Home » , , » Ο σ.Σωφρόνης Παπαδόπουλος μιλάει στο Βαθύ Κόκκινο για τον εργοστασιακό συνδικαλισμό: Δευτέρα 22.00

Ο σ.Σωφρόνης Παπαδόπουλος μιλάει στο Βαθύ Κόκκινο για τον εργοστασιακό συνδικαλισμό: Δευτέρα 22.00

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012 | 2:58 μ.μ.

Ακούστε από το διαδικτυακό μας ραδιοσταθμό αύριο Δευτέρα στις 10.00 το βράδυ την εκπομπή «Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο». Φιλοξενούμε τον σ. Σωφρόνη Παπαδόπουλο, ιστορικό στέλεχος της Άκρας Αριστεράς και της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ) η οποία εκδίδει την εφημερίδα Εργατική Πάλη. Στο πρώτο μέρος της εκπομπής ο σ. Σωφρόνης είχε μιλήσει για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973.

Συνεχίζοντας στο δεύτερο μέρος της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησής μας ο σ. Σωφρόνης εστιάζει στο κίνημα του εργοστασιακού συνδικαλισμού.

 Σε εμβρυακή μορφή το κίνημα αυτό πρωτοεμφανίστηκε το 1970 καθώς και στη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, με τη μορφή των εργοστασιακών επιτροπών οι οποίες αργότερα θα μετεξελιχθούν στα εργοστασιακά σωματεία.
 

Με πυκνό, συγκροτημένο και στοιχειοθετημένο λόγο ο σύντροφος ερμηνεύει γιατί  δημιουργήθηκαν τα εργοστασιακά σωματεία, εξηγεί γιατί ο ρόλος τους έχει μια ιδιαίτερη σημασία στο ελληνικό εργατικό κίνημα και απαντάει στο ερώτημα αν σήμερα υπάρχει κάτι παρόμοιο ή αν στο παρελθόν είχαμε τέτοιες μορφές συνδικαλισμού.

Τοποθετεί ιστορικά τον εργοστασιακό συνδικαλισμό στο ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό του πλαίσιο αναλύοντας τις αλλαγές στον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό στη διάρκεια της «χρυσής δεκαετίας» για τον ελληνικό καπιταλισμό από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του  ’60 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70 και περιγράφει τη δημιουργία μιας καινούργιας εργατικής τάξης.

Στο τρίτο μέρος της συζήτησης θα μιλήσουμε για την περίοδο που προηγήθηκε της δικτατορίας.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger