Η μεγάλη μάζα των εργαζομένων δεν συμβιβάστηκε με αυτή τη πολιτική των δυνάμεων κατοχής και ακολούθησε το κομμάτι της ηγεσίας του εργατικού κινήματος που ανέπτυσσε αντιστασιακή δράση εναντίον των κατακτητών. Εκφραστής αυτής της αντιστασιακής βούλησης αποτέλεσε το ΕΕΑΜ (Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο), που ιδρύθηκε στις 16 Ιούλη του 1941 από το σύνολο σχεδόν των παλαιών αντιμαχομένων συνδικαλιστικών παρατάξεων. Τα χρόνια της Κατοχής αποτελούν έτσι κατά παράδοξο τρόπο την κορυφαία στιγμή στην ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος.
Το Ιδρυτικό του ΕΕΑΜ υπέγραψαν εκ μέρους της ΕΓΣΕΕ στην οποία είχε έντονη παρουσία το ΚΚΕ, ο Κώστας Λαζαρίδης, εκ μέρους της ΓΣΕΕ ο Γιάννης Καλομοίρης και εκ μέρους των Ανεξάρτητων Συνδικάτων ο Δ. Στρατής. Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑΜ εκλέχτηκε ο Κ. Λαζαρίδης.
Τα χρόνια της Κατοχής αποτελούν έτσι κατά παράδοξο τρόπο την κορυφαία στιγμή στην ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος.
Αν και το ΕΕΑΜ ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των κομμουνιστών, δεν ελέγχθηκε ποτέ από αυτό, αλλά κατόρθωσε να επιτύχει στο εσωτερικό του μια ευρεία αντιπροσώπευση τάσεων. Στην πραγματικότητα η περίοδος αυτή είναι επίσης η μόνη στην οποία λειτούργησε τόσο άρτια η εσωκομματική δημοκρατία και η διαλεκτική σχέση μεταξύ της διεκδίκησης πολιτικών και οικονομικών αιτημάτων. Το ΕΕΑΜ έγινε έτσι το μέσο για την ενοποίηση της εργατικής τάξης.
Αναλυτικό αφιέρωμα στο γεγονός υπάρχει στην ιστοσελίδα Εθνική Αντίσταση - ΔΣΕ
Δημοσίευση σχολίου