Home » » Συλλεκτικό CD με το περιοδικό ΜΕΤΡΟ - Μελίνα Κανά: "Ο θρήνος της Αρετούσας" (Ηχητικό)

Συλλεκτικό CD με το περιοδικό ΜΕΤΡΟ - Μελίνα Κανά: "Ο θρήνος της Αρετούσας" (Ηχητικό)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 22 Απριλίου 2015 | 10:35 μ.μ.

Είναι πραγματικά συλλεκτικό το CD  που υπάρχει στο  5ο τεύχος του περιοδικού ΜΕΤΡΟ  που κυκλοφορεί. Περιέχει  σπάνιες ηχογραφήσεις του Νίκου Ξυλούρη καθώς και 6 σπάνιες εκτελέσεις- αφιερώματα στον αρχάγγελο της Κρήτης. Επιλέξαμε να σας δώσουμε ένα δείγμα –στο ηχητικό που παραθέτουμε- με εισαγωγή την φωνή του Νίκου Ξυλούρη και την Μελίνα Κανά να ερμηνεύει το τραγούδι «Ο θρήνος της Αρετούσας.

Το κείμενο που συνοδεύει το CD αναφέρει:

Ο έρωτας παίρνει το πρόσωπο του Ρωτόκριτου και της Αρετούσας στα χρόνια του Βιντσέντζου Κορνάρου, τον 17ο αιώνα, και μεταφέρεται με τα χαρακτηριστικά τους από αιώνα σε αιώνα. Έτσι, ο «Ερωτόκριτος» γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής παράδοσης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, μέχρι σήμερα. 

Την δεκαετία του 1970, ο Νίκος Ξυλούρης, που μελετά από χρόνια την ρομαντική, έμμετρη μυθιστορία του κρητικού συγγραφέα, επισφραγίζει την θέση του Ερωτόκριτου στη συλλογική μνήμη. 
Το 1976, συγκεκριμένα, κυκλοφορεί ο δίσκος «Ερωτόκριτος», όπου μελοποιούνται εκτενή μέρη του έργου σε ενορχήστρωση Χριστόδουλου Χάλαρη και με τη συμμετοχή της Τάνιας Τσανακλίδου. Η φωνή του Νίκου Ξυλούρη, που κατακλύζεται από πόνο καθώς τραγουδάει «τα μαθές Αρετούσα μου», αντηχεί από τότε και για πάντα μέσα μας.

Το ΜΕΤΡΟ κυκλοφορεί ακόμη ένα CD-αφιέρωμα στον μεγαλύτερο ερμηνευτή της Κρήτης. Μέρος αυτού του CD είναι και τα σπάνια ηχογραφήματα, στα οποία ακούγονται ο Νίκος Ξυλούρης μαζί με την Τάνια Τσανακλίδου και τον Χριστόδουλο Χάλαρη να κάνουν πρόβες πριν την ηχογράφηση του δίσκου. Ηχογραφήματα που πριν από πολλά χρόνια το περιοδικό ΜΕΤΡΟ έφερε στο φως για πρώτη φορά. Πάνω από μια δεκαετία μετά, επιλέγουμε να τα εκδώσουμε ξανά, για εκείνους που σήμερα ανακαλύπτουν την παράδοση, αλλά και για όσους νιώθουν πως η παράδοση και ο έρωτας μπορεί να κρύβουν και πολιτικές λύσεις.

Μαρία Παναγιώτου

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger