Home » , » Έντονη αντίδραση Ρωσίας, Συρίας και Ιράν για τους Patriot

Έντονη αντίδραση Ρωσίας, Συρίας και Ιράν για τους Patriot

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012 | 9:23 μ.μ.


   *Του Σεϊτ Αλντογάν

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Ραμίν Μεχμανπερέστ δήλωσε ότι οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ που τοποθετούνται στα σύνορα της Τουρκίας θα εμβαθύνουν μόνο την κρίση.

Σύμφωνα με την Ιρακινή τηλεόραση ο Μεχμανπερέστ απαντώντας σε σχετική ερώτηση  για το θέμα είπε: «το αίτημα της Τουρκίας δεν συμβάλει στην επίλυση της κρίσης της Συρίας και η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκη και δύσκολη».

Ο Μεχμανπερέστ δήλωσε ακόμα ότι όσοι επιμένουν σε εξεύρεση μίας στρατιωτικής λύσης στη Συρία γίνονται αιτία έντασης στην περιοχή, Θα ήταν καλύτερη και αποτελεσματικότερη η αναζήτηση πολιτικών λύσεων σε περιφερειακά αυτά  ζητήματα.

Εν τω μεταξύ  και η Συρία αντέδρασε έντονα στην εγκατάσταση των Patriot στα σύνορά της ανακοινώνοντας ότι το αίτημα της Τουρκίας είναι προβοκατόρικο.

Απ’ την άλλη μεριά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν δήλωσε  ότι οι πύραυλοι αυτοί αποσκοπούν εντελώς στην άμυνα. Ενώ ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών στη δήλωση που έκανε για το θέμα είπε ότι αυτό μοιάζει  με το «σύνδρομο του όπλου  του Τσέχωφ. Στα έργα του Τσέχωφ πάντα στον τοίχο υπάρχει ένα κρεμασμένο όπλο. Στις επόμενες σκηνές το όπλο αυτό χρησιμοποιείται».

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για το θέμα της Τουρκίας-Συρίας και τους πυραύλους Patriot θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ρασμούσεν. Εν τω μεταξύ το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έχει ήδη ανακοινώσει την επίσκεψη του Πούτιν στην Αγκυρα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα: «η σχεδιαζόμενη τοποθέτηση των πυραύλων Patriot στην Τουρκία αυξάνει τον κίνδυνο στρατιωτικής σύρραξη στην περιοχή. Περισσότερα αποθέματα όπλων θα επιφέρουν κίνδυνο. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν οποιαδήποτε πρόκληση».

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν το βαρύ κλίμα στην περιοχή. Η Τουρκία φαίνεται ότι αναλαμβάνει το ρόλο του αστυφύλακα της περιοχή για λογαριασμό της Αμερικής και του ΝΑΤΟ. Αυτή η στάση ήδη έχει δημιουργήσει ένταση στην περιοχή και αντιδράσεις της Ρωσίας, Συρίας και Ιράν.

Εν τω μεταξύ ο Ερντογάν πριν μερικές μέρες είχε υποστηρίξει ότι δεν έχουν σκοπό να ζητήσουν την εγκατάσταση των πυραύλων. Μέσα σε λίγες μέρες έκαναν στροφή 360ο  μοιρών και τώρα η κυβέρνηση του Ερντογάν υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι έδαφος του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος ο Ερντογάν πρόσφατα στην Αίγυπτο δήλωνε ότι όσοι υποστηρίζουν το Ισραήλ κάνουν λάθος και ότι ο ΟΗΕ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη του και χρειάζεται καινούργιους θεσμούς. Τα λεγόμενά του και οι πράξεις του κράτους της Τουρκίας δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης της Τουρκίας. Η κυβέρνηση του Ερντογάν είναι απ’ τους επικίνδυνους συμμάχους της Αμερικής και του ΝΑΤΟ.

*Αντοποκριτής της ημερήσιας εφημερίδας Evrensel
http://agonas-kinima.blogspot.com/
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger