Home » , » 61 χρόνια απ' την εκτέλεση του Ν. Πλουμπίδη (Βίντεο)

61 χρόνια απ' την εκτέλεση του Ν. Πλουμπίδη (Βίντεο)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015 | 2:07 μ.μ.

«Η υπόθεσις που δικάζετε, δεν είναι υπόθεσις κοινή. Δεν είναι υπόθεσις κατασκοπίας, αλλά είναι υπόθεσις πολιτική. Είναι υπόθεσις ιδεολογική. Δε δικάζετε τον Πλουμπίδη σαν δράστη του άλφα ή του βήτα εγκλήματος, αλλά τον δικάζετε σαν κομμουνιστή ηγέτη».

Ν. Πλουμπίδης.

Η Υπόθεση Πλουμπίδη, θα μείνει στην ιστορία, και θα συζητηθεί όσο λίγες.

Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου του 1953 απαγγέλθηκε η καταδικαστiκή απόφαση με το οποίο το μετεμφυλιακό αντιδραστικό καθεστώς έστελνε στο απόσπασμα τον Νίκο Πλουμίδη . Βασική κατηγορία του καθεστώτος εναντίον του –όπως και της υπόλοιπης ηγεσίας του ΚΚΕ που δικαζόταν ερήμην, Ν. Ζαχαριάδης, Γ. Ιωαννίδης, Β. Μπαρτζιώτας, Μ. Πορφυρογένης, Π. Ρούσος, Λ. Στρίγγος κ.α- ήταν η «παραβίαση» του ΑΝ 375 της μεταξικής δικτατορίας περί κατασκοπίας.

Ο Ν. Πλουμπίδης έπεσε δολοφονημένος από τις σφαίρες του μοναρχοφασιστικού καθεστώτος στις 14 Αυγούστου 1954. .Οι εφημερίδες της εποχής θα γράψουν: «Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ, αντιμετώπισε με απόλυτον ψυχραιμίαν τας σφαίρας του αποσπάσματος» και «δεν εδέχθη ούτε να κοινωνήση, ούτε να του δέσουν τους οφθαλμούς του».

Ο Ν. Πλουμπίδης ήταν και παρέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή ένας κομμουνιστής λαϊκός αγωνιστής.

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης θα γράψει για αυτόν

Σήμερα, ο Νίκος Πλουμπίδης κατέχει μια περίοπτη θέση στο πάνθεον των ηρώων του ΚΚΕ.Στο θαυμάσιο πολυτελές λεύκωμα που εξέδωσε το ΚΚΕ το 1976 οι φωτογραφίες του Μπελογιάννη και του Πλουμπίδη έχουν τοποθετηθεί αντικριστά σε δυο σελίδες. Αυτοί οι δύο άνθρωποι αποτελούν δίδυμο, δε χωρεί καμία αμφιβολία. Είναι τα δύο σκέλη της ίδιας τραγικής ιστορίας. Ωστόσο ακόμα και σήμερα το φωτοστέφανο του Μπελογιάννη είναι περισσότερο λαμπερό. Τότε τον τραγούδησαν οι ποιητές και τον έκαναν σύμβολο ζωγράφοι σαν τον Πικάσο. Τον Πλουμπίδη εκτός απτο κόμμα τον αγνόησε τότε και η στρατευμένη τέχνη.

Ας ελπίσουμε πως τώρα που εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει πια στρατευμένη τέχνη, κάποιος ταλαντούχος αστράτευτος δημιουργός θα τον κάνει ήρωα τραγωδίας. Σας βεβαιώ, το μαρτύριο του ουδόλως υπολείπεται εκείνου του Οιδίποδα Τύραννου. Θα βρεθεί κάποτε ένας Σοφοκλής για τον Νίκο Πλουμπίδη; Μια τραγωδία με ήρωα τον Πλουμπίδη, θα ήταν η τραγωδία της σύγχρονης Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμα

Ο πολιτικός Πλουμπίδης – 60 χρόνια από την εκτέλεση

14 Αυγούστου 1954: Απόψε, που σκοτώνουν τον Πλουμπίδη…

14/8/1954: Η Εκτέλεση Πλουμπίδη

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 5 σχόλια

Ανώνυμος
14 Αυγούστου 2015 στις 2:32 μ.μ.

Ενας απο τους Χιλιάδες ήρωες που μόνο το ΚΚΕ βγάζει. Ειναι επάξια δίπλα στους Ζαχαριάδη Βαβούδη Αρη Μπελογιάννη Καλουμενο Μπάτση Αργυριαδη Καπεταν Γιώτη κ.α. Εμεινε μέχρι τέλος της ζωής του πιστός στο ΚΚΕ. Η Αδική κατηγορία σε βάρος του όπως και του Βαβούδη σε Πράκτορες έχει να κάνει αποκλειστικά με την ενημέρωση απο την Αθήνα της Κυρίας Παππά που σπίλωνε συνειδητά Συντρόφους. Ολα τα ντοκουμέντα απο τον Ασύρματο του Βαβούδη και της Γλυφάδας αποκαλύπτουνε το μέγεθος της Αλητείας. Ολα αυτά συνέβησαν σε Συνθήκες Παρανομίας Πολιτικής Προσφυγιάς και με την Χρησιμοποίηση της ΕΔΑ απο το Αστικό κράτος και τον Οπορτουνισμό σαν όχημα για την Διάλλυση Μετάλαξη του ΚΚΕ. Καλό ταξίδι Σύντροφε. Το ΚΚΕ που τόσο αγάπησες είναι εδώ όρθιο έχοντας τσακίσει μέσα στις γραμμές του τον Οπορτουνισμό όλων των Αποχρώσεων ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Ανώνυμος
14 Αυγούστου 2015 στις 2:51 μ.μ.

Το 1951 έγινε πρόταση απο το Π.Γ να είναι υποψήφιος στις Εκλογές τον Σεπτέμβρη του 1951 με την ΕΔΑ ο Ν. Μπελογιάννης για να γλιτώσει την Εκτέλεση του το Αρνηθήκανε .οπως και την Υστατη πρόταση να ρίχνει ο κόσμός το Ψηφοδέλτιο με το ονομά του γραμμένο με το χέρι και ας βγει άκυρο. Κανείς Βουλευτής της ΕΔΑ δεν παραβρέθηκε στην Δίκη. Αυτή είναι η ΕΔΑ που νομιμοποίησε τον Δολοφονικό Αστικό κράτος καταστρέφοντας και το ΚΚΕ Διάλυση Κ.Ο 1958 1974.

Ανώνυμος
15 Αυγούστου 2015 στις 7:59 μ.μ.

@Βαθύ
Άσχετο,αλλά από τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ δεν πήρατε μυρωδιά!Επειδή είναι η μόνη συνεπής επαναστατική δύναμη πλέον;Κάτι"αγανακτισμένοι", "απολίτικοι","ανταρσυες" κλπ ,πού βρίσκονται;

Ανώνυμος
16 Αυγούστου 2015 στις 10:01 μ.μ.

Οι πατριώτες τελείωσαν (ή τους τελείωσαν) με τον Άρη. Κάτι θλιβερά ανθρωπάκια υπηρέτες των Αμερικάνων & προηγούμενα των Άγγλων & ίσως πιο παλιά των Γερμανών, καταδίκασαν σε θάνατο έναν παραπλανημένο αλλά με καλές προθέσεις άνθρωπο που από έλλειψη αυτοεμπιστοσύνης είχε όπως & το κόμμα του συνεχώς στραμμένο το βλέμμα στην Μόσχα & στα κελεύσματά της αγνοώντας τις ευρύτερες γεωπολιτικές ισορροπίες. Και ο μεν Στάλιν καλά έπραξε την δεδομένη χρονική στιγμή αλλά τα δικά μας τα τσουτσέκια τι έκαμαν; Αν θέλουμε να ψάξουμε για Ηγέτες δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε το παράδειγμα της Αλβανίας & του μεγάλου ηγέτη της Ενβέρ Χότζα που όχι μόνο απελευθέρωσε την χώρα του χωρίς καμία "συμμαχική" παρέμβαση αλλά απέτρεψε & απόβαση των άγγλων ιμπεριαλιστών διαβάζοντας σωστά τις διεθνείς συγκυρίες & αξιοποιώντας τες για το συμφέρον της χώρας του & του λαού της. Και επί πλέον άντεξε για πάνω από σαράντα χρόνια στον ανηλεή πόλεμο που δέχτηκε από αγγλοαμερικανούς & τα παρτάλια τους, την ξεφτιλισμένη πρώην σοβιετική Ένωση & την μεταμαοϊκή καπιταλιστική Κίνα.

Ανώνυμος
17 Αυγούστου 2015 στις 1:22 π.μ.

10.01 Εχεις πολύ μεγάλη πλάκα με τα Ανέκδοτα που γράφεις. Τον Οκτώβρη του 1944 μπορούσαμε να πάρουμε την εξουσία αν μετατρέπαμε τον Πόλεμο σε Ταξικό. Αυτό δεν έγινε γιατί πράγματι τα μικρά ανθρωπάκια Σιάντος και Παρτσαλίδης φτιάξανε το ΕΑΜ πολιτικό Μέτωπο και όχι Κοινωνική Συμμαχία. Αυτός ήτανε και ό λόγος που χάσαμε όπως και σε όλη την Δ.Ευρώπη. Στην Αλβανία Ο Χότζα με Κοινωνική Συμμαχία πήρε την Εξουσία το 1944 είχε τις καλύτερες σχέσεις με την ΕΣΣΔ και διέκοψε με το 20ο Συνέδριο του 1956 και πήγε με την Κίνα του ΜΑΟ. Σε χαιρετώ και περαστικά να είναι

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger