Home » , » Ναζισταράδες και παραχαράκτες της Ιστορίας

Ναζισταράδες και παραχαράκτες της Ιστορίας

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022 | 12:25 π.μ.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Ο Βίκτορ Γιούσενκο, ένα από τα τομάρια της σύγχρονης ουκρανικής πολιτικής, που διετέλεσε πρόεδρος της Ουκρανίας την περίοδο 2005-2010 (προηγουμένως είχε διατελέσει πρωθυπουργός και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας) αποφάσισε να στείλει στους ουκρανούς στρατιώτες μέλι σε ατομικές συσκευασίες.

«Αυτό είναι το αγαπημένο μας μέλι, το οποίο μαζεύτηκε στα μελισσοκομεία της χώρας των Μεγάλων Ουκρανών. Το μέλι Σεφτσένκο συλλέχτηκε στο Morintsy, το μέλι Μπαντέρα συλλέχτηκε στο γενέθλιο χωριό Στεπάν Αντρίγιοβιτς- Στάρι Ουχρίνοφ», έγραψε σε ανάρτησή του, σε μια προσπάθεια να επανέλθει στην ουκρανική πολιτική (στις τελευταίες εκλογές το κόμμα του δεν πήρε ούτε 2% και έμεινε εκτός Βουλής).

Ποια σχέση μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στον επαναστάτη δημοκράτη Ταράς Σεβτσένκο και τον ναζί δωσίλογο Στεπάν Μπαντέρα;

Ο Ταράς Σεβτσένκο υπήρξε μια σπουδαία μορφή των γραμμάτων και των τεχνών τον 19ο αιώνα (1814-1861). Αγωνίστηκε ενάντια στην τσαρική απολυταρχία, διώχτηκε, εξορίστηκε. Εγραψε στα ρωσικά και στα ουκρανικά και το μεγαλύτερο μέρος της σύντομης ζωής του το πέρασε στην τότε Πετρούπολη. Το έργο του αναδείχτηκε από τους μπολσεβίκους που τον κατέταξαν στις μεγάλες μορφές του επαναστατικού δημοκρατισμού και του αγώνα ενάντια στην τσαρική απολυταρχία και την εθνική καταπίεση κατά τον 19ο αιώνα.

Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε και από τις μεταφράσεις του στην Ελλάδα, που έγιναν από κομμουνιστές. Ο Γιάννης Ρίτσος μετέφρασε πρώτος ποιήματα του Σεβτσένκο και αργότερα ο Αλέξης Πάρνης. Η Ελλη Αλεξίου παρουσίασε τον Σεβτσένκο στο ελληνικό κοινό, στην «Αυγή» (9.3.1961) και στην «Επιθεώρηση Τέχνης» (τ. 77, Μάης 1961). To AΣΚΙ έχει ψηφιοποιήσει τα τεύχη της «Επιθεώρησης Τέχνης» και εδώ μπορείτε να διαβάσετε την παρουσίαση καθώς και ένα ποίημα του Σεβτσένκο από τον Γιάννη Ρίτσο.

Ο Στεπάν Μπαντέρα ήταν ένας ναζί, εθνικιστής, ρατσιστής και δωσίλογος Ουκρανός που συνεργάστηκε με τον χιτλερικό στρατό στη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου των λαών της Σοβιετικής Ενωσης. Ευθύνεται για μαζικά πογκρόμ σε βάρος εβραίων και Πολωνών (και όχι μόνο). Αναλυτικά για τη δράση αυτού του καθάρματος, που ακολούθησε τα ναζιστικά στρατεύματα και στην υποχώρησή τους, δείτε στο άρθρο: Οι αναθεωρητές της Ιστορίας: Μεγαλορώσοι και ουκρανοί εθνικιστές.

Το αφήγημα που προσπαθούν να στήσουν οι σημερινοί ουκρανοί εθνικιστές, τσιράκια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, εξισώνει πρόστυχα επαναστατικές δημοκρατικές φωνές, όπως ο Ταράς Σεβτσένκο, το έργο των οποίων βρήκε δικαίωση από την επανάσταση των Μπολσεβίκων, όταν αποκαταστάθηκε η ισοτιμία των εθνών της ηττηθείσας ρωσικής αυτοκρατορίας και η Ουκρανία έγινε Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία, μέλος της μεγάλης Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, με τους ναζί δωσίλογους σαν τον Μπαντέρα, που πολέμησαν στο πλευρό των χιτλερικών στρατευμάτων για να τσακίσουν το σοσιαλισμό και να ξαναμετατρέψουν τους Ουκρανούς σε Χαχόλους, αυτή τη φορά των ναζί.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger