Home » , , » Υπέκυψε στις Γερμανικές πιέσεις η κυβέρνηση

Υπέκυψε στις Γερμανικές πιέσεις η κυβέρνηση

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015 | 11:33 π.μ.

Πηγή: Γιώργος Δελασίκ – «Επίκαιρα»

Πανηγύριζε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το μεσημέρι του Σαββάτου, στο αμήχανο διάγγελμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό, μετά την απόφαση της  Ευρωομάδας, της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup). «Η Ελλάδα χθες πέτυχε μια σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία στην Ευρώπη» ήταν η πρώτη φράση του διαγγέλματος του. «Κρατήσαμε την Ελλάδα αξιοπρεπή και όρθια», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Μέσα σε λίγες μόνο μέρες πετύχαμε πολλά... Χθες κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα, αφήνοντας πίσω μας τη λιτότητα, τα Μνημόνια και την τρόικα».

Ελάχιστοι ερμηνεύουν τα γεγονότα με την οπτική γωνία του Αλέξη Τσίπρα. Πάγωσε στη συντριπτική πλειονότητά του ο ελληνικός λαός από την  τροπή των εξελίξεων.
Η εντύπωση που πλανιέται στην πολιτική ατμόσφαιρα της χώρας είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα υποχώρησε στις ασφυκτικές γερμανικές πιέσεις.

Άρρηκτα δεμένα δάνεια και Μνημόνια

Προκαλεί εντύπωση ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνησή του «άφησε πίσω της» λιτότητα, Μνημόνια και τρόικα. Όλοι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι η διακριτική μετονομασία της τρόικας σε... «θεσμούς», όπως και του Μνημονίου σε «πρόγραμμα», «συμφωνία» ή «ρύθμιση» δεν αλλάζει τίποτα. Οι εξουθενωτικοί για τον ελληνικό πληθυσμό όροι του Μνημονίου παραμένουν ίδιοι και αναλλοίωτοι, ανεξάρτητα από το πώς τους ονομάζει κανείς.

Υποβάλλοντας αίτημα παράτασης επί τετράμηνο της υφιστάμενης δανειακής συμφωνίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει διά της σιωπής ότι παράταση των δανείων σημαίνει παράταση και του Μνημονίου! Δεν χρειάζεται καν να της επιβάλει το Μνημόνιο η Ευρωομάδα, αφού το προβλέπει αυτό η ίδια η... δανειακή σύμβαση, την παράταση της οποίας ζήτησε η κυβέρνηση Τσίπρα!

Το άρθρο 7 του Προοιμίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης -αυτής, δηλαδή, που ισχύει τώρα και την παράταση της οποίας ζήτησε επί τετράμηνο η κυβέρνηση της Αθήνας- ορίζει ρητά: «Η διαθεσιμότητα και η παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης στο πλαίσιο της παρούσας σύμβασης (...) εξαρτώνται από τη συμμόρφωση (!) του δικαιούχου κράτους-μέλους με τα μέτρα που ορίζονται στο Μνημόνιο»! Πιο ευθεία σύνδεση των δανείων με το Μνημόνιο δεν είναι δυνατόν να γίνει. Η Ελλάδα δεν θα παίρνει λεφτά αν δεν υλοποιεί τα μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο. Αυτά τα λέει, υπενθυμίζουμε, όχι το Μνημόνιο, αλλά η δανειακή σύμβαση, την παράταση της οποίας ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση.

Νόμιμη, επομένως, η απορία: Υπό το βάρος αυτών των άρρηκτα συνδεδεμένων σχέσεων δανείων και Μνημονίου, πώς είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να ισχυρίζεται ότι η κυβέρνησή του άφησε πίσω της τη λιτότητα και τα Μνημόνια; Προφανώς, η δήλωσή του είναι εσκεμμένα ανακριβής.

Λεφτά; Από... Μάη και βλέπουμε!

Η ρευστότητα των τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA) σίγουρα διασφαλίζεται μέσω της συμφωνίας που επετεύχθη στο πλαίσιο της Ευρωομάδας. Το κράτος όμως πότε θα πάρει λεφτά; Πολύ αργότερα, είναι η απάντηση. Συγκεκριμένα, από... Μάη και βλέπουμε, αν το επιτρέψουν οι Γερμανοί! Δεν υπερβάλλουμε· ακριβώς αυτό αποφάσισαν στην Ευρωομάδα των υπουργών Οικονομικών. Ας το δούμε πιο συγκεκριμένα.

Η λίστα που υπέβαλε η κυβέρνηση «θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και στη συνέχεια θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς (σ.σ.: δηλαδή την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ) έως το τέλος Απριλίου», αναφέρει επί λέξει η απόφαση της Ευρωομάδας. Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να παραδώσει τη λίστα στις 23 Φεβρουάριου και οι «θεσμοί» της τρόικας θα μας απαντήσουν έπειτα από... δυόμιση μήνες που θα τις μελετούν! Εμείς άρον άρον, αυτοί με το πάσο τους...

Μόνο αν θέλει το Βερολίνο

Τα μαρτύρια της κυβέρνησης δεν σταματούν εδώ. «Μόνο η έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης για την παραταθείσα συμφωνία από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά της την όποια εκταμίευση δόσης του τρέχοντος προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τη μεταβίβαση των SMP κερδών (σ.σ.: πρόκειται για τα κέρδη που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες των κρατών της Ευρωζώνης από τις αγοραπωλησίες ελληνικών κρατικών ομολόγων) του 2014», τονίζεται ρητά και κατηγορηματικά στην απόφαση της Ευρωομάδας.

Ούτε αυτό αρκεί όμως. «Και τα δύο και πάλι υπόκεινται σε έγκριση από την Ευρωομάδα», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση του Eurogroup. Μόνο αν θέλουν οι Γερμανοί, αν, δηλαδή, το επιτρέπει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα πάρει λεφτά η Ελλάδα, έστω και τον Μάιο!
Με δεδομένο δε ότι η χώρα μας δεν έχει να αποπληρώσει κανένα ποσό στον EFSF ή στην ΕΚΤ παρά μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και, μάλιστα, το εφιαλτικό ποσό των 6,7 δις ευρώ, άποψή μας είναι πως δεν αποκλείεται καθόλου οι Γερμανοί να δώσουν δάνεια στην κυβέρνηση Τσίπρα μόνο για να τα ξαναπάρουν οι Ευρωπαίοι, αποπληρώνοντας η Ελλάδα τα 6,7 δις ευρώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Τότε, άλλωστε, θα πρέπει να έχει κλείσει και το νέο Μνημόνιο με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, υπό το κράτος αυτού του ισχυρότατου εκβιασμού. Τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο) η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει στους δανειστές της το ασύλληπτο ποσό των... 11,4 δις ευρώ! Πού θα τα βρει, αν δεν τη δανείσουν οι Ευρωπαίοι, για να τα πάρουν πάλι πίσω οι ίδιοι; Είναι εξόφθαλμο ότι πάνω σε αυτό πάτησαν ουσιαστικά οι Ευρωπαίοι για να εκβιάσουν την κυβέρνηση Τσίπρα και να την υποχρεώσουν να υποταχθεί στην πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Όρκοι πίστης για το χρέος

Στο πλαίσιο αυτό εξανάγκασε το Βερολίνο τον Αλέξη Τσίπρα, αντί για «κούρεμα» του χρέους, να προβεί σε... όρκους πίστης ότι θα αποπληρώνει μέχρι την τελευταία δεκάρα τους δανειστές. «Οι ελληνικές Αρχές επαναβεβαιώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρούν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως», τονίζεται ρητά και κατηγορηματικά στο κείμενο της απόφασης της Ευρωομάδας της περασμένης Παρασκευής.

Είναι προφανές ότι, υπό το κράτος των ασφυκτικών γερμανικών πιέσεων και εκβιασμών, η κυβέρνηση Τσίπρα αναγκάστηκε να υποκύψει στις γερμανικές απαιτήσεις και για το θέμα του χρέους, τουλάχιστον για τους τέσσερις πρώτους μήνες, που όμως είναι και οι κρισιμότεροι, αν πραγματικά είχε στόχο να αντιπαραταχθεί στον καταστροφικό για τους Έλληνες ηγεμονισμό του Δ' Ράιχ της Γερμανίας.

Θεωρητικά, τίποτα δεν έχει χαθεί. Η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να αντισταθεί στο Βερολίνο αργότερα, όταν οι συνθήκες θα είναι καλύτερες ίσως. Πρακτικά, η επικράτηση των Γερμανών με απόλυτη άνεση στην κρίσιμη πρώτη φάση αυξάνει τις πιθανότητες η καγκελαρία να κατασπαράξει ανελέητα την κυβέρνηση Τσίπρα. Κάτι που απευχόμαστε και ελπίζουμε να μην συμβεί. 
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 7 σχόλια

Ανώνυμος
26 Φεβρουαρίου 2015 στις 11:53 π.μ.

Μια χαρά μας τα λέει εδώ ο κος Δελαστικ, απλά και εμπεριστατωμένα.
Ο Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και μετεκλογικά δεν ήξεραν ότι θα περάσουν από την σκύλα και την Χάρυβδη? τι σημαίνει παγίδευσαν την νέα κυβέρνηση η "υποχώρησε στις ασφυκτικές γερμανικές πιέσεις", είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο, όχι απλά plan b αλλά ούτε και πρώτο σχέδιο. Τώρα με ποια λογική πήγαινε η διαπραγματευτική ομάδα στην Ευρώπη θα ήταν πολύ καλό να μας το εξηγήσουν!

26 Φεβρουαρίου 2015 στις 3:18 μ.μ.

Ο Δελαστικ, το θυμιατο του ΣΥΡΙΖΑ. σημερα του κανει κριτικη.
Αν ειχε τσιπα, θα ζητουσε συγνωμη απο το λαο για το παραμυθιασμα που μας εκανε.

Αισχος

Ανώνυμος
26 Φεβρουαρίου 2015 στις 3:59 μ.μ.

Η αποφαση δεν πρεπει να περασει απο την βουλη;
Σημερα ειδα εναν διαξιφισμο για το θεμα.
Ο αναλυτης του αρθρου ας το κοιταξει το θεμα.
Διαβαζω και το αντιθετο.(ε???)

Ανώνυμος
26 Φεβρουαρίου 2015 στις 5:17 μ.μ.

Τα έχουν χαμένα οι σταλινοκνίτες με τον Δελαστίκ.Οτι και να γράψει θα βρούν κάτι να του τα σούρουν.
Φτάσανε στο σημείο όπως το φασιστοειδές Antonss να απαιτούν συγνώμη απο τον Δελαστίκ.
Εχει κάψει πολλούς εγκεφάλους το κώμα και ο σταλινισμός.

Ανώνυμος
26 Φεβρουαρίου 2015 στις 10:58 μ.μ.

Οι Περισσότεροι Συμπολίτες Mας Δεν Γνωρίζουν Oτι Aν Kαι Πέρασε Eνας Mήνας Aπό Tην Eκλογική NIKH του ΣΥΡΙΖΑ και την πλειοψηφία στη Βουλή της Αριστεράς (γενικά) στη χώρα μας, εξακολουθούν να ισχύουν οι παρακάτω προδοτικές δεσμεύσεις:

1. Πρώτον: H Παράδοση της Eθνικής Mας Kυριαρχίας στους ξένους.

2. Δεύτερον: η καθολική δέσμευση της δημόσιας περιουσίας της χώρας και

3. Τρίτον: H Aπαγόρευση Aσκησης Eθνικής Oικονομικής και Eξωτερικής Πολιτικής.

Δηλαδή όροι που ταιριάζουν σε λαούς ραγιάδων και δούλων και όχι σε περήφανους και ελεύθερους πολίτες όπως θέλουμε και παλεύουμε να είμαστε ο Λαός και η Πατρίδα μας.

Ως ελεύθερος Έλληνας αισθάνομαι αγανάκτηση και ντροπή γιατί η καινούρια Βουλή ανέχεται ακόμα την ύπαρξη των Μνημονίων που μας ντροπιάζουν και μας εξευτελίζουν διεθνώς και προ παντός απέναντι σ’ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι.

Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία του Λαού μας είπε ένα στεντόρειο ΟΧΙ στους σημερινούς εχθρούς του Λαού μας, ντόπιους και ξένους.

Χαίρομαι που ο Λαός μάς δείχνει ξανά το δρόμο του παλλαϊκού αγώνα επικεντρώνοντας τα πυρά του ενάντια στο πρώτο και κύριο στόχο - προϋπόθεση για να απαλλαγούμε από τον ξένο ζυγό: την κατάργηση των Μνημονίων μέσα στον ίδιο χώρο στον οποίο ψηφίστηκαν με εντολή των ξένων. Μέσα στη Βουλή των Ελλήνων.

Απευθύνομαι προς πάσαν κατεύθυνση με την προγονική παραίνεση: «Ο TOΛMΩN NIKA».

----------------------------------------------------------------------------------------------

Y.Γ. AYTA EINAI EΛΛHNIKA - AΠΛA, KAΘAPA, KATANOHTA KAI EΛΛHNIKA !!!

Ανώνυμος
26 Φεβρουαρίου 2015 στις 11:19 μ.μ.

5:17 Ο Δελαστικ γράφει ανάλογα το έντυπο, αλλιώς στο "Έθνος" αλλιώς στο "Πριν" αλλιώς στα "Επίκαιρα" διαλέγεις όποια άποψη σε βολεύει... απλά, άρα την συγνώμη καλά κάνει και την απαιτεί ο οποιοσδήποτε

Ανώνυμος
26 Φεβρουαρίου 2015 στις 11:47 μ.μ.

Αυτός ήταν πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΕ του ιμπεριαλισμού, την συνδιαλλαγη, τους θεσμούς και των όρων και προυποθέσεων του Κοτσυφάκη. Επομενο ηταν λοιπον να φτάσουμε εδω. Ο Δελαστικ που πίστεψε σε όλες αυτες τις χαζομάρες και τώρα δεν αναφέρει τίποτα σημερα, πως μπορει πλέον να τον πάρει καποιος στα σοβαρά; Πολιτικά αφελής για μενα

γιανννης

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger