Home » , » Εκτιμήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία

Εκτιμήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 2 Απριλίου 2014 | 10:14 μ.μ.

Του Σεϊτ Αλντογκάν - Ανταποκριτή στην Ελλάδα της εφημερίδας Evrensel και του τηλεοπτικού καναλιού Hayat

Στις 30 Μάρτη σε όλη την Τουρκία διεξήχθησαν οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση έχοντας όμως περισσότερο την αίσθηση γενικών βουλευτικών εκλογών λόγω όσων είχαν προηγηθεί με την αμφισβήτηση του Ερντογκαν και τις πληροφορίες που είδαν σε βάρος του ίδιου και του στενού περιβάλλοντος του.

Σε κλίμα πόλωσης και άγριων συγκρούσεων οι εκλογές αυτές έφεραν σαν αποτέλεσμα 9 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Παράλληλα οι εκτιμήσεις παρατηρητών κάνουν λόγω για τις πιο αμφισβητούμενες εκλογές στην ιστορία της Τουρκίας  με εκατοντάδες περιστατικά βίας και νοθείας τα οποία είχαν πρωταγωνιστή το κυβερνητικό κόμμα και τους μηχανισμούς που διαθέτει.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως στην Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη καθώς και σε αρκετές πόλεις του Κουρδιστάν, οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις που έγιναν για να υπάρξει ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα για το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, δημιούργησε μαζικές αντιδράσεις με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές να καταγγέλλουν το κλίμα βίας και νοθείας που επικράτησε.

Εκατοντάδες τα χαρακτηριστικά περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας και χωρίς αμφιβολία δείχνουν ότι είχαμε μια παρωδία εκλογών. Αποτελέσματα από ολόκληρα εκλογικά τμήματα εξαφανίστηκαν –για «μηχανολογικό λάθος» είναι η αστεία δικαιολογία της κυβέρνησης-  ψηφοδέλτια «χάθηκαν» για να βρεθούν σε κάδους σκουπιδιών κλπ.

Επίσης μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να θεωρηθεί ο ισχυρισμός του υπουργού ενέργειας ότι την ώρα της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων που σημειωνόταν παρατεταμένες διακοπές ρεύματος βυθίζοντας τα εκλογικά κέντρα στο σκοτάδι , έφταιγε μια ..γάτα που δημιούργησε βραχυκύκλωμα στον σταθμό παραγωγής ρεύματος.
Με αυτά τα δεδομένα μόνο σαν .. πρωταπριλιάτικη είδηση μπορεί να σταθεί ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι οι εκλογές έγιναν σε ελεύθερες και δημοκρατικές συνθήκες.

Το ευνοϊκό για το κόμμα του Ερντογκάν αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών προήρθε από μια συγχορδία άκρατης κινδυνολογικής προπαγάνδας και οργίου κρατικής καταστολής με την χρησιμοποίηση κυβερνητικών και παρακυβερνητικών μηχανισμών. Αυτό που επίσης συνέργησε ήταν η άκρατη πόλωση που οδήγησε συντηρητικούς ψηφοφόρους να επιλέξουν το κόμμα της AKP.

Ευθύνες επίσης υπάρχουν και στα κόμματα της αντιπολίτευσης που επικέντρωσαν την πολεμική του σε θέματα διαφθοράς που ήρθαν στην επιφάνεια σε βάρος του Τούρκου πρωθυπουργού και του στενού του περιβάλλοντος  του, υποτιμώντας πλήρως την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική που οδηγεί σε φτωχοποίηση τους λαούς της Τουρκίας, αποφεύγοντας έτσι να δώσουν ταξικό περιεχόμενο στην αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Μια τέτοια τακτική βοήθησε απόλυτα τον Ερντογκάν να παρουσιαστεί σαν «θύμα» του ντόπιου κατεστημένου της Τουρκίας παρουσιάζοντας τον εαυτό που ότι έχει στοχοποιηθεί από μια σειρά ξένους παράγοντες και να εμφανιστεί σαν θύμα ξένης σκευωρίας. Στο να περάσει μαζικά αυτή η αντίληψη βοήθησε και το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση  συνεργάστηκε με τον εκλεκτό της  πολιτείας των ΗΠΑ  Πενσυλβάνιας  Φ. Γκιουλέν.  Είναι χαρακτηριστικό σ’ αυτή την κατεύθυνση ότι ο πρωτόγνωρος αυταρχισμός του Ερντογκάν, να καταργήσει τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν συνάντησε αξιόλογες αντιδράσεις.

Αξιοσημείωτο δε είναι ότι τι κόμμα των Γκρίζων Λύκων βγήκε οριακά κερδισμένο απ’ αυτή την αναμέτρηση «παίζοντας» το χαρτί της διαφθοράς κυβερνητικών στελεχών. Σ’ αυτό το πλαίσιο και το Κόμμα Λαών της Τουρκίας (HDP) μη θέτοντας τα ζητήματα σε ταξική βάση, περιοριζόμενο σε θέματα  που έχουν σχέση με τον Κουρδικό λαό, δεν κατάφερε να έχει αξιόλογη παρουσία, δημιουργώντας την αίσθηση ότι εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα του Κούρδικου πληθυσμού.

Συμπερασματικά μπορεί να γράψουμε ότι όταν απουσιάζει η παρουσία ταξικού μαζικού κινήματος και η όλη εκλογική μάχη, κάθε μορφής, περιορίζεται στις αντιπαραθέσεις μεταξύ αστικών κομμάτων, τίποτα καλό δεν προκύπτει για τις εργαζόμενες μάζες και τα λαϊκά στρώματα. Τα οξυμένα προβλήματα των λαών της Τουρκίας παραμένουν ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ερντογκάν βγήκε ενισχυμένος (σε σχέση με το κλίμα που είχε δημιουργηθεί σε βάρος του) απ’ αυτή την εκλογική μάχη, κάτι που θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο για να συνεχίσει την πολιτική του και ταυτόχρονα να επέμβει σε γειτονικές χώρες κάτι που είναι ο διακαείς πόθος του.

Οι κοινωνικές αντιθέσεις, πάντως οξύνονται στην Τουρκία, και όλα θα εξαρτηθούν από την δυναμική που θα έχει η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα .
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 3 σχόλια

Ανώνυμος
2 Απριλίου 2014 στις 11:47 μ.μ.

http://news247.gr/eidiseis/texnologia/to_twitter_gia_ton_baltakos_den_soy_kanw_ton_agio_ax_amarthsa.2720031.html

Ανώνυμος
3 Απριλίου 2014 στις 12:06 π.μ.

http://tvxs.gr/news/ellada/georgiadis-o-kalyteros-einai-o-mpaltakos

Ανώνυμος
3 Απριλίου 2014 στις 12:36 π.μ.

Ενδιαφέρον άρθρο και διδακτικό. Όταν διαμορφώνονται τέτοιες συνθήκες καταστολής όπως στην Τουρκία, ή οι εργαζόμενοι εξαθλιώνονται συνεχώς όπως στη χώρα μας, δημιουργούνται αντεπαναστατικοί παράγοντες. Οι φοβισμένοι κι οι λούμπεν δεν μπορούν δυστυχώς να δουν τα πράγματα όπως έχουν.
Ας προσέξουμε να αποφύγουμε κι εδώ νοθείες ή άλλα κολπάκια.
Εν τούτοις υπήρξαν μερικές τοπικές νίκες για την Αριστερά. Ο αγώνας των αδελφών Τούρκων εργαζομένων συνεχίζεται. mitsos175.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger