Home » , » Ο Ερντογάν απειλεί, οι επιθέσεις της αστυνομίας συνεχίζονται, οι μάζες αντιστέκονται

Ο Ερντογάν απειλεί, οι επιθέσεις της αστυνομίας συνεχίζονται, οι μάζες αντιστέκονται

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013 | 10:36 μ.μ.

Του Σεϊτ Αλντογκαν

Σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς με πιο μαζικό χαρακτήρα.

Ο Ερντογάν σε σημερινή του δήλωση για άλλη μία φορά κατηγόρησε τις μάζες που αγωνίζονται για ελευθερία και δημοκρατία σαν τρομοκράτες και εξτρεμιστές.
Βέβαια αυτή είναι η πάγια θέση της κυβέρνησης που προσπαθεί να υπονομεύσει τις ξεκάθαρες απαιτήσεις του λαού, που αυτές τις μέρες βρίσκεται στους δρόμους, και να καλλιεργήσει μία προπαγάνδα όπως «ξένος δάκτυλος», «προβοκάτορες», «σκοτεινές δυνάμεις» κ.λπ. Ο ίδιος πριν 4 μέρες είχε κάνει μία δήλωση στο αεροδρόμιο λέγοντας ότι με το ζόρι κρατάει στο σπίτι το 50% των ψηφοφόρων του. Φαίνεται πως και οι παρακρατικοί πήραν το μήνυμα και ξεκίνησαν να επιτεθούν σε διάφορες πόλεις μαζί με την αστυνομία στους διαδηλωτές.

Στην πόλη Ρίζε μία ομάδα που κατευθυνόταν απ’ τους παρακρατικούς και την αστυνομία επιτέθηκαν στους διαδηλωτές. Η αστυνομία απλά παρατηρούσε τις επιθέσεις και έριξε δακρυγόνα πάνω στους αντιφασίστες. Επίσης στην πόλη Τσόρουμ 10.000 διαδηλωτές σχεδόν όλη μέρα πραγματοποιούσαν διαδηλώσεις. Σ’ αυτή τη διαδήλωση οι εθνικιστές που αποτελούνται απ’ το εργατικό κόμμα (ΙΡ), συντηρητικοί οπαδοί του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αλλά και του φασιστικού συνδικάτου Turk Metal προσπάθησαν να δημιουργήσουν προβοκάτσια και συνεχώς ενόχλησαν τους διαδηλωτές ώστε να πουν τον τουρκικό ύμνο και να κρατήσουν την τουρκική σημαία. Οι διαδηλωτές αντέδρασαν έντονα και φώναξαν συνθήματα εναντίον τους.

Στην Άγκυρα οι διαδηλωτές δεν υποχώρησαν και όλη νύχτα χτες συνέχισαν τη διαδήλωση. Μετά τις 12 το βράδυ η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές τραυματίζοντας αρκετά απ’ αυτούς. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι η κεντρική πλατεία Κιζιλάι δεν μπορεί επί τόσες μέρες να είναι κλειστή γιατί παραλύεται ολόκληρη η πόλη. Ο Υπουργός εξαπέλυσε για άλλη μία φορά απειλές λέγοντας ότι όλοι οι διαδηλωτές δεν είναι αθώοι, υπάρχουν εξτρεμιστές ανάμεσά τους.

Στα γεγονότα της Άγκυρας πέθανε ο εργαζόμενος του Δήμου Ιρφάν Τούνα από ασφυξία που δημιούργησαν τα δακρυγόνα. Επίσης στην Άγκυρα οι αστυνομικοί έριξαν απ’ την αερογέφυρα ένα δωδεκάχρονο αγόρι. Η αστυνομία και ο Υπουργός υποστήριξε πως το πέταξαν οι διαδηλωτές, ενώ οι μάρτυρες έχουν δηλώσει ότι ήταν πράξη των αστυνομικών που φορούσαν πολιτικά.

Στα Άδανα πέθανε ο διοικητής της διμοιρίας την ώρα που καταδίωκε τους διαδηλωτές στην πεζογέφυρα πέφτοντας από ύψος 6 μέτρων.
Στην ίδια πόλη όλη τη νύχτα και σήμερα η αστυνομία προσπαθούσε να εμποδίσει την έλευση του κόσμου στη διαδήλωση. Παρ’ όλες τις άγριες επιθέσεις οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν. 

Μεγάλες διαδηλώσεις συνεχίζονται και στις υπόλοιπες πόλεις όπως Προύσα, Χατάι, Εσκισεχίρ, Ντέρσιμ κ.α.

Στην Κων/πολη συνεχίζονται οι διαδηλώσεις όπως την πρώτη μέρα. Καθημερινά δεκάδες χιλιάδες λαού μαζεύονται σε διάφορες συνοικίες όπως και στην κεντρική πλατεία Ταξίμ δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους. Στις σημερινές διαδηλώσεις πήραν μέρος και οι δημόσιοι υπάλληλοι και τα εργατικά συνδικάτα. Πάρα πολλά πρωτοβάθμια συνδικάτα δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη νίκη. 

Εντωμεταξύ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Δικηγορικού Συλλόγου δήλωσε τις μεσημεριανές ώρες ότι ο αριθμός των τραυματισμένων έχει φτάσει τους 4.350 και μάλιστα οι 47 απ' του οποίους φέρουν τόσο σοβαρά τραύματα που πιθανόν να μην είναι αναστρέψιμες οι βλάβες που έχουν υποστεί στον οργανισμό τους.. (Να αναφέρουμε ότι οι τραυματίες είναι πολλοί περισσότεροι γιατί οι διαδηλωτές αποφεύγουν να πάνε στα νοσοκομεία όπου καταγράφονται τα στοιχεία τους και αναζητούν άλλους τρόπους για την περίθαλψη τους). Ο ακριβής αριθμός των συλλήψεων δεν είναι γνωστός.

Ανακοινώθηκε επίσης από τις τούρκικες αρχές η απέλαση 4 ξένων φοιτητών   που βρίσκονται στην Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.

Τις απογευματινές ώρες ο υπεύθυνος Υπουργός για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση Εγκμεμέν Μπαγκίς δήλωσε ότι το πρόβλημα των διαδηλώσεων δεν είναι μερικά δέντρα, υπάρχουν παράνομες οργανώσεις που έχουν άλλο σκοπό. Ο Μπαγκίς στη συνέχεια είπε πως ο Ερντογάν θα κάνει αύριο σημαντικές δηλώσεις για τα γεγονότα. Απ’ τις σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, την στάση των Υπουργών και την δήλωση του Ερντογάν είναι φανερό ότι απ' την μεριά της κυβέρνησης και τον μηχανισμών της έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία προβοκάτσιας, σε συνδυασμό με δημαγωγική προπαγάνδα περί τρομοκρατίας.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger