Πριν από ένα χρόνο και μες στο κλίμα της εθνικής ανάτασης για την επέτειο των 200 χρόνων .από την Επανάοταση του 1821 είχε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο -και μάλιστα είχε γίνει viral- ένα εξώφυλλο του «ΒΗ- MAgazino» που βέβαια αποσύρθηκε άρον άρον μετά τις ευφάνταστες τρολιές και τη δημόσια κατακραυγή.
Στη μονταρισμένη φωτογραφία, που θα μπορούσε να έχει τίτλο «Τα φιλαράκια», απεικονίζονταν διάφοροι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι και σε πρώτο πλάνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως στρατηγός Μακρυγιάννης να τους δίνη το πρόσταγμα από κάποια Τριπολιτσά που μετατοπίστηκε στο Μαξίμου. Μεταξύ αυτών και ο ΓΙούτιν, που προς το παρόν δεν έχει εξαλειφθεί από την ιντερνετική αποθήκη (δεν υπάρχουν επίσης πληροφορίες αν η Κεραμέως έχει δώσει εντολή να αφαιρεθούν από ια βιβλία της Ιστορίας η συμμετοχή και η συμβολή του ρωσικού στόλου στη ναυμαχία του Ναυαρίνου). Ο γραφίστας βέβαια είχε διαγνώσει από τότε τα συμπτώματα όχι μόνο της μεγαλομανίας αλλά και της απώλειας κάθε επαφής με την πραγματικότητα.
Για τον φετινό εορτασμό το ακριβοπληρωμένο επικοινωνιακό επιτελείο θα μπορούσε να έχει ετοιμάσει κάτι ανάλογο. Την «Εξοδο του Μεσολογγίου» του Βρυζάκη, όπου οι υπουργοί της κυβέρνησης σε ρόλο οπλαρχηγών ορμούν με τα γιαταγάνια, ενώ κάτω απ’ αυτούς βρίσκεται το εξαθλιωμένο από την πείνα πλήθος των ελεύθερων πολιορκημένων. Ακόμη mo εύστοχο θα ήταν το «μοντάζ» στον πίνακα του Ντελακρουά με το ίδιο θέμα, όπου ο πρωθυπουργός στη θέση της Ελλάδας, αξύριστος σε ένδειξη πένθους, θα περπατούσε ανάμεσα στα ερείπια του διαλυμένου ΕΣΥ και τους 27.000 νεκρούς από την πανδημία.
Ο τίτλος πάντως του βιβλίου και της σειράς εκπομπών του Στάθη Καλύβα «Καταστροφές και θρίαμβοι» μοιάζει με αυτοεκπληρούμενη προφητεία Από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια για παράδειγμα προέκυψε το μηνιαίο επίδομα των 13 ευρώ και στους πολίτες προσφέρεται η επιλογή: ή τρεις φορές άναμμα του θερμοσίφωνα ή τρεις καφέδες στο Da Capo.
Το πλαφόν και το συζητούμενο δελτίο σε τρόφιμα και βενζίνη είναι, για όσους νήστεψαν τη νοσταλγία, η ευκαιρία να βιώσουν την περίοδο της Κατοχής. Η προσέλκυση επενδύσεων από τη Σαουδική Αραβία, την οποία υπερήφανος ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης δύο μέρες μετά την εκτέλεση 81 κρατουμένων, μας μαθαίνει πότε και πού να αφιερώνουμε τα δάκρυά μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η διαπίστωση του Στουρνάρα ότι δεν υπάρχουν δέντρα με λεφτά εμπλούτισε τις γνώσης μας στην έννοια της χλωρίδας.
Στον ζόφο όμως που διανύουμε ακόμη και η γλώσσα αναγεννήθηκε από την «κοίτη» της και ο Δένδιας είναι άξιος συγχαρητηρίων για την «εκκένωση» του προξένου μας. Η λογοκλοπή του Πατούλη μπορεί να λέγεται πλέον αδιευκρίνιστες βιβλιογραφικές αναφορές, ενισχύει όμως τη διεπιστημονική συνεργασία.
Ο μετα-ηρωισμός λοιπόν είναι να αρνείσαι τα επιδόματα για να στηρίξεις το κράτος σου' στην πελιδνή δημοκρατία που νανουρίζεται με ιάμβους και διθυράμβους ο πρωθυπουργός να μην εξηγεί τι συζητήθηκε στην Κωνσταντινούπολη γιατί είναι ακόμη μπουκωμένος από τον χαλβά της Εμινέ. Στο μεταξύ το γόητρο της ηθικής προπαίδειας όλο και καταρρακώνεται με μοίρασμα χρήματος σε φίλους και golden boys, αφήνοντας το «προνόμιο» του επαίτη στους ευάλωτους και υποθηκεύοντας κάθε προσδοκία ζωής και αξιοπρέπειας.
Δημοσίευση σχολίου