Home » , » Νεοφιλελεύθερες αμερικανιές με έκτακτους «φορο-ρουφιάνους»;

Νεοφιλελεύθερες αμερικανιές με έκτακτους «φορο-ρουφιάνους»;

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 | 1:15 π.μ.

Πηγή: «Δρόμος της Αριστεράς»

Η λίστα των επτά μεταρρυθμίσεων που υποβάλλονται στο Eurogroup τηε Δευτέρας περιλαμβάνει και μια που ακόμη και ο πιο κακόπιστος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι θα προερχόταν από την κυβέρνησή του.

Διέρρευσε πρώτα στους  Financial Times ως «πρόταση-έκπληξη» του υπουργού Οικονομικών, που θα έκανε πιο πειστικό το πακέτο, αλλά όταν τη διαβάσαμε, γλαφυρά διατυπωμένη, στην επιστολή του προς το Eurogroup, πραγματικά  δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. «Onlooker' VAT Evasion-Fighting Scheme», είναι ο τίτλος της πρότασης που συνίσταται στη δημιουργία ενός έκτακτου «στρατού» μυστικών φορο-ελεγκτών, με πρόσληψη δύο μηνών, ταχύρρυθμη εκπαίδευση, χωρίς προοπτική επαναπρόσληψης και με ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρακολούθησης (καλωδιωμένοι με μικρόφωνο και κάμερα) με τον οποίο θα καρφώνουν όσους δεν πληρώνουν ΦΠΑ, δηλαδή δεν κόβουν αποδείξεις. Ο «στρατός» των μυστικών φορο-ελεγκτών θα πλαισιώνεται από φοιτητές, ανέργους, οικιακές βοηθούς, τουρίστες που θα εμφανίζονται ωε πελάτες για να πιάσουν στα πράσα τον φοροφυγάδα.

Πρόκειται για μέθοδο που αντιγράφει ένα αντίστοιχο σύστημα των αμερικανικών φοροδιωκτικών μηχανισμών, προφανέστατα νεοφιλελεύθερης  έμπνευσης, Βαθύτατα συντηρητική, και αμφίβολης ηθικής, πολιτικής, ακόμη και συνταγματικής νομιμοποίησης.

Η προσέγγιση αυτή αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή ως πρόβλημα αστυνόμευσης και όχι δημιουργίας φορολογικής  συνείδησης, μέσα από την οικοδόμηση μιας ευρύτερης  σχέσης εμπιστοσύνης κράτους και πολίτη. Κοινωνικό, μετατοπίζει το πρόβλημα της  φοροδιαφυγής  από την επιχειρηματική ελίτ στον λαό των φτωχομεσαίων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ένα πλαίσιο εκμαυλισμού νέων και ανέργων που καλούνται να υποκαταστήσουν τον κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό, μεταμφιεζόμενοι σε αστυνόμους-Σαϊνιδες έναντι πινακίου φακής. Περιττό δε να πούμε ότι ανοίγει κι ένα πεδίο εκβιασμών και ανεξέλεγκτων καταγγελιών.

Δεν ξέρουμε αν οι δανειστές  θα βρουν την ιδέα τόσο συναρπαστική, ώστε θα δώσουν πάραυτα τη δόση των 7,2 δισ. Το σίγουρο είναι ότι η μεταρρυθμιστική επινοητικότητα διολισθαίνει στο επικίνδυνο έδαφος μιας κοινωνικής μηχανικής  που καμία σχέση δεν μπορεί να έχει με την Αριστερά.

Διαβάστε από την ίδια εφημερίδα

ΣΥΡΙΖΑ 12015: Με την κοινωνία ή με τους μηχανισμούς
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

Ανώνυμος
8 Μαρτίου 2015 στις 9:03 π.μ.

Αν αυτό το άκουγε κάποιος αριστερός επί κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλων μάλλον θα σιχτίριζε την πολιτική αλητεία και αναλγησία κάποιον που προσπαθούν έμμεσα η άμεσα να υποδείξουν την ρουφιανιά σαν προτέρημα και ύψιστο καθήκον... σήμερα άραγε τι γνώμη έχει ο ίδιος αριστερός?

Ανώνυμος
8 Μαρτίου 2015 στις 6:03 μ.μ.

Καλε μου συμπολιτη των 9.03 π.μ! Μια και πρωι-πρωι απο οτι βλεπω,το εθεσες το ερωτημα,κατα καποιο τροπο τωρα που η ωρα ειναι 5.45μ.μ την απαντηση την πηρες. Γαργαρα αγαπητε,κανει ο σημερινος αριστερος την προτροπη της ρουφιανιας!! Και μην το φιλοσοφησουμε και πολυ,διοτι,δεν επρεπε καν,να εχει την θεση που εχει ,απο χθες ο κ.Βαρουφακης. Αυτα δεν ειναι ουτε αμερικανιες,ουτε χαριτωμενιες απο μερους του. Ειναι,μια καταφορη προσβολη, ολου του ελληνικου λαου,χωρις δευτερη σκεψη. Εδω και ενα μηνα,κυκλοφορει ,με ενα στυλ υποτιθεμενης ανεσης,ενω,ειναι ολοφανερη η αμηχανια που τον διακατεχει,με αποτελεσμα ,να ρωτουμε "τι προσπαθει να κρυψει;" Ο ανθρωπος,νοιωθει αβολα,και ας εχει το χαμογελο της Golgate!! Aπο την αλλη,το πιστεψε,οτι αφησαμε την αξιοπρεπεια μας,ολοι,στα χερια,κομματικων φορεων!!!! Χαρες ,μονος του, κανει!!Σαν μη κομματικοποιημενη αριστερη,απαντω για μενα και μονον,παλιν σιχτιριζω την τυχη μου ,και το ριζικο μου, αγαπητε!! Απλα τα πραγματα.Καλη δυναμη και καλη συνεχεια σε ολους μας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger