Home » , » Την κατάσταση την ξέρουμε, με το «διά ταύτα», τι γίνεται;

Την κατάσταση την ξέρουμε, με το «διά ταύτα», τι γίνεται;

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013 | 6:26 μ.μ.

Του Σωκράτη Μαντζουράνη - "Δρόμος της Αριστεράς"

Αρκετές φορές νιώθω πως όργανα, «ηγεσίες» και στελέχη της Αριστεράς, με τις αποφάσεις, με τις αναλύσεις και τις «κατευθύνσεις» τους, απευθύνονται στη κοινωνία μιας άλλης χώρας. Σ' ένα λαό που την πραγματικότητα, τη ζωή, δεν τη ζει αλλά την παρακολουθεί σαν σε ταινία.

Καθισμένος στον καναπέ του, τρώγοντας ποπ-κορν και πίνοντας ουϊσκάκι κάποιος αισθάνεται την υποχρέωση να του εξηγήσει τι είναι αυτό που βλέπει. Κάτι σαν τα παλιά «επίκαιρα». Κάθεται η παρέα στο παγκάκι, στο παρκάκι της γειτονιάς και η κουβέντα έχει φουντώσει για τα καλά:
- Η σύνταξη τούτον το μήνα πήγε μέχρι τις 22. Δόξα τω Θεώ.
- Η Μαρία του Παναγιώτη στο ισόγειο, βρήκε δουλειά στη καφετέρια, με Δέκα- δώδεκα ώρες, αλλά 340 ντούκου κάθε μήνα.
- Ο κυρ-Μιχάλης ο φαρμακοποιός, κάνει πίστωση ακόμα. Καλός άνθρωπος.
- Γεια. Πάω στο εγγόνι, να σκαντζάρω τη γιαγιά. Ο σταθμός του δήμου μας άφησε απ' έξω φέτος.

Τέλος δεν έχουν τα βάσανα τούτου του κόσμου -που λέει ο ποιητής- και πάνω στην ώρα έρχεται η βαθυστόχαστη πολιτική εκτίμηση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: «Μετά από 3,5 χρόνια άγριας "μνημονιακής" λιτότητας η κοινωνία και η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια καταστροφική πορεία».
Άει στο διάολο.
Μετά από δυο μέρες συνεδρίασης και 23 ώρες σκέψεις, αυτό μας λέτε;

Αυτό το ξέρουμε 3,5 χρόνια τώρα και το αποφασίσαμε ομόφωνα (αριστεροί- δεξιοί) σε τούτο το παγκάκι. Φυσικά, εσείς σύντροφοι δεν ήσασταν εδώ, αλλά τίποτα δεν πήρε τόσο καιρό το αφτί σας;

Η παρέα των παιδιών με καλοδέχτηκε, γιατί εκτός των άλλων, ξέρουν πως πάντα κάποιο κέρασμα μου θα ανανεώσει την παραμονή τους στην καφετέρια. Άπαντες άνεργοι και ο ένας που δουλεύει, έχει αραιώσει γιατί δεν μπορεί πια να πληρώνει όλη την παρέα.
Η συζήτηση, μήνες τώρα, στο ίδιο μοτίβο. Η Σοφία παλεύει να φύγει για Γερμανία και της λείπουν πια μόνο 2 χαρτιά.
Ο Θωμάς χώρισε, γιατί τέλειωσε ο ΟΑΕΔ, η κοπελιά του απολύθηκε κι αυτή και έφυγαν οικογενειακώς για το χωριό τους.
Τη Ρούλα την έδιωξαν από τη δουλειά, γιατί δεν «έκατσε» στο αφεντικό.
Με 570 ευρω και υπάλληλος και απλήρωτες υπερωρίες και ερωμένη;
Ασύμφορο ακόμα και σε περίοδο κρίσης.

Και πάνω στην κουβέντα, να η εκτίμηση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ:
«Το περίφημο"success story", της κυβέρνησης όπως ήταν αναμενόμενο, κατέρρευσε... Η ανεργία χτυπά κυρίως τους νέους σε ποσοστό πάνω από 70%...».
Σε τούτη την παρέα, είναι 100%. Την ξέρουν πολύ καλά την κατάσταση τα άνεργα παιδιά, τη ζούνε οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι ακόμα, την παλεύουν κουτσά-στραβά οι δημόσιοι.
Η κοινωνία υπάρχει και ζει σύντροφοι και σιγά μην περίμεναν όλοι τούτοι τα συνέδρια, τις Κεντρικές Επιτροπές και τις αναλύσεις για να τους πληροφορήσουν πως δεν έχουν ούτε παρόν, ούτε μέλλον, με τούτη την πολιτική.

Ξέρει η κοινωνία πολύ καλά και την κατάσταση και τους υπαίτιους και τα ζόρια. Τη διέξοδο δεν ξέρει.
Ψάχνει, την απάντηση στο «τι κάνουμε τώρα», το όραμα που θα την κινητοποιήσει αναζητά, ανθρώπους που θα τους εμπιστευθεί, περιμένει. Την Αριστερά -θέλω να πιστεύω- πως ψάχνει και περιμένει.
Και η Αριστερά τι περιμένει; Τη ΔΕΘ «που θα σφραγίσει τις εξελίξεις»; Τον «νέο ανένδοτο αγώνα με το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ»; «Πολλούς αγώνες, με ένα στόχο: Να πέσει η κυβέρνηση»;
Να γεμίσει η χώρα «Επιτροπές Ανατροπής»;

Δεν αρκεί η οργή και η αγανάκτηση σύντροφοι, ούτε φτάνει «η Αριστερά», ούτε οι καλές αναλύσεις και προτάσεις, για να αλλάξει η κοινωνία.
Πρέπει να πείσεις πως θέλεις, μπορείς και ξέρεις.
Και μέχρι τώρα δεν πείθουμε.
Δεν θα πρέπει μια Κ.Ε. να πει σ' όλους μας το γιατί;
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 6 σχόλια

ΔΙΟΝΥΣΗΣ
7 Σεπτεμβρίου 2013 στις 7:43 μ.μ.

Αγόρασα σήμερα για 1η φορά την εφημερίδα "Ο δρόμος της Αριστεράς". Για να έχω προσωπική άποψη. Από την ανάγνωσή της γίνεται σαφές ότι αποτελεί τη διάδοχο της ΑΥΡΙΑΝΗΣ όπως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο διάδοχος του ΠΑΣΟΚ, επί το εκσυγχρονιστικότερο φυσικά αφού (λόγω εποχής) θα ήταν αδύνατη η όμοια φρασεολογία (η επιχειρηματολογία όμως είναι απαράλλαχτη όπως π.χ. με τις υποτιθέμενες επιχειρήσεις του ΚΚΕ είναι οι ίδιες όπως επί ΑΥΡΙΑΝΗΣ τα αεροπλάνα από τη Ρωσία που έφερναν ρούβλια στο Φλωράκη!). Πρέπει να υπάρχει δηλ. ένα έντυπο που δεν θα αναθεματίζει απλώς την κυβέρνηση αλλά θα προπαγανδίζει και το ΣΥΡΙΖΑ ως μόνη λύση, αποπροσανατολίζοντας έναν κόσμο που έχει στηρίξει σε αυτόν τις (φρούδες) ελπίδες του. Εκεί δηλ. που απέτυχαν οι "6 ΗΜΕΡΕΣ" του Δελατόλλα, ενώ συν το χρόνο θα βρεθούν και άλλοι "πρόθυμοι" να συνδράμουν (ΤΑ ΝΕΑ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ" κλπ συγγενείς) καθώς αυτοί περιμένουν να δουν καιροσκοπικά ποιός θα είναι ο νικητής για να συνταχθούν μαζί του. Ορισμένα στοιχεία αλα ΑΥΡΙΑΝΗ παραμένουν αναλλοίωτα και στο "Δρόμο της Αριστεράς": Π.χ. οι δακρύβρεχτες επιστολές παλαιών (;) αριστερών (;), κκεδων (;), εαμιτών (;) κλπ με τις οποίες αυτοί προσπαθούν να σταθεροποιήσουν το ΣΥΡΙΖΑ στον δήθεν ορθό "αριστερό" δρόμο (!), με κριτική στο ΚΚΕ του τύπου που έκαναν και οι αυριανιστές ("το κκε είναι δεκανίκι της δεξιάς", "το κκε είναι αριστερός ψάλτης της δεξιάς", "κάνει μονομέτωπο αγώνα κατά του θεόσταλτου πασοκ" και άλλα τέτοια γραφικά για νοικοκυρές και χαροκαμένους μικροαστούς. Η μεγάλη πλειοψηφία των άρθρων, σχολίων, ειδήσεων κλπ της εφημερίδας ταυτίζεται με την κριτική που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, δηλ. καταδικάζει τη μνημονιακή πολιτική και δίχως ανάλυση των αιτίων για την καταστροφή των εργαζομένων ή αναφορά στο εργατικό κίνημα και τους αγώνες του παραπέμπει ως μόνη λύση στην ανατροπή αυτής της κυβέρνησης από μία άλλη αριστερή, αντιμνημονιακή, δηλ. συριζαίϊκη. Το κλου αυτής της εφημερίδας-τσίρκου είναι η φωτογραφία του χαμογελαστού Γ. Δραγασάκη στην 1η σελίδα (φ. 178/7-9-2013) όπου ο εν λόγω βουλευτής μας πληροφορεί δίχως περιστροφές ότι "η αποκάλυψη της αυταπάτης δεν είναι "δεξιά στροφή""!
ΤΟΜΠΟΛΑ!
Μπαίνει δηλ. διακηρυγμένα και επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ στη γραμμή της realpolitik όπου η "προσαρμογή" του θα είναι ταχύτερη και βαθύτερη προτού καν ακόμη αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες, οπότε κάθε παρανόηση απ' οποιονδήποτε θα είναι δίχως δικαιολογία.
Η πλέον καθαρή αυριανίστικη στόχευση και ο βρώμικος ρόλος αυτής της εφημερίδας βεβαίως είναι να ορθώσει διαχωριστικά τείχη μισαλλοδοξίας, φανατισμού, εμπάθειας, καχυποψίας και εχθρότητας ανάμεσα στους φίλους και τα μέλη του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς για ευνόητους λόγους. Μόνο που το 2013 δεν είναι 1989 και υπάρχει εμπειρία και θα αποτύχουν γιατί κάνουν χοντροκομμένο αντικομμουνισμό. Όσο για τους αρθρογράφους, σχολιαστές, δημοσιογράφους, αναλυτές που έχει οι περισσότεροι είναι "κλάψτα Χαράλαμπε" από "τ' αζήτητα".
Εύχομαι μεγάλη κυκλοφορία και μακροημέρευση της εν λόγω φυλλάδας ώστε η προωθούμενη προβατοποίηση με άρθρα του τύπου του Σωκράτη Μαντζουράνη και του Στέλιου Ελληνιάδη να είναι συνεχής.

Ανώνυμος
8 Σεπτεμβρίου 2013 στις 3:34 μ.μ.

ΔΙΟΝΥΣΗ
διαβασες ολα αυτα τα τρομερα και φοβερα με 1 φορα που αγορασες την εφημεριδα "Ο δρόμος της Αριστεράς; ποτε προλαβες; σκεψου τι θα παθεις αν 1 φορα διαβασεις το πριν ή την εποχη! και εκτος αυτου λες και πολλα ψεματα:

1.."Ο δρόμος της Αριστεράς" ειναι εφημεριδα που δημιουργησαν ο ρουντι τιναλντι (συνιστωσα-κοε) και η ομαδα του θεωνα. και οι δυο ειναι στελεχη του συριζα. τι περιεργο βρισκεις απο το να υποστηριζουν το συριζα; ειναι κρυφο; γιατι κανεις οτι δε το γνωριζεις; το γραφει μεσα

2.η εφημεριδα εποχη του μπανια (συνιστωσα-ακοα) υποστηριζει το συριζα. μην ανακαλυψεις την αμερικη. μαζι με την αυγη ειναι οι 3 βασικες εφημεριδες του συριζα τον οποιο και προπαγανδιζουν και φυσικα δεν το κρυβουν

3.το πριν ανηκει στην ανταρυα και φυσικα δεν το κρυβει

4.μιλας για υποτιθέμενες επιχειρήσεις του ΚΚΕ; γιατι η τυποεκδοτικη τι ηταν; απολυσατε κοσμο ναι ή οχι;

5.λες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο διάδοχος του ΠΑΣΟΚ, επί το εκσυγχρονιστικότερο. σοβαρα ε; το πασοκ μοιρασε χρημα 1981-1985 και εφτιαξε πανισχυρες κοινωνικες συμμαχιες. η πολιτικη εχει υλικη βαση. υποσχεται κατι τετοιο συριζα; αυτο που λες ειναι επιχειρημα του κκε μετα τη συντριβη του το 2012. και στο κατω κατω το πασοκ 1974-1981 γιγαντωθηκε στηριζομενο στην ανικανοτητα της υπολοιπης αριστερας. το ιδιο γινεται και τωρα. καταφερε η παπαρηγα να φερει το κκε στο 4.5% και να κανει αντιπολιτευση το 4%
του συν!! αυτο εγινε. ή μηπως εταξε τιποτα ο καθε τσιπρας το 2012; κι ομως εκανε περιπατο. εδω γινεται συντριβη του λαικου κοσμου και το κκε χανει ψηφους σε απολυτους αριθμους απο το 2007 στις λαικες γειτονιες της αθηνας. μηπως ειναι ψεματα;

6.τολμας να ειρωνευεσαικαι ανθρωπους αγωνιστες; κοιτα τι γραφεις:
οι δακρύβρεχτες επιστολές παλαιών (;) αριστερών (;), κκεδων (;), εαμιτών (;) κλπ με τις οποίες αυτοί προσπαθούν να σταθεροποιήσουν το ΣΥΡΙΖΑ στον δήθεν ορθό "αριστερό" δρόμο.
απο ποτε εχετε μονοπωλιο στη αριστεροσυνη και στις κομμουνιστικες ιδεες; ρε συ εδω δε βγαλατε ενα δακρυ για το θανατο του χρονη μισσιου ή του μητσου φωλοπουλου. τους ξερεις; δε νομιζω.

7. υποστηριζεις οτι "Ο δρόμος της Αριστεράς" κανει κριτική στο ΚΚΕ του τύπου που έκαναν και οι αυριανιστές ("το κκε είναι δεκανίκι της δεξιάς", "το κκε είναι αριστερός ψάλτης της δεξιάς"....... και συνεχιζεις.....παραπέμπει ως μόνη λύση στην ανατροπή αυτής της κυβέρνησης από μία άλλη αριστερή, αντιμνημονιακή, δηλ. συριζαίϊκη.

ας υποθεσουμε οτι εχεις δικιο. για να δουμε ομως τι λεει επισημα το κκε. για τη δεθ στο ριζοσπαστη εβγαλε προχτες ανακοινωση.λεει μεταξυ αλλων:

Απαιτείται ριζική αλλαγή πορείας και όχι κυβερνητική εναλλαγή εντός των αντιλαϊκών τειχών του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της ΕΕ και των στόχων που θέτει το κεφάλαιο. Οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης και συμμαχίας και συμπόρευση με το ΚΚΕ, για μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση απ’ την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, για να ανοίξει ο δρόμος ανάπτυξης με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες

τι λεει απλα; οτι μεχρι να γινουν ολα τα (παντα με μοναδικο πρωταγωνιστη το κκε) παραπανω δε χτειαζεται κυβερνητική εναλλαγή. δηλαδη να παραμεινει και να εξαντλησει την 4ετια η κυβερνηση νδ-πασοκ.
αν αυτο δεν ειναι πλατη στη δεξια τι ειναι; ας φτασει σε 1 χρονο ο μισθος 200 ευρω. αλλα το βασικο προβλημα για το κκε μην ερθει ο συριζα.
γι αυτο δεν βαζετε θεμα δημοκρατικης ανατροπης της κυβερνησης. εκτος αυτου μπολιαζεται και με ανοητη πολιτικη σκεψη τα μελη του κκε.
λετε τι φραση: μα ποιος θα ερθει στη θεση της
νδ; δε λετε στο κοσμο οτι οποιοσδηποτε και να ερθει μετα απο μια ανατροπη θα εθει με χειροτερους ορους για την αστικη ταξη. αυτο διδασκει η ιστορια. το τι θα γινει ακρινως δε το γνωριζω


Ανώνυμος
9 Σεπτεμβρίου 2013 στις 4:31 μ.μ.

Επειδή πολύς λόγος γίνεται για ανακαλύψεις, να σας κάνω κι εγώ μία αποκάλυψη;
Βασικά ο Κουβέλης την έκανε την αποκάλυψη με τα λεγόμενά του εχθές τα οποία ήταν (στο περίπου, όχι κατα λέξη) τα εξής:

"Δεν θα συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ","Υπάρχει περίπτωση δημιουργίας ενός νέου πόλου με τα χαρακτηριστικά παράταξης η οποία θα κυβερνήσει"

Ενώ ο Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για το αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με κάποιο κόμμα μετά τις επόμενες εκλογές αυτός απάντησε:"Θα προτείνουμε συνεργασία στα κόμματα τις Αριστεράς", συνεχίζει ο δημοσιογράφος τις ερωτήσεις λέγοντας:"Και στη ΔΗΜΑΡ?",

-ΤΣΙΠΡΑΣ
"Και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ αν είναι στη βουλή,δεν ξέρω ποιά κόμματα θα μπουν στη βουλή μετά τις εκλογές"

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η ΔΗΜΑΡ θα κατέβει μαζί με ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές ή θα απορροφηθεί από αυτόν.

Για να ακούω απόψεις...

ΔΙΟΝΥΣΗΣ
9 Σεπτεμβρίου 2013 στις 5:16 μ.μ.

3:34
Η φρασεολογία και το ύφος σου παραπέμπουν σε πασόκο του '80-'90. Ο αντικομμουνισμός σου, οι διδαχές σου, τα δεινά που τάχα περιμένουν το ΚΚΕ εάν δεν γίνει ουρά του ΣΥΡΙΖΑ (τότε ΠΑΣΟΚ) για άμεσες αλλαγές, η αστεία ερμηνεία των άρθρων του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ μου φέρνουν στο μυαλό το δίδυμο Κουρή και Γαργαλάκου στο Κ29. Έχουμε διαφορά κοσμοαντίληψης: Εσύ αλλάζεις κόμμα ή παράταξη με βάση αναμενόμενα ανταλλάγματα, εμένα δεν με αφορά αυτό.

Ανώνυμος
9 Σεπτεμβρίου 2013 στις 6:52 μ.μ.

τι λες ρε πονηρουλη διονυση;
αυτο βρηκες να απαντησεις; η φρασεολογια μου σε πειραξε; αντι να απαντησεις σε ολα τα σημεια κρυβεσαι. σε αφηνω στη μοιρα σου, μιλα με κανενα μαιλη μπας και συνελθεις.
υ.γ και μαθε στα κειμενα σου να μη λες ψεματα και πολιτικες ανοησιες

ΔΙΟΝΥΣΗΣ
9 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11:10 μ.μ.

6:52
Επειδή οι συμβουλές σου είναι "όλα τα λεφτά" θα σου απαντήσω αύριο, ελπίζω να είσαι ακόμη στον ίδιο πολιτικό χώρο, μην γίνεις Μπίστης!

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger