Home » , » Απάντηση του Ευτύχη Μπιτάκη στον "Ριζοσπάστη"

Απάντηση του Ευτύχη Μπιτάκη στον "Ριζοσπάστη"

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013 | 4:28 π.μ.

Στις 28 Ιούνη ο Ριζοσπάστης είχε άρθρο που υπέγραφε συντάκτης του με τα αρχικά Κ.Π το οποίο με τίτλο  «Στο μίξερ του οπορτουνισμού» σχολίαζε τα γραφόμενα του Ευτύχη Μπιτσάκη στο τελευταίο του βιβλίο «Ανθρώπινη φύση- Για ένα κομμουνισμό του πεπερασμένου».

Ο καθηγητής φιλοσοφίας έστειλε απάντηση στον «Ριζοσπάστη» την οποία το όργανο της Κ.Ε του ΚΚΕ δεν θεώρησε σκόπιμο μέχρι τώρα να δημοσιεύσει.  Το ίδιο κείμενο που απευθύνεται κύρια στον «Ριζοσπάστη» ο Ε. Μπιτσάκης έστειλε και στο «Πριν», το οποίο αναδημοσιεύουμε:

Σύντροφε Διευθυντή,

Φαίνεται ότι ο Ριζοσπάστης τρέφει αισθήματα αγάπης και εκτίμησης προς την ταπεινότητά μου. Παλαιότερα (04/08/01) με αφορμή ένα άρθρο μου στα Νέαγια τους «Ηττημένους της ιστορίας», η εφημερίδα σας μου αφιέρωσε ένα πολύ συντροφικό σχόλιο: «Κύριε Μπιτσάκη, όσοι διαβάζουν τέτοια εμετικά, το μόνο που κάνουν είναι να σκέφτονται την κατρακύλα σου (…) Φύρδην-μίγδην τα έχεις όλα στο κεφάλι σου. Κοινώς σαλάτα». Και ακόμα: «Όποιος αριστερούτσικος ή «επαναστάτης», θέλει να δώσει τα διαπιστευτήριά του στην αστική τάξη, δεν έχει παρά να γράψει ότι και συ».

Στην απάντησή μου σε αυτές τις φιλοφρονήσεις, έγραφα «Φυσικά δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα. Να αντικρούσω οποιαδήποτε συκοφαντία. Η αγωνιστική και η ιδεολογική μου διαδρομή είναι γνωστή». Σε μεταγενέστερη περίπτωση πάλι, η εφημερίδα του κόμματος με αποκάλεσε «ναυάγιο της ταξικής πάλης, που χρησιμοποιούν οι αστικές εφημερίδες για να χτυπήσουν το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε». Επίσης, ότι «όσοι με διαβάζουν τώρα με φτύνουν». Στα περί πτυέλων δεν άξιζε να απαντήσω.

Σήμερα, συντάκτης του Ριζοσπάστη(;) με αφορμή το τελευταίο βιβλίο μου, χωρίς να το έχει διαβάσει, με στολίζει με τα εξής συντροφικά: «Ο Ε. Μπιτσάκης πριν από δεκαετίες εγκατέλειψε την κομμουνιστική επιλογή». Εδώ χρειάζεται να αποκαταστήσω την αλήθεια: Δεν «εγκατέλειψα»! Έφυγα από το ΚΚΕ το 1989, μετά τη συνεργασία του με τη Δεξιά, ώστε να μπορώ να σκέφτομαι, να γράφω και να δρω σαν κομμουνιστής. Στη συνέχεια, ο ανώνυμος σχολιαστής με σχολιάζει με τα επίθετα οπορτουνιστής, καιροσκόπος κλπ. Ως προς αυτά δεν έχω πάλι να απαντήσω τίποτα. Η εβδομηντάχρονη διαδρομή μου, πάντα στην οργανωμένη κομμουνιστική Αριστερά, είναι γνωστή, όπως γνωστή είναι και η συνεισφορά μου στην ανάπτυξη της μαρξιστικής θεωρίας. Το μόνο που έχω να πω είναι η θλίψη μου για το επίπεδο της καθοδήγησης του ΚΚΕ και του ιστορικού Ριζοσπάστη.

Πέρα απ’ αυτά, στο σημερινό «σχόλιο», τίθενται δύο σημαντικά ζητήματα που αξίζει να σχολιαστούν. Στο βιβλίο μου αναφέρομαι στις γνωστές απόψεις του Λένιν, για το ζήτημα των συμμαχιών. Και ο Ριζοσπάστης: Τα περί Λένιν δεν ισχύουν σήμερα επειδή «αυτά γράφονταν σε περίοδο που η σοσιαλδημοκρατία δεν είχε ακόμη ολοκληρώσει τα χαρακτηριστικά της, ως αστικό κόμμα».

Φαίνεται ότι ο συντάκτης σας, αγνοεί τη σκληρή κριτική του Λένιν για την προδοσία των ηγετών της σοσοαλδημοκρατίας, οι οποίοι συντάχθηκαν με τους σωβινιστές στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, Φαίνεται να αγνοεί την ευθύνη των σοσιαλδημοκρατών για τη δολοφονία της Ρόζας Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπνεχτ. Ξεπερασμένος λοιπόν και ο Λένιν; Και αθώα σ’ αυτή την περίοδο η σοσιαλδημοκρατία;

Το δεύτερο ζήτημα αφορά σχεδόν δισέλιδο άρθρο, στο ίδιο φύλλο τουΡιζοσπάστη, με τίτλο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και το κάλπικο δίλημμα Δεξιάς-Αριστεράς». Οι δυο τολμηρές «αναθεωρήσεις» της κομμουνιστικής θέσης, δεν είναι σημερινό εφεύρημα. Από χρόνια είναι γνωστό ότι στο ΚΚΕ κυκλοφορούν αντιλήψεις για αναθεώρηση απόψεων του Λένιν και για το ξεπέρασμα της αντίθεσης Αριστεράς-Δεξιάς. Όσο και αν καλύπτει την αναθεώρηση αυτή του μαρξισμού ο ριζοσπάστης με επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι έχω το δικαίωμα να ρωτήσω: Σε τι είναι ξεπερασμένος ο σύντροφος Λένιν; Και η θεμελιακή μη αναγώγιμη αντινομία Αριστεράς – Δεξιάς έχει ξεπεραστεί;

Αλλά αυτό συνεπάγεται ότι ξεπεράστηκαν και οι αναλύσεις του Μαρξ στο Κεφάλαιο! Και σκέφτομαι: Ως που θα φτάσει ο εκφυλισμός του ιστορικού ΚΚΕ, ως συνέπεια του πλέγματος σεκταρισμού – οπορτουνισμού;

Και μια εώτηση: Γιατί ο Ριζοσπάστης δεν αναφέρει τον τίτλο του βιβλίου μου, Ανθρώπινη Φύση. Για έναν κομμουνισμό του πεπερασμένου; Ο λόγος είναι ότι το βιβλίο επιχειρεί να κάμει αυτό που δεν θέλει, ούτε μπορεί να την κάμει το ΚΚΕ. Να θεμελιώσει επιστημονικά τη θέση ότι η ανθρώπινη φύση είναι συμβατή με το σοσιαλισμό.

Και μια δεύτερη ερώτηση: Σκεφτήκατε άραγε ποτέ τι θα λένε διαβάζοντας αυτές τις ύβρεις, οι παλαιοί μου συγκρατούμενοι, οι συνάδελφοί μου κομμουνιστές πανεπιστημιακοί και οι δεκάδες χιλιάδες πρώην φοιτητές μου που μυήθηκαν στη μαρξιστική φιλοσοφία από την προφορική διδασκαλία και τα βιβλία μου;

Και νομίζετε ότι με συκοφαντίες και ύβρεις, αντί για κριτική προωθείτε τη μαρξιστική ιδεολογία και τη συνακόλουθη μαρξιστική και κομμουνιστική ηθική;

Αθήνα 1η Ιουλίου 2013

Συντροφικά, Ευτύχης Μπιτσάκης

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 14 σχόλια

Ανώνυμος
15 Ιουλίου 2013 στις 8:47 π.μ.

Δεν το πιστεύω!!Ο Ριζοσπάστης δεν δημοσίευσε την απάντηση Μπιτσάκη.
Και ποιός είναι ρε ο Μπιτσάκης που θα του απαντήσει ο κάθε ανώνυμος λιβελλογράφος του ριζοσπάστη?
Στο κάτω της γραφής ούτε Μαίλης είναι ούτε Γόντικας που σαν ογκόλιθοι της μαρξιστικής σκέψης οδηγούν το κκε σε νέες δόξες και περήφανες νίκες.
Λογοκρισία,φίμωση και τρομοκρατία.
Ετσι εννοούν την ''λαική εξουσία''που ευαγγελίζονται,οι εγκάθετοι του περισσού.

Ανώνυμος
15 Ιουλίου 2013 στις 12:33 μ.μ.

Ευχαριστώ για την ανάρτηση.Με συκοφαντίες και ύβρεις δεν κάνουμε χωριό κύριοι του "Ρ".Ο Μπιτσάκης έχει τεράστια συμβολή στη μελέτη και διάδοση της μαρξιστικής σκέψης.Οσον αφορά την(έμμεση)στήριξη του στον ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειχτεί αν είναι σωστή ή λάθος.Αλλά,κατά την άποψή μου,η εξ'ορισμού πολεμική κατα του ΣΥΡΙΖΑ(ταύτισή του με τη Ν.Δ σε επίπεδο διαχείρισης) είναι σίγουρα λάθος,ελπίζω να το καταλάβουν σύντομα..

Δ.Μ

Ανώνυμος
15 Ιουλίου 2013 στις 5:32 μ.μ.

Φίλε των 12.33, θα το καταλάβουν μετά από 50 χρόνια οπότε θα κάνουν και την καθιερωμένη αυτοκριτική τους.

Ανώνυμος
15 Ιουλίου 2013 στις 5:50 μ.μ.

Τουλάχιστον κάποιοι δε φοβούνται να λερώσουν τα χέρια τους στην προσπάθεια να βοηθήσουν την εργατιά να αναπνεύσει.

Ο Μπιτσάκης είναι ΚΟΣΜΗΜΑ της Ελληνικής διανόησης, είμαστε τυχεροί που υπάρχουν άνθρωποι σαν και αυτόν ακόμη.

Τα βιβλία του φάρος και το σθένος του οδηγός για τους υπόλοιπους.

Το ΚΚΕ έχει γίνει συστημική αριστερά και κατρακυλά συνεχώς ολοένα και βαθύτερα στο βούρκο.

Αρχίζουν να μοιάζουν με φασιστοειδή κόκκινου χρώματος.

Πέτρος.

Ανώνυμος
15 Ιουλίου 2013 στις 11:43 μ.μ.

Αναρωτιέμαι πόσο κόσμημα της διανόησης είναι κάποιος που ισχυρίζεται ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι αναγκαιότητα αλλά δυνατότητα (όπως και ο καπιταλισμός δυνατότητα δεν είναι με αυτή τη λογική;)όπως ισχυρίζεται ο Μπιτσάκης και ο οποίος γέρνει και προς ΣΥΡΙΖΑ μεριά τώρα τελευταία!!

Μιχάλης

Ανώνυμος
16 Ιουλίου 2013 στις 12:50 π.μ.

Πόσα χρόνια πέρασαν για να αποδειχτεί ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν ίδιο με την Νέα Δημοκρατία;Πόσες αναλύσεις επί αναλύσεων με την μαρξιστική συνδρομή του Ευτύχη στη συλλογική σκέψη του ΚΚΕ της περιόδου άνδρωσης και άλωσης του ΠΑΣΟΚ της κυβερνητικής εξουσίας; Πόσα χρόνια χρειάζονται ακόμα για να ανακαλύψει κάποιος αυτό που δια γυμνού οφθαλμού φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάν ΠΑΣΟΚ 1974 - 1985 αλλά ένα "αριστερό ανάχωμα" σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης σε συνθήκες συγχρονισμένης καπιταλιστικής κρίσης και αδυναμίας του ίδιου του συστήματος να χρησιμοποιήσει τα μέσα που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν για να ανακάμψει; Η ανθρώπινη φύση συνάδει με τον σοσιαλισμό γιατί είναι ίδιον στοιχείο του αλλά θα πρέπει πρώτα να ανατρέψει τον καπιταλισμό και όχι να τον διαιωνίσει...σεβαστέ σύντροφε Μπιτσάκη

Ανώνυμος
16 Ιουλίου 2013 στις 12:59 π.μ.

Μιχάλη, ο σοσιαλισμός αν ήταν για το ΚΚΕ αναγκαιότητα θα τον εφάρμοζε καταρχήν στα σπλάχνα του το ίδιο το κόμμα.
Φευ όμως, δεν τον επέλεξε ούτε ως δυνατότητα. Ρώτα εργαζόμενους και απολυμένους της Τυποεκδοτικής, του Ριζοσπάστη και του 902.
Ο Μπιτσάκης και ο οποιοσδήποτε δηλαδή, μπορεί να γέρνει σε όποια κατεύθυνση θέλει. Το ΚΚΕ προς τα που γέρνει; Το μόνο ευτυχές για αυτό το κόμμα είναι η φυσική συνέπεια του εδάφους που (όπου νάναι) θα συγκρατήσει την πτώση του.

Ανώνυμος
16 Ιουλίου 2013 στις 1:54 π.μ.

Ο Λενιν στην κριτική του προς την σοσιαλδημοκρατια εχει πολλες φασεις εξελιξης. Ο Λενιν δεν αναπαραγει στερεοτυπα απο την α διεθνη εως την β ή την γ διεθνη. Σημερα στην φαση των εντονων ενδοιμπεριαλιστικων αντιθεσεων και βιαιων συγκρουσεων Λενινισμος κ Μπιτσακη ειναι να σμπρωξουμε το συστημα σε καταρευση και ΟΧΙ να αρθρωσουμε εναλλακτικό σεναριο σωτηριας του-διαχείρησής του. Η επικληση της σωτηριας του λαου άμεσα , ακουγεται σαν ξεκουρδιστος λαικισμος. Η στρατευσή σας με το στρατοπεδο της λυσης Ομπαμα , δεν νομιζω να ηταν στο πνευμα του Λενιν. Οσο για τις στρατιες μαρξιστων επιστημονων από τα θρανία σας...!!!!! ή την εβδομηνταχρονη κομμουνιστική σας διαδρομή.......τα στερνα τιμουν τα πρωτα λεει ο αγραμματος λαος στο κουτσοχωρι μου. Εχει πανω απο 20 χρονια να σας δει ο μουτζουρης εργατης σε απεργιακή φρουρά! Και πως να σας δει , οταν τα περι ´σεχταρισμού και απομονωτισμού ´ του ΚΚΕ τα συζητατε σε παρουσιασεις βιβλιων και γευματα με Αλλους γίγαντες του Μαρξισμου οπως οι Ανδρουλακηδες και οι Λαφαζανηδες. Χωνεψτε το. Εχετε παρει διαζυγιο απο τον λαό και το ταξικό κινημα. Μετρατε λεξεις στα κειμενά σας για να μετρησετε τον Λενινισμό σας. Οι νομοτελειες του οποιου , σφυρηλατουνται στην δραση. Καληνυχτα σας στον ΣΥΡΙΖΑ.
Jim

Ανώνυμος
16 Ιουλίου 2013 στις 10:00 π.μ.

το διάβασε το βιβλίο κανείς;

Πριν(ς)
16 Ιουλίου 2013 στις 3:53 μ.μ.

Δεν διάβασα το βιβλίο. Θα το κάνω. Διάβασα όμως την κριτική του ριζοσπάστη στην οποία αναφέρεται ο Μπιτσάκης. Ειναι μικρή και διαβάζεται γρήγορα. Εδώ: http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7509336. (ας βάλει ένα σύνδεσμο το βαθύ στην πηγή)

Τώρα, όποιος καταλάβει γιατί αυτή κριτική του ριζοσπάστη προκάλεσε τα συντροφικά ερωτήματα(!) του Μπιτσάκη του στύλ "Ως που θα φτάσει ο εκφυλισμός του ιστορικού ΚΚΕ, ως συνέπεια του πλέγματος σεκταρισμού – οπορτουνισμού;" ας μας το πει και σε εμας τους αφελείς. Τεκμηριωμένα και παστρικά. Χωρίς κραυγές και την μπάλλα στην εξέδρα.

Όσο για την αναφορά στην "απάντηση" του Μπιτσάκη στους φοιτητές του, που διδάχθηκαν μαρξισμό από τον ίδιο... και τους κομουνιστές Πανεπιστημιακούς!!!!... ας μην ανησυχεί. Δεν πολυδιαβάζουν ριζοσπάστη. Ετοιμάζονται για υπουργοί...

Να γιατί οι προσδοκίες μου για το βιβλίο μίκρυναν με την απάντηση του Μπιτσάκη.

Ανώνυμος
16 Ιουλίου 2013 στις 4:05 μ.μ.

Σίγουρα οχι απο αυτους που "υποστηρίζουν" τον Μπιτσακη,κατι που ειναι σύνηθες σε παρόμοιες περιπτώσεις δίνουν ομως τα ρέστα τους οι αδιάβαστοι σχολιαστές

17 Ιουλίου 2013 στις 9:57 π.μ.

Βρε το βιβλίο το διάβασε κανείς;

Ανώνυμος
20 Ιουλίου 2013 στις 3:22 μ.μ.

αλητάμπουρες υπήρχαν πάντα στο κόμμα... Μονό που κάποιοι, όταν το κόμμα περνάει κρίση (οι οργανώσεις δεν πληροφορούνται σωστά) καταφέρνουν να φτιάχνουν ομάδες, (φράξιες) που αρχικά είναι δύσκολό να τις αντιμετωπίσεις... κάνουν μεγάλη ζημιά, αφού εμφανίζονται ως "ορθόδοξη άποψη" απέναντι στον ρεβιζιονισμό, οπορτουνισμό" ενώ οι ίδιοι είναι οι χειρότεροι τυχοδιώκτες. Είναι γλυφες , συκοφάντες, με ατομικά κίνητρα, χωρίς ηθικούς φραγμούς, ιδιαίτερα επικίνδυνοι, αναπτύσσονται γρήγορα σαν τα μικρόβια, κατηγορούν τους πάντες και τα πάντα , δεν σέβονται ιστορίες, αγώνες, πρόσωπα... είναι αυτό που ο Λένιν αποκαλούσε βρωμερά σκουλήκια... τα τσακίζεις... πριν καταφέρουν να "καταστρέψουν " το κόμμα, και μπολιάσουν με την προπαγάνδα τους αγνούς αγωνιστές.... Έχουν την ικανότητα, να καταλαμβάνουν επιτελεία και να χρησιμοποιούν, ορθόδοξους και ανορθόδοξους τρόπους δημιουργώντας σύγχυση για τους πραγματικούς τους στόχους... Αν τους πάρεις χαμπάρι, έχουν τους τρόπους τους, να βολευτούν στα αστικά κόμματα με "χοντρούς μισθούς"... Βέβαια το επικίνδυνο είναι ότι όλο το προηγούμενο διάστημα... διεξάγουν δήθεν σκληρό αγώνα... απέναντι στους όμοιους τους...με τους οποίους τελικά ανταγωνίζονται ως ίδιοι και απαράλλακτοι για τους ατομικούς τους στόχους

stelios pananakis
9 Νοεμβρίου 2015 στις 11:42 μ.μ.

https://www.youtube.com/watch?v=4tzWc3Xl4B0

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger