Home » , , » Τα καθάρματα συνεργάτες των Γερμανών, που αποτέλεσαν τον ένοπλο δωσιλογισμό στην κατοχή, στην συνέχεια έγιναν αξιωματικοί του λεγόμενου "Εθνικού Στρατού", εγκληματώντας και κατά τον εμφύλιο πόλεμο.

Τα καθάρματα συνεργάτες των Γερμανών, που αποτέλεσαν τον ένοπλο δωσιλογισμό στην κατοχή, στην συνέχεια έγιναν αξιωματικοί του λεγόμενου "Εθνικού Στρατού", εγκληματώντας και κατά τον εμφύλιο πόλεμο.

Από giorgis , Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022 | 12:00 μ.μ.


Του Γ.Γ.

Στην προσπάθεια μας να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα από ένα άρθρο που είχε δημοσιεύσει πρωτοσέλιδα ο "Ριζοσπάστης" σαν σήμερα στις 4 Αυγούστου του 1945. Περιγράφει πολύ χαρακτηριστικά αυτά που μου είχε πει ένας Σλαβομακεδόνας αντάρτης του ΕΛΑΣ και στην συνέχεια του ΔΣΕ.  "Δυο μεγάλα λάθη έχει κάνει το ΚΚΕ, που τα πληρώσαμε πολύ ακριβά. Το ένα ότι υπέγραψε την συμφωνία της Βάρκιζας και το άλλο ότι μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς δεν έστησε Λαϊκά Δικαστήρια, όπως ζητούσαμε όλοι, για να "ξεβρομίζαμε" από τους ντόπιους προδότες". 

Επίσης, προσωπικά θεωρώ σοβαρό πρόβλημα που το κομμουνιστικό κίνημα δεν αντιμετωπίζει με την βαρύτητα που απαιτείτε τα πονήματα κάποιων δεξιών που παριστάνουν τους ιστορικούς -βλ π.χ οι Στάθης Καλύβας και Νίκος Μαραντζίδης- που βάλθηκαν να ξαναγράψουν την πρόσφατη ιστορία προσαρμόζοντας την στα δεξιά καλούπια, δίνοντας άλλοθι και δικαιολογώντας τα γερμανοντυμένα ντόπια τομάρια που στελέχωναν τις συμμορίες του ένοπλου δωσιλογισμού. (Ολες αυτές οι ομάδες θεωρούνταν τμήμα των γερμανικών δυνάμεων, γι' αυτό και όταν σκοτώνονταν μέλη τους, η Βέρμαχτ τους καταμετρούσε μαζί με τα θύματα των γερμανικών μονάδων. Ισχυε, όμως, και το αντίστροφο, αφού περίφημη έχει μείνει η καταγραφή ενός αξιωματικού των ταγμάτων ασφαλείας: «Απώλειες: Εκ των ημετέρων εις Γερμανός βαρέως τραυματίας»).

Και για να επανέλθουμε από εκεί που ξεκινήσαμε. Το παρακάτω δημοσίευμα του "Ρ" περιγράφει πολύ παραστατικά αυτό που είναι γνωστό. Οι αξιωματικοί που στελέχωσαν τον λεγόμενο "Εθνικό Στρατό" και μαζί με τις βόμβες ναπάλ του Τρούμαν και τα δολάρια του Μάρσαλ είχαν καταφέρει να δαμάσουν ένα μεγαλείο ψυχής, τα ιδανικά που ατσάλωναν τους μαχητές του ΔΣΕ, ήταν εγκληματίες που υπηρέτησαν στα Τάγματα ασφαλείας και σε προδοτικές οργανώσεις που οργίασαν σε βάρος του ελληνικού λαού, συνεργαζόμενοι με τις στρατιωτικές κατοχικές δυνάμεις.

 Ας δούμε, λοιπόν, το άρθρο του "Ριζοσπάστη" που αναφέραμε.

Είναι σήμερα η τέταρτη μέρα που η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων άνοιξε τις πύλες της 360 μαθητές -όλοι υπαξιωματικοί του παλιού στρατού που κρίθηκαν επιτυχόντες στο διαγωνισμό εισαγωγής που έγινε τον περασμένο Μάρτη παρακολουθούν τα μαθήματα Μετά από ένα εξάμηνο θα είναι ανθυπολοχαγοί και θα ενταχτούν σαν στελέχη στον "εθνικό μας στρατό".

Ισαμε εδώ τα πράγματα φαίνονται κανονικά. Αλλά δεν είναι έτσι στην πραγματικότητα. Οι 107, ίσως και παραπάνω από τους 306 "ευέλπιδες" είναι δήμιοι των ταγμάτων ασφαλείας. Τα προσόντα τους που γι΄ αυτά και μόνο κρίθηκαν "άξιοι" για στελέχη του "εθνικού" μας στρατού συνοψίζονται στο ότι σ' όλη την διάρκεια της κατοχής σκότωναν το μαχόμενο ελληνικό λαό με γερμανικά όπλα, έστηναν κρεμάλες, ξεκλήριζαν κι ατίμωναν τίμιες ελληνικές φαμίλιες, πυρπολούσαν και ρήμαζαν πόλεις και χωρία αγκαλιασμένοι με τον κατακτητή.

Και οι άλλοι; Ποιοι είναι οι άλλοι που υπολείπονται για να συμπληρωθεί ο κατάλογος των 306; Είναι χίτες, εδεσίτες, εβενίτες, εασαδίτες κλπ. Κι ακόμα όσοι δεν πάτησαν στο αλβανικό μέτωπο και στην κατοχή παίζανε το ρόλο του ποντικού στα διάφορα επισητικά γραφεία.

Κανένας υπαξιωματικός του ΕΛΑΣ δεν κρίθηκε ικανός για τη σχολή. Ολοι αποκλείστηκαν παρά την αντίθετη διαταγή της Συμφωνίας της Βάρκιζας. και λίγοι που μπόρεσαν να φτάσουν ως εκεί την ημέρα του διαγωνισμού διαπομπεύθηκαν από τους προδότες στην πόρτα της Σχολής.

Στις εισαγωγικές εξετάσεις δύο ήταν τα προσόντα που ζητήθηκαν α) Πιστοποιητικό ότι ο υποψήφιος υπηρέτησε τα τάγματα ασφαλίας. β) Αλλο πιστοποιητικό από "εθνικόφρονα" αξιωματικό ότι χτύπησε το Λαό στα Δεκεμβριανά ή ότι ήταν μαχητικό μέλος της Χ, του ΕΔΕΣ και άλλων χαφιέδικων οργανώσεων... 

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger