Home » , » Επικίνδυνη ένταση στην Μεσόγειο

Επικίνδυνη ένταση στην Μεσόγειο

Από giorgis , Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011 | 5:01 μ.μ.

 Με την ημερομηνία έναρξης ερευνών από την Κυπριακή κυβέρνηση για ανέρευση πετρελαίου και φυσικού αερίου να πλησιάζει, την ίδια ώρα που το υποθαλάσσιο γεωτρύπανο έφτανε στο «Οικόπεδο 12» της Κυπριακής αποκλειστικής ζώνης, το Τουρκικό υπουργείο εξωτερικών κάνει δυο βαρυσήμαντες ανακοινώσεις. Μας λέει ότι η Αγκυρα πρόκειται να καθορίσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μαζί με το κατεχόμενο κράτος της Κύπρου και ότι πρόκειται να κάνει έρευνες στην περιοχή ανατολικά του Καστελόριζου, η οποία όμως οεριοχή βρίσκεται στην ελληνική ΑΟΖ (σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο καθώς η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να οριοθετήσει την ΑΟΖ).

Ηδη από σήμερα το πρωί ένα ωκεανογραφικό σκάφος –Νορβηγικής σημαίας που λειτουργεί για λογαριασμό της Τούρκικης κυβέρνησης- πραγματοποιεί υποθαλάσσιες έρευνες. Μέσα σ αυτό το κλίμα σήμερα στην Αθήνα συναντήθηκαν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο υπουργός Π. Μπεγλίτης με τον Κύπριο ομόλογό του Δ. Ηλιάδη. Μετά το πέρας της συνάντησης ο έλληνας αξιωματούχος δήλωσε μεταξύ άλλων: «η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της Τουρκίας με ψυχραιμία και με πίστη στο διεθνές δίκαιο», ενώ κάλεσε τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τους διεθνείς οργανισμούς όπως είπε χαρακτηριστικά να επέμβουν ανοιχτά στην περιοχή και να «απλώσουν ένα δίχτυ προστασίας γύρω απ’ την Κυπριακή δημοκρατία».

Πάντως οι πληροφορίες που κυκλοφορούν και αναφέρουν ότι οι πρωθυπουργοί Ελλάδας Γ. Παπανδρέου και Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν για άμεση ενεργοποίηση της μυστικής στρατιωτικής συμφωνίας που υπεγράφη τις προηγούμενες μέρες από τον Π. Μπεγλίτη κατά την επίσκεψη στο Ισραήλ και η οποία περιλαμβάνει μετασταθμεύσεις ελληνικών μαχητικών στο Ισραήλ και ισραηλινών σε ελληνικά αεροδρόμια για την κάλυψη του άξονα Ισραήλ - Κύπρος – Κρήτη, είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικές.

 Και ενώ περιμένουμε από Κούρδο σύντροφο να κάνει ένα σχετικό άρθρο να επαναλάβουμε ότι αυτή την στιγμή διεξάγεται ένας διπλωματικός πόλεμος στην περιοχή και μακάρι να μην πάρει άλλες διαστάσεις. Η εκτίμησή μας ήταν, όπως γράφαμε σε περασμένη ανάρτηση ότι: «Αν υλοποιήσει τις απειλές της η Τουρκία είναι δεδομένο ότι θα απαντήσουν οι Ισραηλινοί –η Αγκυρα έχει κάνει λόγο ότι το ναυτικό της θα στοχοποιήσει Ισραηλινά πλοία- και τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Πιθανόν όμως όλες οι σχετικές δηλώσεις που ακούγονται είναι στα πλαίσια του διπλωματικού πολέμου. Χλωμό ακούγεται να ξεκινήσει θερμό επεισόδιο η Τουρκία έχοντας σαν δεδομένο την αντίρρηση της Αμερικής».
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
17 Σεπτεμβρίου 2011 στις 10:20 π.μ.

Μέχρι και πρίν λίγες μέρες γινόταν στο Καστελόριζο παρέλαση απο επώνυμους πολιτικούς ή και πρώην πολιτικούς (ξέρεις αυτοί που κουνάνε και δάκτυλο στη βουλή) προσπαθόντας να μας δείξουν πόσο αγαπάνε το νησι. Τώρα που άρχισαν οι τούρκοι τις ασκήσεις και οι προαναφερθεντες κατούρησαν τα τσίγγινα σοβρακάκια τους θα επανεμφανιστούν τον Μάϊο πάλι που θα φτιάξει και ο καιρός...

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger