Home » , » Μονά ζυγά δικά τους στον καπιταλισμό

Μονά ζυγά δικά τους στον καπιταλισμό

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 25 Ιουλίου 2015 | 5:17 μ.μ.

Γράφει ο mitsos175.

Η Φυσική λέει πως η ύλη μετατρέπεται σε ενέργεια κι η ενέργεια σε άλλης μορφής ενέργεια. Επομένως τίποτα δεν χάνεται, απλά αλλάζει. Το ίδιο συμβαίνει και με τα χρήματα. Δεν χάνονται από τους εργαζόμενους, αλλά καταλήγουν στα χέρια των πλουσίων. Μάλιστα όσο περισσότερα χάνουν οι εργαζόμενοι, τόσο περισσότερο αυξάνουν συνολικά οι περιουσίες των κηφήνων, εφοπλιστών, βιομηχάνων, τραπεζιτών, εργολάβων μεγάλων έργων κοκ. Γι αυτό και τα αφεντικά προσπαθούν πάντα να πάρουν από τους "σκλάβους" βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες. Πχ ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, βιωσιμότητα κι άλλες τέτοιες ανοησίες.

Την πρώτη του μήνα θα γνωρίζουμε τι ακριβώς στοίχησαν τα capital controls και σε ποιούς. Πάντως οι θεμελιώδεις νόμοι της Φυσικής και των Μαθηματικών ισχύουν και στην Οικονομία. Αναμφισβήτητα κάποιοι υπήρξαν χαμένοι. Κάποιοι, οι περισσότεροι, ταλαιπωρήθηκαν, ενώ αφεντικά βρήκαν αφορμή να μην πληρώσουν εργαζόμενους - άλλο που δεν ήθελαν.
Όσον αφορά την ταλαιπωρία, τα έχουμε ξαναπεί, δυστυχώς υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, εις τους αιώνας των αιώνων αμήν, όσο τουλάχιστο μπαίνει μπροστά το κέρδος κι όχι ο άνθρωπος. Κι όσο η απλή λογική απουσιάζει σε διακοπές επ' αόριστον.

Να δούμε τώρα τα κέρδη, γιατί τις ζημιές θα τις ακούσουμε οπωσδήποτε. Όχι βέβαια τις πραγματικές ζημιές στους μισθωτούς και τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά στα μεγάλα αρπακτικά, που κλαίγονται ενώ πρόλαβαν να βγάλουν τα λεφτά έξω.
Να δούμε όμως τα σίγουρα κέρδη. Λοιπόν... οι Τράπεζες κάθε μήνα είχαν τους συνταξιούχους, που περίμεναν στις μεγάλες ουρές για να πάρουν το "υπόλοιπο" όσα δηλαδή άφησε το ΔΝΤ και η ΕΕ από το πλιάτσικο, ώστε να επιβιώσουν (ή τουλάχιστο να προσπαθήσουν να ζήσουν) τον επόμενο μήνα.

Οι περισσότεροι τα έπαιρναν την πρώτη κιόλας μέρα. Με τα μέτρα, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό έμεινε αρκετές μέρες στην Τράπεζα, πράγμα που δεν το λες και "κακό" για το Λάτση, και τους άλλους Τραπεζίτες. Αντίθετα μάλιστα.
Κάποιοι που έλεγαν πως θα σταματήσουν να πληρώνουν οι πολίτες φόρους, διαψεύστηκαν. Οι συνήθεις ανύποπτοι, οι φιλότιμοι ή αυτοί που δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς, φρόντισαν να τακτοποιήσουν ηλεκτρονικά τις υποχρεώσεις τους, μάλιστα κάποιοι που δεν πλήρωναν πριν, μόλις φοβήθηκαν για το "κούρεμα" (το οποίο δεν θα γλυτώσουν στα επόμενα μνημόνια) έσπευσαν στα ταμεία και πλήρωσαν τις δόσεις στις ΔΟΥ. Ούτε αυτό το λες "απώλεια" για το κράτος. Συν 230 εκατομμυριάκια.

Φυσικά υπήρξαν και πολλά αρνητικά από την έλλειψη ρευστού και συναλλαγών, η αγορά ούτως ή άλλως πεθαμένη ήταν λόγω των περικοπών, πάντως τα χειρότερα σενάρια που έλεγαν κάποιοι, δεν έγιναν. Έχασαν όμως αρκετοί προς όφελος των λίγων.
Επιπλέον οι Τράπεζες ανάγκασαν πολλούς να χρησιμοποιήσουν "πλαστικό χρήμα" δηλαδή τις κάρτες. Δειλά αλλά σταθερά όλο και περισσότεροι, που δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν για online συναλλαγές, χρησιμοποιούν πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες για να ψωνίσουν. Με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις Τράπεζες και για την Εφορία.

Κοντολογίς μονά ζυγά δικά τους στον καπιταλισμό. Η ταλαιπωρία δεν έγινε για να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση, ούτε για να γίνει ρήξη, αλλά για να κερδίσουν συνολικά τέσσερα ζεστά δισεκατομμύρια (4.000.000.000,00 €) οι Τράπεζες χωρίς να υπολογίσουμε τα όσα θα πάρουν από το 3ο με το συμπάθιο Μνημόνιο των 5 συμμοριών. (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΟΤΑΜΙ - ΑΝΕΛ - ΠΑΣΟΚ).
Να τα βάλουν στο... Σαμαρά τους. 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger