Home » , » Τέλος εποχής;

Τέλος εποχής;

Από mitsos175 , Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012 | 12:40 π.μ.

Ως τώρα οι ΗΠΑ κάνανε ότι ήθελαν. Χρησιμοποιούσαν τη δύναμη του ΟΗΕ ή του ΝΑΤΟ για να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους. Όμως απ’ ότι φαίνεται, όλο και λιγοστεύουν οι πρόθυμοι να βγάλουν για λογαριασμό της Ουάσιγκτον το φίδι από την τρύπα.

Οι ΗΠΑ από μόνες τους δεν μπορούν να κάνουν το χωροφύλακα. Παρά το τεχνολογικό προβάδισμα, την μαζική παραγωγή και την ισχυρή οικονομία, δεν είναι ικανοί να πολεμήσουν παντού και συνέχεια.

Χρειάζονται γι αυτό το λόγο χώρες όπως η Ελλάδα, για να βοηθήσουν στην υποδούλωση άλλων λαών.

Στη Σομαλία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι πάνοπλοι Αμερικανοί ξανάζησαν τον εφιάλτη του Βιετνάμ. Είχαν φοβερές απώλειες σε προσωπικό, σε υλικό αλλά και σε χρήμα. Τα έξοδα υπερκάλυψαν τα κέρδη των πολυεθνικών, ώστε να τους αναγκάσουν να υποχωρήσουν.
Ταυτόχρονα διεξάγουν οικονομικό πόλεμο με την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Κίνα.

Οι Ευρωπαίοι μάτωσαν άσχημα με τη συμμετοχή τους σε επεμβάσεις όπως τη Λιβύη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και δεν θέλουν να ακολουθήσουν τους Αμερικάνους  σε επικίνδυνες και πολυέξοδες περιπέτειες στη Συρία ή το Ιράν. Το εμπάργκο στο Ιρανικό Πετρέλαιο χειροτερεύει την κατάσταση στην Ευρωζώνη.  Οι "σύμμαχοι" ζητάν πλέον ανταλλάγματα.

Σκληρό παζάρι θα γίνει λοιπόν στο ΟΗΕ. Από τη μια οι ΗΠΑ θα πιέζουν τα κράτη να κάνουν ακόμα μια ατιμία, από την άλλη η Ρωσία και η Κίνα θα αντιταχτούν σοβαρά. Τι θα γίνει; Ίσως μερικά κράτη προβάλουν αξιώσεις, ή μερικά άλλα αντισταθούν. Ακόμα και αν υποκύψουν στις πιέσεις και ψηφίσουν, θεωρείται σίγουρο το veto από Ρώσους και Κινέζους.

Οι Αμερικάνοι δεν φοβούνται τον απαρχαιωμένο στρατό των αντιπάλων, αλλά την αντίσταση των λαών, το αντάρτικο. Και μόνοι τους δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος. 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger