλλά σύντομα ξαναβρήκε τον εαυτό του και έγινε ο γνωστός Σόλωνας.

Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετά στοιχεία γι' αυτόν τον υπέροχο καλλιτέχνη και καταπληκτικό άνθρωπο.

Στην μνήμη του αφιερώνω ένα απόσπασμα από περασμένη ανάρτησή μου:

Είναι πολύ ιδιαίτερος αυτός ο καλλιτέχνης. Διαθέτει μια μοναδική φωνή, χαρμάνι σπαραγμού, παράπονου και πάθους, ειδικά όταν λέει αμανέδες, μια γνήσια μαγκιά όταν χορεύει, ένα μοναδικό τρόπο ντυσίματος και ζωής που παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Θα σας πω μια ιστοριούλα που μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση όταν μου την είχαν διηγηθεί πριν από αρκετά χρόνια.

Ενας λαογραφικός σύλλογος της Λέσβου οργάνωνε μια υπαίθρια πολιτιστική εκδήλωση. Καλεσμένοι όλη η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία του νησιού.

Βασικός παρουσιαστής του καλλιτεχνικού προγράμματος ο Σόλων Λέκκας.

Κάποια στιγμή και αφού έγιναν οι τυπικές ομιλίες που συνηθίζονται σ’ αυτές τις εκδηλώσεις, καλούν το Σόλωνα στην σκηνή για να τραγουδήσει.
Ψιλοφτιαγμένος αυτός –πιθανόν από ουζοκατάνυξη- παίρνει το μικρόφωνο. Αντικρίζοντας του απέναντι δεσποτάδες, νομάρχες και δεν συμμαζεύετε, τους απευθύνεται και τους λέει: «Εγώ για σας δεν τραγουδώ»

Πάγωσαν οι διοργανωτές τις εκδήλωσης. Τον πλησιάζουν και προσπαθούν να τον μεταπείσουν. Ανένδοτος ο Σόλων. «Ακούστε ρε σεις», λέει απ’ το μικρόφωνο: «Το τραγούδι είναι σαν την κλανιά. Όταν δεν σου έρχεται όσο και να σφίγγεσαι δεν σου βγαίνει. Και μένα δεν μου βγαίνει να τραγουδήσω γ’ αυτούς που βλέπω απέναντι μου». 

Καταλαβαίνετε τι χαμός έγινε με τον Σόλωνα να αποχωρεί μάλλον για να πάει να συνεχίσει την ουζοποσία του...

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger