Home » » Κράτος εν κράτει η Αντιτρομοκρατική

Κράτος εν κράτει η Αντιτρομοκρατική

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015 | 3:03 μ.μ.

 «Aρθρο 200Α
Ανάλυση DNA

1. Oταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ένα πρόσωπο έχει τελέσει κακούργημα ήπλημμέλημα, που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους, οι διωκτικές αρχές λαμβάνουν υποχρεωτικά γενετικό υλικό για ανάλυση του DNAπροκειμένου να διαπιστωθεί η ταυτότητα του δράστη του εγκλήματος αυτού. Τη λήψη γενετικού υλικού από τον ίδιο τον κατηγορούμενο διατάσσει ο αρμόδιος εισαγγελέας ή ανακριτής και πρέπει να διεξάγεται με απόλυτο σεβασμό στην αξιοπρέπειά του. Σε περίπτωση λήψης γενετικού υλικού από απόκρυφα μέρη του σώματος είναι υποχρεωτική η παρουσία εισαγγελικού λειτουργού. Η ανάλυσηπεριορίζεται αποκλειστικά στα δεδομένα που είναι απολύτως αναγκαία για τη διαπίστωση αυτή και διεξάγεται σε κρατικό ή πανεπιστημιακό εργαστήριο. Την ανάλυση του DNA του δικαιούται να ζητήσει και ο ίδιος ο κατηγορούμενος για την υπεράσπισή του. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 204 έως 208».

Ετσι διαμορφώθηκε η διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για το DNA, χάρη στην απεργία πείνας των πολιτικών κρατούμενων, τμήμα των οποίων διατύπωσε συγκεκριμένα αιτήματα. Η νέα ρύθμιση έγινε με το άρθρο 19 του Ν. 4322/2015, που εισηγήθηκε ο Ν. Παρασκευόπουλος. Το καινούργιο βρίσκεται στην τελευταία πρόταση της διάταξης, που προβλέπει ότι σε κάθε περίπτωση εφαρμόζοονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 204 έως 208. Τι προβλέπουν αυτές οι διατάξεις; Οτι στην ανάκριση για κακούργημα ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να διορίζει τεχνικούς συμβούλους. Πως ο ανακριτής οφείλει να ενημερώνει τον κατηγορούμενο για κάθε πράξη πραγματογνωμοσύνης που παραγγέλλει και να του ορίσει προθεσμία να διορίσει τεχνικούς συμβούλους, αν το επιθυμεί. Πως ο τεχνικός σύμβουλος του κατηγορούμενου έχει το δικαίωμα να παρίσταται σε όλα τα στάδια της πραγματογνωμοσύνης, να λαμβάνει γνώση όλων των εγγράφων, να ζητήσει να κάνει δικό του έλεγχο κτλ.

Για την κακόφημη Αντιτρομοκρατική, όμως, αυτά είναι ψιλά γράμματα. Πήρε με τη βία δείγμα DNA από τους συλληφθέντες Γρηγόρη Τσιρώνη και Σπύρο Χριστοδούλου, χωρίς αυτοί να έχουν τη δυνατότητα να διορίσουν τεχνικό σύμβουλο, ο οποίος θα παρίσταται σε όλη τη διαδικασία της συγκεκριμένης πραγματογνωμοσύνης!

Το γεγονός έχει ήδη καταγγελθεί από τους υπερασπιστές των δύο κατηγορούμενων στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση. Η υπεράσπιση έχει ζητήσει την ακύρωση όλης της διαδικασίας που έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής, διότι αντίκειται ευθέως στο νόμο, καθώς δε δόθηκε η δυνατότητα στους κατηγορούμενους να διορίσουν τεχνικό σύμβουλο, ο οποίος θα παρίσταται σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας.

Τι λέει, άραγε, ο «καθηγητής Πανούσης», πολιτικός προϊστάμενος των ασφαλιτών, για τα κατορθώματα των αντιτρομοκρατικάριων; Ρητορικό είναι το ερώτημα. Είμαστε σίγουροι ότι η διάταξη του νόμου αποτελεί «ψιλά γράμματα» για τον υπουργό Καταστολής, όπως είναι και για τους ασφαλίτες υφισταμένους του. Αντιτρομοκρατική και τήρηση της τυπικής αστικής νομιμότητας είναι έννοιες ασύμβατες. Και οι υπουργοί της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου δεν έχουν καμιά διάθεση να άρουν αυτή την ασυμβατότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΝΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ

Πηγή: "ΚΟΝΤΡΑ"
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger