Home » , » Η Αλίκη Τσουκαλά (1928-1949) κι ο ηλίθιος (stupid) Πρωθυπουργός μας

Η Αλίκη Τσουκαλά (1928-1949) κι ο ηλίθιος (stupid) Πρωθυπουργός μας

Από askordoulakos , Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016 | 1:27 μ.μ.

«Σε καταλάβαμε καημένε!
 Όλοι οι δειλοί κρατάνε την ασπίδα με το δεξί
(κι ύστερα λένε ότι είναι αριστερόχειρες… )»
                            
Ιάσων Ευαγγέλου: «Ψηφίδες ποίησης».

_________

Με αφορμή τη χτεσινή στάση του άθλιου (και τελειωμένου πλέον) Τσίπρα, ο οποίος άκουγε ατάραχος το Σόιμπλε να τον αποκαλεί ηλίθιο (stupid),  αλλά και την εν γένει στάση της «Πρώτη φορά δοσιλογική Αριστερά», παραθέτουμε την κάτωθι  σύντομη ιστορία...

Η Αλίκη Τσουκαλά ήταν μια πανέμορφη κοπέλα Ευρυτανικής καταγωγής που εκτελέστηκε σε ηλικία μόλις 21 χρονών στη Χαλκίδα, στις 16 Απρίλη 1949, μετά την καταδίκη της σε θάνατο για «συμμετοχή σε παράνομη κομμουνιστική οργάνωση με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος».

Σημειωτέον, ότι μαζί με την Αλίκη, εκτελέστηκαν άλλες 3 γυναίκες (Κατερίνα Μελεμενή, Ευανθία Πατσαλή, Μαρία Λαφαζάνη) και 4 άντρες (Τάκης Φίτσος, Γιάννης Χάνος, Δημήτρης Βουραζόπουλος, Γιάννης Χριστοφορίδης). Όλοι τους διαλεχτοί αγωνιστές. Ο Τάκης Φίτσος ήταν ο σπουδαίος δημοσιογράφος και λογοτέχνης, παλιός στενός συνεργάτης του Άρη. Ο Χριστοφορίδης ήταν ο ατρόμητος καπετάνιος ενός καϊκιού που φυγάδευε διωκόμενους αντάρτες. Μετά το χαμό του η γυναίκα του και μάνα δύο παιδιών αυτοκτόνησε πέφτοντας στον Ευβοϊκό.
     
Συγκατηγορούμενός της στη δίκη ήταν ο πατέρας της, ο Ευρυτάνας ποιητής και χαρισματικός άνθρωπος, Γ. Τσουκαλάς, ο οποίος τύγχανε φίλος του ποιητή, Κώστα Βάρναλη.
       
Ο Γ. Τσουκαλάς όμως, παραδίδεται αμαχητί στο φόβο, δέχεται να αποκηρύξει τις ιδέες του και να «μιλήσει», νομίζοντας πως θα τύχει διαφορετικής μεταχείρισης τόσο ο ίδιος όσο και η Αλίκη. Στη διάρκεια της δίκης (15 Μάρτη ως 5 Απρίλη 1949) θα γυρνά μέσα στο στρατοδικείο με ένα ευαγγέλιο στο χέρι και θα παριστάνει τον τρελό προσπαθώντας να σώσει την κόρη του.
Ταπεινώνεται, αυτοεξευτελίζεται, μετατρέπεται σε ένα ηθικό ράκος.

Όταν λοιπόν,  ο πρόεδρος του στρατοδικείου Καρράς της είπε «κάνε μας μίαν προφορικήν δήλωσιν αποκηρύξεως και είσαι ελεύθερη να συνεχίσεις τας σπουδάς σου», η Αλίκη αποκρίθηκε : «Η μόνη δήλωση μετανοίας, που μπορώ να σας υπογράψω, είναι μονάχα η δήλωση ότι αποκηρύσσω τον πατέρα μου! Όχι όχι τις ιδέες μου!» 

Κάθε ομοιότητα με σύγχρονα πρόσωπα και πράγματα, είναι εντελώς απίθανη! 

Και μην ξεχνάμε: Να κρατήσουμε καλά μέσα στην ψυχή μας, το πνεύμα του μετώπου!
                                                                                                               
askordoulakos
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

30 Απριλίου 2017 στις 1:00 μ.μ.

Ο Φίτσος ήταν αρχισυντάκτης του Ριζοσπάστη. Όλοι τους ήταν στο ΚΚΕ. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger