Home » , » Εκδήλωση της "Δράσης για την Ελευθερία"

Εκδήλωση της "Δράσης για την Ελευθερία"

Από giorgis , Κυριακή 18 Απριλίου 2010 | 1:00 π.μ.

Η «Δράση για την Ελευθερία» οργανώνει εκδήλωση την ερχόμενη Παρασκευή, 23 Απρίλη, στις 7 μ.μ στο Πάντειο (αμφιθέατρο Σ. Καράγιωργα).
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Τουπαμάρος –Ημερολόγιο φυλακής» των Μ. Ροσενκόφ και Ν.Δ Ουϊδόμπρο με ομιλητές του Δ. Μπελαντή, Γ. Σταματόπουλο, Α. Σωτηροπούλου και εκπρόσωπο της «Δράσης», ενώ παρέμβαση θα κάνει ο μεταφραστής του βιβλίου Δ. Κουφοντίνας.

Παραθέτουμε δυο παραγράφους απ’ την εισαγωγή του βιβλίου που θα παρουσιαστεί για να σχηματίσει, επιφανειακή έστω άποψη, ο αναγνώστης μας, περί τίνος πρόκειται:

«Αυτό το βιβλίο όμως του Ε. Ουιδόμπρο και του Μ. Ροσενκέφ δεν είναι η αφήγηση των βασανιστηρίων τους. Είναι πρώτα απʼ όλα η αφήγηση της αντίστασής τους. Της θέλησής τους να επιζήσουν, αλλά να επιζήσουν με αξιοπρέπεια. Της πάλης τους να διαφυλάξουν την ανθρώπινη υπόταση. Την ίδια τη ζωή. Να στηρίξουν με τη σταθερότητά τους τις οικογένειές τους. Και επειδή παραμένουν πολιτικά υποκείμενα, πολιτικοί κρατούμενοι, να στείλουν έξω το μήνυμα της αντίστασής τους ότι δεν έσπασαν, δεν παραιτούνται, συνεχίζουν….
Το βιβλίο αυτό του Νιάτο Ουιδόμπρο και του Μαουρίσιο Ροσενκέφ, είναι ένας ύμνος στη ζωή, στην ανθρωπιά, στην ακεραιότητα του πολιτικού κρατούμενου. Είναι η αφήγηση της μακριάς περιπέτειας του ανθρώπου που στον αγώνα του κατά της βαρβαρότητας. Ανάμεσα στις γραμμές του ζουν και ανασαίνουν πολιτικοί κρατούμενοι σʼ όλο τον κόσμο, από όλες τις εποχές. Περνούν με τα ανέγγιχτα όνειρά τους οι μάρτυρες του ίδιου του ουρουγουανικού λαού, οι βασανισμένοι, οι εξαφανισμένοι, όσοι έπεσαν. Γραμμένο με το κλασικό στυλ των Τουπαμάρος, απλό και βαθύ, λιτό και περιεκτικό, δένει τη λογοτεχνία με τον αγώνα. Είναι πάνω απʼ όλα ένα διαχρονικό και οικουμενικό βιβλίο μνήμης».
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger