Home » , » Σαν σήμερα χάνει την ζωή του ο Γάλλος συγγραφέας, δημοσιογράφος και φιλόσοφος Αλμπέρ Καμί

Σαν σήμερα χάνει την ζωή του ο Γάλλος συγγραφέας, δημοσιογράφος και φιλόσοφος Αλμπέρ Καμί

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022 | 12:00 μ.μ.

«Ένα κράτος, εξ' ορισμού, δεν μπορεί να έχει καμία ηθική. Το περισσότερο που μπορεί να έχει ένα κράτος, είναι μια αστυνομία».

 Αλμπέρ Καμί.

Ηταν σαν σήμερα το 1960 όταν χάνει την ζωή σε αυτοκινητικό δυστύχημα, οι συνθήκες του οποίου είναι ακόμα αδιευκρίνιστες ο  Γάλλος συγγραφέας, δημοσιογράφος και φιλόσοφος Αλμπέρ Καμί . 

Ο Καμί γεννήθηκε στο Μοντοβί της Γαλλικής Αλγερίας στις 7 Νοέμβρη 1913. Πρόλαβε μα ζήσει μόνο  47 χρόνια, τα 27 απ' αυτά στην Αλγερία και τα υπόλοιπα στη Γαλλία. 

Παρ' όλο τον σύντομο βίο του όμως Ο Αλμπέρ Καμί υπήρξε και παραμένει ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς και διανοητές. ενώ είναι ο νεότερος συγγραφέας, που σε ηλικία μόλις 44 ετών, το 1957, βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Σε ηλικία 21 ετών γίνεται  μέλος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, κάτι όπως που θα διαρκέσει μόλις δυο χρόνια. Κατά μια εκδοχή θα αποχωρήσει κατηγορώντας το για «ιδεολογικό απολυταρχισμό», σύμφωνα με μια άλλη το Γαλλικό Κ.Κ, τον διέγραψε ως τροτσκιστή αφού είχε ταχθεί  κατά του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος των Αλγερινών, ερχόμενος σε αντίθεση με την θέση του ΓΚΚ.  

Πήρε μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών και έγινε διευθυντής της εφημερίδας «Μάχη», ενώ ο Καμύ το 1949 είχε  συνυπογράψει επιστολή ζητώντας να σταματήσουν οι εκτελέσεις των Ελλήνων κομμουνιστών που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από τα έκτακτα στρατοδικεία.

Ορισμένα από τα πιο γνωστά του έργα είναι: «Ο Ξένος», «Ο Καλιγούλας», «Ο Μύθος του Σισύφου», «Η πανούκλα». Παρουσιαζόταν «ελεύθερος σκοπευτής», ενώ εκφραζόταν σχεδόν απαξιωτικά σε όσους στρατευόταν στην επαναστατική υπόθεση, με χαρακτηριστικό του έργο στην κατεύθυνση αυτή,  το αξιόλογης γραφής  έργο του «Ο επαναστατημένος άνθρωπος», που μπορούμε να πούμε ότι ήταν αυτό που τον καθιέρωσε σαν έναν από τους «πνευματικούς ηγέτες» της μικροαστικής διανόησης της Δύσης

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger