Την ίδια μέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την εξουσία έκανε δύο πράγματα. Εστειλε ένα μήνυμα σε κάποιον και του ζητούσε αναλυτικοί στοιχεία που «αφορούν τον Βαξεβάνη και τον αδελφό του» (θα σας γελάσω αν αναφερόταν σε χόμπι ή γευστικές προτιμήσεις) και ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την ΕΥΠ, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ. Λίγο αργότερα ανέλαβε και τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, πράγμα που δημιούργησε μεγάλη συζήτηση για το πόσο... ευαίσθητος ήταν σε μερικά θέματα.
Ας μείνουμε όμως στα τρία πρώτα. Ο Μητσοτάκης επέλεξε να ελέγχει οτιδήποτε σχετιζόταν με την πληροφορία.
Είναι αυτό που οδήγησε επτά οργανώσεις για την ελευθερία ίου Τύπου να διατυπώσουν πριν από μερικές μέρες το πόρισμα ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει εμμονή με την πληροφορία».
Ο Μητσοτάκης τοποθέτησε ένα «βιολιστή στη στέγη» της ΕΥΠ, πρώην σεκιουριτά με πτυχίο μουσικού, και έκανε ρεσάλτο στην υπηρεσία, την οποία αποψίλωσε από στελέχη. Από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του το Documento είχε γράψει ότι ο πρωθυπουργός έστηνε ένα παραμάγαζο της ΕΥΠ με σύγχρονο εξοπλισμό μακριά από την κεντρική υπηρεσία, με ανθρώπους αμφίβολης προέλευσης. Ηταν ξεκάθαρο ότι στόχος της «αναβάθμισης» της ΕΥΙI δεν ήταν ο εχθρός αλλά ο εσωτερικός εχθρός, κατά τα πρότυπα της παλιάς καλής ΕΡΕ.
Στο Documento κανένας δεν είχε αμφιβολία για το αν ανήκε στην κατηγορία των εχθρών του Μητσοτάκη, τους οποίους είχε μετασχηματίσει σε «εσωτερικούς εχθρούς». Εκτός από τις «επίσημες» επιθέσεις, υπήρξαν διαρρήξεις των γραφείων της εφημερίδας χωρίς φθορές, με αντικλείδια, τηλέφωνα που άνοιγαν και έκλειναν μόνα τους και εικονομηνύματα-δολώματα που καλούσαν τους δημοσιογράφους να τα ανοίξουν.
Στις 2 Δεκεμβρίου 2018 ο εκδότης της εφημερίδας έλαβε ένα μήνυμα από την Αγγλία το οποίο τον ρωτούσε «αν ισχύει η προσφορά για το ταξίδι». Στη λογική ερώτηση «ποια αγγελία;» του στάλθηκε ένα λινκ το οποίο περιείχε κάποιο λογισμικό. Λίγο αργότερα ο αριθμός του τηλεφώνου-αποστολέα όπως και το σάιτ εξαφανίστηκαν.
Ποιος είναι πίσω από όλα αυτά; Κανένας δεν ξέρει. Να όμως που η επικαιρότητα μας βάζει σε σκέψεις. Πριν από μερικές ημέρες ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα παρακολούθησης μέσω του τηλεφώνου του. Το ειδικό πανεπιστημιακό εργαστήριο Citizen Lab στο Τορόντο έπειτα από έρευνα είχε εντοπίσει κακόβουλο λογισμικό στο τηλέφωνό του, το οποίο είχε εγκατασταθεί με τη μέθοδο του μηνύματος που περιείχε λινκ. Στην πολύ σοβαρή καταγγελία του δημοσιογράφου (ο οποίος ερευνούσε σκάνδαλα του τραπεζικού συστήματος) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε ότι αυτά δεν αφορούν την κυβέρνηση αλλά προέρχονται από ιδιώτες. Και μόνο η ανάγκη του Οικονόμου να μη δεσμευτεί για έρευνα της υπόθεσης αλλά να προσπαθήσει να προσδιορίσει δράστες ήταν εξόχως ύποπτη.
Την Παρασκευή αποκαλύφθηκε ότι την παρακολούθηση του Θαν. Κουκάκη είχε αναλάβει η ΕΥΙI. Με επίσημο αίτημά της στην Cosmote και με το επιχείρημα της «εθνικής ασφάλειας» είχε ζητήσει την άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του δημοσιογράφου. Το καλοκαίρι ο Κουκάκης, έχοντας μπει σε υποψίες, απευθύνεται στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και ζητά να μάθει αν παρακολουθείται. Μόλις η ΑΔΑΕ κάνει αίτημα στην ΕΥΠ η παρακολούθηση διακόπτεται. Στις 31 Μαρτίου 2021, και ενώ αναμένει απάντηση από την ΑΔΑΕ, ψηφίζεται νόμος με βάση τον οποίο απαγορεύεται να γνωστοποιηθούν στοιχεία σε ενδιαφερόμενο για την παρακολούθησή του ώστε να προβεί στις νόμιμες ενέργειες.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης και η εποπτευόμενη ΕΥΠ παρακολουθούν ένα δημοσιογράφο με το επιχείρημα της εθνικής ασφάλειας. Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Αναμφίβολα οι δημοσιογράφοι (οι κανονικοί) είναι εχθροί για την κυβέρνηση. Πόσο μάλλον όταν ερευνούν τράπεζες, όπως ο Κουκάκης. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι ερευνώμενοι τραπεζίτες και οι συνεργοί τους αμνηστεύτηκαν με νόμο Μητσοτάκη. Ο,τι κι αν έκλεψαν, ο εχθρός είναι ο δημοσιογράφος. Στο Documento αυτό το έχουν καταλάβει.
Αξίζει να αναφερθεί μια μικρή λεπτομέρεια σε αυτή την ιστορία. Ο Κουκάκης την προηγούμενη Τετάρτη απευθύνθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ζήτησε ραντεβού για να τον ενημερώσει για την παρακολούθηση. Τον παρέπεμψαν στη συνέχεια στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για να εκθέσει το πρόβλημά του, η οποία ωστόσο δεν έχει ευθύνη για τέτοια θέματα (υπεύθυνη είναι η Εισαγγελία Εφετών).
Μετά τις αποκαλύψεις ρώτησα τον εκδότη του Documento αν θεωρεί ότι αυτός ή οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας παρακολουθούνται από την ΕΥΙI και μου απάντησε: «Δεν ξέρω αν το κάνουν, αλλά αν το κάνουν τους λυπάμαι με αυτά που ακούνε».
Δημοσίευση σχολίου