Home » , » Το Ίντερνετ νίκησε τη λογοκρισία του Ομπάμα

Το Ίντερνετ νίκησε τη λογοκρισία του Ομπάμα

Από giorgis , Δευτέρα 18 Μαΐου 2009 | 7:44 μ.μ.


Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν ήθελε τη δημοσίευση αυτών των φωτογραφιών, θεωρούσε ότι θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών στρατιωτών. Το Ίντερνετ αποδεικνύεται όμως - άλλη μία φορά- ισχυρότερο από τη βούληση των πολιτικών.

Τη «ζημιά» την έκαναν πρώτοι οι Αυστραλοί, συγκεκριμένα το κανάλι Sbs. Αυτό μετέδωσε τις καινούργιες- ή όχι και τόσο καινούργιες, αφού ορισμένες από αυτές είχαν δημοσιευθεί και το 2006 χωρίς να προκαλέσουν τότε ιδιαίτερο θόρυβο- φωτογραφίες από τις περιώνυμες φυλακές του Αμπού Γράιμπ στο Ιράκ, που ο Ομπάμα ήθελε να παραμείνουν στα συρτάρια για να μην προκαλέσουν την νέα έξαρση αντιαμερικανισμού στον πλανήτη. Και, φυσικά, οι φωτογραφίες έκαναν αμέσως τον γύρο του κόσμου μέσω του Διαδικτύου, σε μια περίοδο κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να οικοδομήσει γέφυρες με τον ισλαμικό κόσμο.

Το κανάλι απειλεί να δώσει στη δημοσιότητα κι άλλες φωτογραφίες. Δεσμοφύλακες απειλούν να κακοποιήσουν σεξουαλικά κρατουμένους με το κοντάρι μιας σκούπας, κρατούμενοι με κουκούλες στο κεφάλι κάθονται σε αεροπλάνο έχοντας στα πόδια τους τεύχη του «Ρlayboy» με φωτογραφίες γυμνών γυναικών.

Όπως σημειώνει ο Βιτόριο Τσουκόνι στη Ρεπούμπλικα, οι φωτογραφίες αυτές είναι κάτι παραπάνω από μια μάχη που έδωσε ο Ομπάμα και την έχασε: είναι η υπόσχεση μελλοντικών χαμένων μαχών. Δεν προσθέτουν κάτι στη φρίκη των βασανιστηρίων. Δείχνουν όμως ότι ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί για να ξανακερδίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την εμπιστοσύνη του υπόλοιπου κόσμου είναι μακρύς. Γιατί αυτά τα βασανιστήρια είχαν εγκριθεί από την ίδια την ηγεσία της Αμερικής, τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους και, κυρίως, τον πρώην αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι, τον ίδιο άνθρωπο που σήμερα γυρίζει από στούντιο σε στούντιο για να καταγγείλει τους «προδότες» της χώρας του.

Οι αποκαλύψεις

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο Ομπάμα δεν ήθελε τη δημοσίευση των νέων φωτογραφιών, είναι για να εξασθενήσουν οι πιέσεις που του ασκούνται ώστε να παραπεμφθούν σε δίκη οι πρωτεργάτες των ωμοτήτων. Ο σημερινός κόσμος όμως, όπου κάθε κινητό τηλέφωνο είναι κι ένας μάρτυρας, δεν επιτρέπει πια τα «κρατικά μυστικά». Και υπάρχουν πολλά ακόμη τέτοια μυστικά να αποκαλυφθούν, όπως για παράδειγμα πόσοι ύποπτοι, μέσα από ποιες χώρες, σε ποιους προορισμούς και με τη συνενοχή ποιων κυβερνήσεων μεταφέρθηκαν για να κακοποιηθούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Επίσης, οι φωτογραφίες αυτές δημοσιεύονται ενώ ο Ομπάμα έχει προκαλέσει νέες αντιδράσεις με την απόφασή του να επαναληφθεί η λειτουργία των έκτακτων στρατιωτικών δικαστηρίων για ορισμένους από τους κρατουμένους του Γκουαντάναμο. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ, οι ύποπτοι που θα κριθούν ιδιαίτερα επικίνδυνοι ενδέχεται να φυλακιστούν επ΄ αόριστον με απόφαση ενός νέου δικαστηρίου εθνικής ασφάλειας...

Από τα "ΝΕΑ"
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger