Home » , , , » Κυβέρνηση «Μεγάλου Αδελφού»: Η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Κουκάκη, παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί Οικονόμου

Κυβέρνηση «Μεγάλου Αδελφού»: Η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Κουκάκη, παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί Οικονόμου

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 | 8:04 μ.μ.


Πηγή: Κουτί της Πανδώρας

Η ΕΥΠ κατέθεσε στην Cosmote αίτημα για άρση του απορρήτου σε αριθμό κινητού που ο δημοσιογράφος διατηρούσε στον πάροχο.

Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλά για «ιδιωτική παρακολούθηση», το reportersunited.gr αποδεικνύει πως η μόνη υπηρεσία που παρακολουθούσε τον Θανάση Κουκάκη ήταν η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται στον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να ξεκαθαρίσει ποιος και γιατί έδωσε την εντολή παρακολούθησης του Θ.Κουκάκη, αλλά και πόσοι ακόμα δημοσιογράφοι παρακολουθούνται. Πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση παρακολούθησης δημοσιογράφου από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας σε χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός έτους, καθώς τον Νοέμβριο του 2021 η ΕΦΣΥΝ είχε αποκαλύψει σήματα της ΕΥΠ που αφορούσαν τον Σταύρο Μαλιχούδη.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση παρακολούθησης του Θανάση Κουκάκη, εκθέτοντας την κυβέρνηση και τον Κυρ. Μητσοτάκη προσωπικά. Ενώ ο Γιάννης Οικονόμου ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για «ιδιωτική παρακολούθηση», εξηγώντας ότι «οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα λογισμικά (spyware)», το reportersunited.gr φέρνει στο φως τις πράξεις που καταδεικνύουν ότι πίσω από την παρακολούθηση του δημοσιογράφου βρισκόταν η ΕΥΠ.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το reportersunited.gr, την 1η Ιουνίου του 2020, με τη διάταξη υπ’ αριθμ. Ε2402/2020, η ΕΥΠ κατέθεσε στην Cosmote αίτημα για άρση του απορρήτου σε αριθμό κινητού που ο δημοσιογράφος διατηρούσε στον πάροχο. Η άρση του απορρήτου ζητήθηκε για δύο μήνες -από την 1η Ιουνίου έως την 1η Αυγούστου 2020- με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας.

Έπειτα, η ΕΥΠ με την αόριστη επίκληση της εθνικής ασφάλειας αιτήθηκε παράταση, η οποία συνοδευόταν με την απαιτούμενη άδεια της αρμόδιας εισαγγελέα, Βασιλικής Βλάχου. Στις 12 Αυγούστου, ημέρα που ο Θ. Κουκάκης προσέφυγε στην ΑΔΑΕ, η ΕΥΠ διέκοψε πρόωρα την παρακολούθησή του. Στις 10 Μαρτίου 2021, η ΑΔΑΕ απευθύνεται στην Εισαγγελέα της ΕΥΠ για το αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για την ενημέρωση του δημοσιογράφου σχετικά με την άρση του απορρήτου του. Ωστόσο, στα τέλη του ίδιου μήνα η κυβέρνηση καταθέτει και ψηφίζει στη Βουλή τροπολογία με την οποία αίρεται η δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει κάποιον που τίθεται υπό παρακολούθηση.

«Με όπλο τον νέο νόμο, η εισαγγελέας της ΕΥΠ μπορεί πλέον να αρνηθεί στην ΑΔΑΕ το δικαίωμά της να ενημερώσει παρακολουθούμενο. Το κάνει λίγες μέρες μόνο μετά την ψήφιση του νόμου. Αυτοί που παρακολουθούν τον Κουκάκη θεωρούν το θέμα λήξαν» σημειώνεται στο ρεπορτάζ και προστίθεται πως στα τέλη Ιουλίου του 2021, κι ενώ ο Θανάσης Κουκάκης έχει χακαριστεί με το spyware «Predator», η ΑΔΑΕ απαντάει στον καταγγέλλοντα δημοσιογράφο πως «μετά από τεχνικό έλεγχο που διενήργησε η ΑΔΑΕ […] στα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών παρόχων που εξυπηρετούν τις συνδέσεις κινητής και σταθερής τηλεφωνίας σας […] δεν διαπιστώθηκε κάποιο γεγονός που να συνιστά παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών». Κατά το reportersunited.gr, από την απάντηση της ΑΔΑΕ προκύπτει ότι δεν παραβιάστηκε η νομοθεσία για τις υποκλοπές, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι ο δημοσιογράφος δεν παρακολουθήθηκε.

«Ιδιωτική παρακολούθηση»

Στις 11 Απριλίου, όταν και γνωστοποιήθηκε η τεκμηριωμένη καταγγελία του Θ. Κουκάκη, ο Γ. Οικονόμου ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών: «Πληροφορήθηκα και εγώ από τα δημοσιεύματα το θέμα αυτό. Είναι αυτονόητο ότι οι αρμόδιες Αρχές πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει, έτσι ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή και να αποδοθεί η Δικαιοσύνη. Προφανώς δεν νοείται σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, σε ένα κράτος Δικαίου, οποιοσδήποτε ιδιώτης να μπορεί να παρακολουθεί κάποιον άλλο ιδιώτη. Οι αρμόδιες Αρχές πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, χωρίς συζήτηση».

Την Πέμπτη το documentonews.gr επικοινώνησε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ζητώντας του να διευκρινίσει από πού προέκυπτε η βεβαιότητα περί ιδιωτικής παρακολούθησης. Ο κ. Οικονόμου αρκέστηκε να επαναλάβει όσα ανέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κάτι που έπραξε και μετά το ερώτημα για το αν η «ιδιωτική παρακολούθηση» αποτυπώνει κενό ασφαλείας με ευθύνη της ΕΥΠ.

Σήμερα, Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε, δηλώνοντας στο briefing: «Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αυτεπάγγελτα έχει παρέμβει προκειμένου να διερευνήσει τη σχετική καταγγελία. Και έχει ζητήσει τη συνδρομή σε τεχνικό επίπεδο της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής, της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Συνολικά για το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί θέλω να πως ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα λογισμικά τα οποία περιγράφονται στις καταγγελίες αυτές και ως εκ τούτου το ελληνικό δημόσιο δεν συναλλάσσεται με καμία από τις εταιρείες που κατασκευάζουν ή εμπορεύονται τέτοιου είδους λογισμικά. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια σοβαρή καταγγελία και ορθώς η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου παρενέβη αυτεπάγγελτα για να διερευνήσει το όλο θέμα».

Εύλογα προκύπτει το εξής ερώτημα: Πώς ήταν δυνατόν ο κ. Οικονόμου να γνώριζε για την «ιδιωτική παρακολούθηση» και όχι για αυτήν της ΕΥΠ;

Δείτε το βίντεο από το σημερινό briefing. Το επίμαχο απόσπασμα στο 27:25 του βίντεο.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger