Home » , » Ο Μπερκίν κοιμήθηκε, μια χώρα ξύπνησε

Ο Μπερκίν κοιμήθηκε, μια χώρα ξύπνησε

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014 | 9:00 μ.μ.

Του Σεϊτ Αλντογκάν - Ανταποκριτή στην Ελλάδα της εφημερίδας Evrensel

Ο Μπερκίν κοιμήθηκε, μια χώρα ξύπνησε
Εκατομμύρια κόσμος στις διαδηλώσεις

Από χτες ως σήμερα σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας και του Κουρδιστάν οι πλατείες μετατράπηκαν σε χώρους διαδήλωσης ενάντια στην κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Κων/πολη και στην Άγκυρα οι περισσότερες χτεσινές διαδηλώσεις δεν διαλύθηκαν και ο κόσμος περίμενε να πραγματοποιήσει πορεία για την κηδεία του Μπερκίν Ελβάν. Νωρίς το πρωί χιλιάδες αστυνομικοί με αύρες και άλλα οχήματα προσπάθησαν να εμποδίσουν την προσέλευση του κόσμου στα σημεία προσυγκέντρωσης. Όμως δεν μπορούσαν να εμποδίσουν να μαζευτεί πάνω από 1 εκατομμύριο κόσμος και να πραγματοποιήσει μαχητική πορεία. Τις απογευματινές ώρες η διαδήλωση μεγάλωνε όλο και περισσότερο και η αστυνομία ξεκίνησε να επιτεθεί σε διάφορα σημεία αυτής.

Η διαδήλωση ξεκίνησε 12 η ώρα και ολοκληρώθηκε στις 5:30 μ.μ. λόγω του μεγάλου πλήθους. Χιλιάδες πανό έγραφαν τις απαιτήσεις των λαών για την δημοκρατία και ελευθερία.

Η εργατική Συνομοσπονδία DISK και η Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων ΚΕSK πήραν δυναμικά μέρος στη συγκέντρωση. Το Συνδικάτο Εργατών του Δήμου άνοιξαν το εξής πανό: "Άφησες στην εργατική τάξη τα όνειρα και το ψωμί σου", ενώ οι καθηγητές κουβαλούσαν το πανό που έγραφε "κάνουμε ησυχία όταν τα παιδιά κοιμούνται και όχι όταν σκοτώνονται".

Εκατοντάδες γυμνάσια και λύκεια δεν λειτούργησαν ενώ σχεδόν όλα τα Πανεπιστήμια παρέμειναν κλειστά. Οι δικηγόροι δεν παρουσιάστηκαν στα δικαστήρια, αντίθετα στην κοινή ανακοίνωσή τους τόνισαν ότι θα αγωνίζονται μαζί με τον εργαζόμενο λαό και πάντα θα δώσουν το παρόν στον αγώνα για τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Ο νομάρχης της Κων/πολης Χουσεϊν Αβνί Μουτλού εξέφρασε την ευχαρίστησή του για τις αστυνομικές δυνάμεις που "έκαναν τη δουλειά τους με επιτυχία".
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα και σε πάρα πολλά σημεία ο κόσμος συγκρούεται με την αστυνομία.

Σχεδόν σε όλη την Τουρκία και κουρδικές πόλεις έγιναν μαζικές διαδηλώσεις ενώ στην Άγκυρα η αστυνομία απ' το πρωί επιτέθηκε στους διαδηλωτές. Υπάρχουν πάρα πολλές συλλήψεις και τραυματίες. 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger