Home » , » Μια ματιά "εκ των έσω" για το τραπεζικό σύστημα

Μια ματιά "εκ των έσω" για το τραπεζικό σύστημα

Από ciaoant1 , Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010 | 9:38 π.μ.


Πρώην μεγαλοστέλεχος τράπεζας τώρα κατηγορείται, και πλέον, επειδή ακριβώς είναι κατηγορούμενος και δεν έχει τίποτα να χάσει, λέει την αλήθεια σε βιβλίο που εξέδωσε.

Ζερόμ Κερβιέλ: «Το μεγάλο τραπεζικό όργιο»
Ο Ζερόμ Κερβιέλ δεν μασάει τα λόγια του. Στο βιβλίο του που εκδόθηκε χθες με τον τίτλο «Trapped in a Spiral:Memoirs of a Trader», ο πρώην χρηματιστής χαρακτηρίζει τον εαυτό του «κρατούμενο ενός οικονομικού συστήματος που οδηγήθηκε στην τρέλα» και τους χρηματιστές «εκδιδόμενες γυναίκες σε ένα μεγάλο τραπεζικό όργιο». Στόχος του ...οργίου, για τον 33χρονο Κερβιέλ, είναι η απόκτηση χρημάτων. «Ο νόμος του τραπεζικού συστήματος είναι απλός: αυτός που κερδίζει έχει πάντα δίκιο», λέει.


Ο Κερβιέλ, ο οποίος μέχρι πριν από δύο χρόνια λάμβανε θέσεις πάνω από τα επιτρεπτά όρια σε παράγωγα συνδεμένα με την άνοδο των τιμών των μετοχών, κατηγορείται για κατάχρηση εμπιστοσύνης, παραποίηση εγγράφων και αρχείων και πρόκληση ζημίας 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ στην γαλλική τράπεζα Societe Generale. Αν βρεθεί ένοχος στη δίκη που αρχίζει στις 8 Ιουνίου, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθούν ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια, χρηματική ποινή 375.000 ευρώ καθώς και απαιτήσεις για αποζημίωση 4,9 δισ. ευρώ από την τράπεζα.

Η Societe Generale ανακοίνωσε ήδη ότι αναμένει μία «παραδειγματική τιμωρία» του πρώην υπαλλήλου της και έκανε λόγο για «μεγάλη απάτη» που «έθεσε σε κίνδυνο την ύπαρξή της».

Όμως ο Κερβιέλ δεν δέχεται όλες τις κατηγορίες και περνά στην αντεπίθεση με το βιβλίο του, ένα μήνα πριν από την έναρξη της δίκης. Παραδέχεται ότι παραποίησε στοιχεία και ότι ανέλαβε μεγάλο ρίσκο, καταγγέλει, όμως, ότι η Τράπεζα τον ενθάρρυνε να φύγει από το Παρίσι, μια μέρα πριν από την αποκάλυψη του σκανδάλου ύψους 50 δισ. ευρώ. Προσθέτει μάλιστα, ότι η Societe Generale προσφέρθηκε να του πληρώσει και εισιτήριο με το τρένο, προκειμένου να φύγει, πριν αποκαλύψει την απώλεια 4,9 δισ. τον Ιανουάριο του 2008.

«Ο θάνατός μου θα τους έφερνε σε δύσκολη θέση όμως η εξαφάνισή μου, χωρίς καμία αμφιβολία, θα υποστήριζε τα επιχειρήματά τους. Αυτός που φεύγει συνήθως είναι ένοχος», γράφει στο βιβλίο του, τονίζοντας ότι γιατροί της Τράπεζας του τηλεφωνούσαν καθημερινά τις πέντε μέρες που μεσολάβησαν της αποκάλυψης για την οικονομική έκθεσή του, ύψους 50 δισ. ευρώ, και της ανακοίνωσης της τράπεζας, για να προλάβουν το ενδεχόμενο να επιχειρήσει να αυτοκτονήσει. Τονίζει επίσης ότι οι προϊστάμενοί του, οι οποίοι τον αποκαλούσαν «μηχανή χρημάτων», γνώριζαν το μέγεθος των συναλλαγών του αλλά δεν είχαν πει τίποτα εξαιτίας των κερδών που απέφερε στην τράπεζα-σύμφωνα με τον ίδιο- ύψους 1,5 δισ. ευρώ το 2007.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=...&artid=4573361


Πορτραίτο του Michael Douglas ως "Gordon Gekko" στην αρκετά καλή ταινία "Wall Street" - από τις λίγες ταινίες που ασχολούνται με τα πεπραγμένα των χρηματιστών
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger