Home » , » Η ώρα που τα λόγια πρέπει να γίνουν πράξη

Η ώρα που τα λόγια πρέπει να γίνουν πράξη

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015 | 5:19 π.μ.

Πηγή: Γιώργος Δελαστίκ – «Επίκαιρα»

Ενθουσίασαν τον ελληνικό λαό αυτά που είπε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, την Κυριακή. Η απεγνωσμένη ανάγκη των Ελλήνων να μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες ικανοποιήθηκε πλήρως από αυτά που άκουσαν, τα οποία δεν διέφεραν από τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η μάχη των εντυπώσεων κερδήθηκε κατά κράτος από τον πρωθυπουργό.

Όσο όμως κι αν οι Έλληνες είμαστε ένας λαός που εκτιμά υπέρμετρα τα λόγια -είναι χαρακτηριστική η παροιμία «ο λόγος σου με χόρτασε και το ψωμί σου φάτο»-, τώρα αρχίζει η πολύ πιο δύσκολη φάση, κατά την οποία η κυβέρνηση πρέπει να μετατρέψει σε έργα τις προγραμματικές δηλώσεις της. Κι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει μια πρόσθετη δυσκολία να αντιμετωπίσει κατά την υλοποίηση των δηλώσεών της: τη λυσσαλέα αντίθεση των Γερμανών.

Θα πούμε ευθύς εξαρχής τη γνώμη μας και όχι ως συμπέρασμα της ανάλυσης των γεγονότων. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην ψήφιση των νόμων που υλοποιούν τις σημαντικότερες υποσχέσεις της αμέσως τώρα! Μέσα στον μήνα Φεβρουάριο αν είναι δυνατόν! Κάθε μέτρο που αργεί να ψηφιστεί από τη Βουλή αυξάνονται ραγδαία οι πιθανότητες τελικά να μην νομοθετηθεί ποτέ!

Θα θέλουν, αλλά θα μπορούν;

Η πρόταση αυτή δεν εδράζεται στην άποψη ότι η άσκηση της εξουσίας θα κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ να μην θέλει σε λίγο να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του. Όχι, καθόλου. Γνωρίζουμε όμως ότι η εκπλήρωση των βασικών εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα που αφορούν αποκλειστικά στο εσωτερικό της χώρας (αφορολόγητο 12.000 ευρώ, κατώτατος μισθός 751 ευρώ, 13η σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους κ.λπ.) μόνο επιφανειακά συνιστά εσωτερικό θέμα. Στην ουσία τινάζει στον αέρα τη... γερμανική πολιτική καθυπόταξης της Ευρώπης.

Ακριβώς αυτή είναι η αιτία που το Βερολίνο επείγεται να συνθλίψει κάτω από την μπότα του την αντιμνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η ευρωλιτότητα, στην οποία αντιτίθενται σθεναρά τα δύο κυβερνητικά κόμματα, είναι το γερμανικό, άκρως αποτελεσματικό μέχρι στιγμής, μέσον επιβολής της επικυριαρχίας του Βερολίνου στην Ευρωζώνη! Είναι αυτός ο ύψιστος πολιτικός στόχος που υπηρετείται μέσω της ευρωλιτότητας που έχει επιβάλει το Βερολίνο και καμιά σχέση δεν έχει, βεβαίως, με τη «νοικοκυροσύνη» των Γερμανών!

Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικότερο για τη Γερμανία απ' όσο φαντάζονται αρκετοί υπουργοί να οδηγήσει σε παταγώδη αποτυχία αμέσως τη φιλολαϊκή πολιτική οικονομικής ανακούφισης των Ελλήνων που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής! Πρέπει να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση ότι το Βερολίνο είναι και θα παραμείνει ανειρήνευτα εχθρικό προς την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επειδή η πολιτική της αντίκειται στη στρατηγική επιδίωξη της Γερμανίας να ηγεμονεύει στην Ευρώπη! Όσο περνάει ο καιρός, η γερμανική πίεση θα κλιμακώνεται. Ενδέχεται, δηλαδή, οι Έλληνες υπουργοί μετά από καιρό να θέλουν να υλοποιήσουν αποφάσεις τους, αλλά να μην μπορούν.

Τώρα είναι η ευκαιρία!

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα. Ενδέχεται να έχει στη διάθεσή της πολύ λιγότερο χρόνο για να νομοθετήσει ρυθμίσεις που βελτιώνουν τη ζωή των Ελλήνων απ' όσο πιστεύουν πολλοί υπουργοί. Λιγότερο χρόνο υπό το πρίσμα της άμεσης υλοποίησης των προθέσεων της χωρίς ανυπέρβλητα γερμανικά εμπόδια.

Τώρα είναι η ευκαιρία! Τώρα που δεν έχουν περάσει ούτε είκοσι μέρες από τη μέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ σάρωσε τη ΝΔ. Τώρα που όλη η Ευρώπη έχει το βλέμμα στραμμένο προς την Ελλάδα, με την ελπίδα ότι ο σχηματισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα λειτουργήσει ως καταλύτης συγκρότησης αντιγερμανικών κυβερνήσεων που θα αποκρούουν τη γερμανική πολιτική της λιτότητας και σε άλλα κράτη της Ευρωζώνης. Τώρα που η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ διαγράφει πλέον ως πιθανό τον σχηματισμό και ενός αριστερού - κεντροαριστερού πόλου αντίστασης στην πολιτική του Βερολίνου.

Στον χώρο της Δεξιάς υφίσταται ήδη ο αντιγερμανικός πόλος, ο οποίος κάνει λόγο ακόμη και για έξοδο από το ευρώ ή και την ΕΕ - και μιλάμε πλέον για ισχυρά κόμματα και, μάλιστα, στις τρεις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ μετά τη Γερμανία, δύο εκ των οποίων ανήκουν στην Ευρώπη! Ο λόγος περί Γαλλίας, Ιταλίας και Αγγλίας! Χωρίς αυτές δεν υπάρχει ούτε ευρώ ούτε Ευρωπαϊκή Ένωση...

Η σωστή ιεράρχηση στόχων

Στο νομοθετικό έργο της νέας κυβέρνησης, και υπό το κράτος της γερμανικής εχθρότητας, η σωστή ιεράρχηση των μέτρων που θα προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή έχει μεγαλύτερη σημασία από τη συνήθη. Ο λόγος είναι πως, δεδομένης της αντίθεσης του Βερολίνου, καθόλου δεν αποκλείεται για ορισμένα μέτρα να καθίσταται όλο και δυσκολότερη με την πάροδο του χρόνου η προώθηση και ψήφισή τους από το Κοινοβούλιο.

Το αφορολόγητο όριο, π.χ., των 12.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους θα ισχύσει για το 2015, άρα ο κόσμος θα αισθανθεί την ελάφρυνση την άνοιξη, το καλοκαίρι του 2016, πάνω από ενάμιση χρόνο μετά από αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Το ίδιο θα γίνει και με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Αυτά τα δύο μέτρα όμως αφορούν σχεδόν στο σύνολο των Ελλήνων. Αν η κυβέρνηση αφήσει να ρυθμίσει τα θέματα αυτά, π.χ., τον Νοέμβριο, καθόλου βέβαιοι δεν μπορούμε να είμαστε ότι όντως θα μπορέσει τότε να το κάνει. Δεν αποκλείεται τότε οι δυσκολίες να είναι ανυπέρβλητες. Πρέπει εντελώς άμεσα να περάσει από τη Βουλή τους σχετικούς νόμους· ει δυνατόν μέσα στον Φεβρουάριο, βία τον Μάρτιο! Όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα!

Ο λόγος είναι ότι φοροελαφρύνσεις που αφορούν σχεδόν στο σύνολο του πληθυσμού συνιστούν βόμβα στη γερμανική πολιτική της ευρωλιτότητας. Τώρα είναι απολύτως βέβαιο ότι οι σχετικοί νόμοι θα περάσουν πανηγυρικά στη Βουλή. Ποιος μπορεί όμως να προεξοφλήσει με βεβαιότητα ότι το ίδιο θα μπορεί να γίνει και σε δέκα μήνες από τώρα; Κανένας προφανώς.

Η συγκίνηση του λαού

Ο πρωθυπουργός συγκίνησε πραγματικά εκατομμύρια Έλληνες με τα όσα είπε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή. Τους έκανε να αισθανθούν εθνικά υπερήφανοι, αλλά ταυτόχρονα τους γέννησε ένα αίσθημα βαθιάς εμπιστοσύνης ως προς την ειλικρίνεια των προθέσεών του.
«Ο ελληνικός λαός δεν έκανε ανάθεση ευθύνης», είπε. «Έκανε κατάθεση ψυχής. Τίμησε τις προηγούμενες γενιές και αποταμίευσε ελπίδα. Η σημερινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί την ιστορία, την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού. Είμαστε σάρκα από τη σάρκα του», υπογράμμισε, ενώ δεν δίστασε να προβλέψει ότι η κυβέρνησή του «θα μείνει στη συλλογική μνήμη ως η κυβέρνηση που τήρησε τον λόγο της», τονίζοντας παράλληλα ότι «μετά από πέντε χρόνια μνημονιακής βαρβαρότητας, ο λαός μας δεν αντέχει άλλη ματαίωση».

Καμιά παράταση Μνημονίου

Σε καμιά περίπτωση, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να ζητήσει υπό οιεσδήποτε συνθήκες παράταση του Μνημονίου που είχαν αποδεχτεί ο Α. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος. «Ο ελληνικός λαός έδωσε ισχυρή και καθαρή εντολή για τον άμεσο τερματισμό της καταστροφικής λιτότητας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Γα τον λόγο αυτό η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του λάθους και της καταστροφής. Δεν είναι δυνατόν να ζητηθεί η επέκταση ενός προγράμματος που αποδοκιμάστηκε πρόσφατα από τον ελληνικό λαό», εξήγησε.

«Έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης», συνέχισε. «Έχω πλήρη συναίσθηση ότι το όραμα μιας Ελλάδας κοινωνικά αυτοδύναμης και εθνικά υπερήφανης περνά μέσα από τις συμπληγάδες μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Η πορεία της ανασυγκρότησης θα είναι μακρόχρονη... Ο δρόμος θα είναι ανηφορικός, αλλά έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας γιατί σ' αυτή τη διαπραγμάτευση έχουμε το δίκιο με το μέρος μας», διακήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπαμε και στην αρχή, κέρδισε κατά κράτος τη μάχη των εντυπώσεων. Αν κατορθώσει να υλοποιήσει ικανό μέρος των προγραμματικών του υποσχέσεων, παρά τη λυσσώδη γερμανική αντίσταση που σίγουρα θα συναντήσει, τότε θα έχει αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων. 
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 3 σχόλια

Ανώνυμος
13 Φεβρουαρίου 2015 στις 3:55 μ.μ.

Είναι ακόμα στην ανταρσυα;

Ανώνυμος
13 Φεβρουαρίου 2015 στις 5:26 μ.μ.

Γιατί πότε ήταν; μα και η ανταρσυα σύριζα είναι...

Ανώνυμος
14 Φεβρουαρίου 2015 στις 7:22 μ.μ.

5.26 ολοι σήμερα είναι ΣΥΡΙΖΑ.Η Ευρώπη όλη είναι ΣΥΡΙΖΑ.Ο κόσμος όλος είναι ΣΥΡΙΖΑ.Οι λαοί του κόσμου είναι ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτός απο τους ναζί,τον Σαμαρά και τους σταλινικούς του ΚΚΕ.Είστε σύμμαχοι και μια ωραία ατμόσφαιρα.
γιαυτό πιάσατε πάτο.Γιαυτό σας φτύνει ο κόσμος.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger