Home » , » Ιστοριούλες από τα παλιά, για δημοσκοπήσεις και exit polls

Ιστοριούλες από τα παλιά, για δημοσκοπήσεις και exit polls

Από giorgis , Τρίτη 5 Ιουλίου 2022 | 7:00 μ.μ.


Του Γ.Γ.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2015 και το πώς αντιμετωπίστηκε αυτή η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος, έγραψα προηγουμένως. 
Μου 'ρθαν όμως κάποιες σχετικές ιστοριούλες στο μυαλό και είπα να τις μοιραστώ μαζί σας. Εχουν σχέση με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και την αξιοπιστία των "ερευνών" που παρουσιάζουν. 
Αν και με αυτό το θέμα ασχολήθηκα πριν κάποιες μέρες, θεωρώ ότι έχει την αξία του να προσθέσω κάποια πράγματα. 

Με παίρνει, που λέτε, σχετικά πρόσφατα, ένας γνωστός μου δημοσιογράφος, σχεδόν ενθουσιασμένος. 
Ρε συ, μου λέει, σου έχω αποκλειστική είδηση, κοίτα το μαίηλ σου. Και για να μην το κάνουμε σίριαλ, που είχε στείλει τα αποτελέσματα μιας μυστικής, υποτίθεται, δημοσκόπησης, που είχε γίνει στην Αττική, για λογαριασμό της Αμερικάνικης Πρεσβείας -φαινόταν ότι ήταν επαγγελματική δουλειά, από τα γραφήματα και τους πίνακες- και προερχόταν σύμφωνα με τον ίδιο προερχόταν από "αξιόπιστη πηγή". 
Εξυπακούεται ότι στο μπλοκ μας δεν κάναμε καμιά αναφορά. 
Αν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον αυτή την ιστορία είναι ότι και οι Αμερικάνοι κάνουν δικές τους μετρήσεις για την πολιτική δύναμη των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα και δεν αρκούνται στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται. (Αυτό μόνο αν η πληροφορία που μου μεταφέρθηκε έχει βάση).

Πιθανόν όμως να ισχύει και στην περίπτωση αυτή, το γεγονός έχει την εξήγησή του.  

Ας θυμίσουμε, λοιπόν αυτή την ιστοριούλα,  

Λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα του '15 ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΣΥΡΙΖΑ "105,5 στο Κόκκινο" κάνει μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη, για την οποία θα είχε επέμβει εισαγγελέας σε οποιοδήποτε "αναπτυγμένο" δυτικό κράτος. 

Ο ρ/σ έφερε στην δημοσιότητα ένα εσωτερικό non paper της ΝΔ, που είχε στείλει η ηγεσία του κόμματος στα στελέχη που είχαν αναλάβει την επικοινωνιακή πολιτική. Αυτό, χωρίς περιστροφές μας ομολογεί ότι η Ν.Δ., έχει την δυνατότητα παρέμβασης στα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι δημοσκοπικές εταιρείες. Αναφέρει επί λέξη αυτό το κείμενο "στο βαθμό που είναι δυνατό, θα πρέπει η δημοσκοπική/κοινωνική δυναμική υπέρ του ΝΑΙ να αποτυπωθεί κλιμακούμενη από τις εταιρείες μετρήσεων, να φανεί δηλαδή ότι υπάρχει μία δυναμική – ρεύμα υπέρ του ΝΑΙ, η οποία είναι σταθερή. Όχι όμως με ομοειδή ποσοστά, γιατί ο κόσμος παραμένει καχύποπτος απέναντι στους δημοσκόπους. Τους θεωρεί κομμάτι του συστήματος"

Ηταν η περίοδος που έβγαινε δημοσιογράφος και μας έλεγε "Τι φταίμε εμείς που όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι με το ΝΑΙ" και οι βουλευτές της Ν.Δ., έπιαναν στασίδι στα κανάλια για να μας λένε τις απίστευτες απιθανότητες στην περίπτωση που θα επικρατούσε το "ΟΧΙ"

Εδώ και αξίζει να το θυμίσουμε είναι ότι ο μόνος δημοσιογράφος που απ' την πρώτη στιγμή δήλωνε δημόσια ότι "το σίγουρο είναι πως το «Όχι» θα επικρατήσει συντριπτικά" ήταν ο μακαρίτης Γιώργος Δελαστίκ

Μόνο πια τις τελευταίες μέρες κι αφού Ν.Δ και δημοσκοπικές εταιρείες είχαν διαπιστώσει ξεκάθαρα ότι η κατάσταση δεν αλλάζει, ξεκίνησαν μια προσπάθεια να συσπειρώσουν του οπαδούς του "ΝΑΙ", μιλώντας για ντέρμπι. (Τα δημοσκοπικά στοιχεία που είχαν έδειχναν ότι όσων θα επέλεγαν αποχή προερχόταν σε πλειοψηφικό αριθμό από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ). 
Και έτσι ακούσαμε τον σημερινό υπουργός της Ν.Δ., Τάκη Θεωδορικάκο, μόλις δυο μέρες πριν το δημοψήφισμα, να μας παρουσιάζει δημοσκόπηση της εταιρείας του, της GPO και να μας λέει ότι  το «ΝΑΙ» έχει ένα οριακό προβάδισμα της τάξης του 0,4% συγκεντρώνοντας 44,1% έναντι του 43.7% του «ΟΧΙ», συμπληρώνει ο ίδιος ότι η αναμέτρηση θα εξελιχθεί σε ντέρμπι. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος φυσικά τα ξέρουμε.

Και για να μην μας πει κανένας ότι  από τότε οι εταιρείες δημοσκοπήσεων άλλαξαν μεθοδολογία και έγιναν αξιόπιστες. 
Γιατί τότε δεν θα αρκεστούμε να τους θυμίσουμε το στραπάτσο που έπαθαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, αλλά θα τους παραπέμψουμε και στις "μαντεψιές" που έκαναν στις βουλευτικές εκλογές του 2019. Τότε που ο αγαπημένος δημοσκόπος του Χατζηνικολάου, ο Γεράκης της MARC έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ  24,7% και η Public Issue (Πολιτικό Βαρόμετρο Ιουλίου), στον Σκάι να δίνει διαφορά 15,5% (ΝΔ: 42,5%, ΣΥΡΙΖΑ 27%). (Για την ιστορία να πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτές τις εκλογές είχε λάβει το 31,53% και η Ν.Δ το 39,85%). 

Θα ολοκληρώσουμε με την τρίτη ιστοριούλα μας που αυτή έχει όντος πλάκα. Ηταν το 2000, Απρίλης και η κυβέρνηση του Σημίτη έκανε βουλευτικές εκλογές. Τότε έμεινα στην Πετρούπολη. Είχαμε, λοιπόν μαζευτεί κάποια φιλαράκια, για να δούμε τα αποτελέσματα στην τηλεόραση και να τα σχολιάσουμε. Ξέρετε τώρα ...παραγγελιά σε ντελιβεράδικο ... κρασάκι ...

Οταν ανακοινώθηκαν τα exit polls, των τηλεοπτικών σταθμών που έφερναν την ΝΔ, πρώτο κόμμα, επικράτησε ένας ψιλοχαμός. Στην απέναντι πολυκατοικία έμεινε ένας σαλταρισμένος δεξιός. Με το που ακούει ότι το κόμμα του αναλαμβάνει την κυβερνητική εξουσία, βγαίνει στο μπαλκόνι του με την καραμπίνα του κι αρχίζει να πυροβολεί στον αέρα ουρλιάζοντας-πανηγυρίζοντας.

Το κανάλι που παρακολουθούσαμε είχε ζωντανή σύνθεση με το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ, Πέτρου Μαντούβαλου στον Πειραιά. (Μιλάμε για τον ευυπόληπτο πολίτη, που έχει κατηγορηθεί για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σχετικά με εμπλοκή του στο λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα». Εχει καταδικαστεί και μάλιστα αμετάκλητα, -με αναστολή όπως συμβαίνει συνήθως στα "δικά" τους παιδιά- με τον ΔΣΑ να του αφαιρεί την δικηγορική του ιδιότητα).

Μόλις, λοιπόν έγιναν γνωστά τα exit polls στο εκλογικό του κέντρο του συγκεκριμένου επικρατεί αλαχλαπαταγή και ένας ενθουσιασμός άνευ προηγουμένου. Δικυκλιστές μπάτσοι, πυρπολικά της αστυνομίας, και μιλιούνια Μανιάτες με τα αυτοκίνητά τους –απ’ αυτούς αντλεί μεγάλη εκλογική δύναμη ο Π. Μαντούβαλος- σχημάτισαν πομπή προς τα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ, αφού σύμφωνα με τον πολιτευτή της Ν.Δ θεωρούσε ότι αυτοδικαίως θα έπρεπε να καταλάβει την υπουργική καρέκλα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης όταν σχημάτιζε κυβέρνηση η Ν.Δ.

Ε. όλο αυτό το νταβαντούρι δεν κράτησε ούτε μια ώρα. Το εκλογικό αποτέλεσμα άρχισε να ξεκαθαρίζει. Τελικά στις εκλογές του 2000 κέρδισε το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη και πιθανόν ο τύπος με την καραμπίνα όπως και ο Μαντούβαλος μαζί με τους οπαδούς του να κατέφυγαν σε ... υπογλώσσια.   

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger