Home » , » 27/06/1945: Το ΚΚΕ καλεί σε μαζική λαϊκή αυτοάμυνα

27/06/1945: Το ΚΚΕ καλεί σε μαζική λαϊκή αυτοάμυνα

Από giorgis , Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016 | 6:10 π.μ.

Του Γ. Γ.

 Σαν σήμερα στις 27/06/1945 ολοκληρώνει τις εργασίες της η 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, και διαβάζοντας κανείς τις αποφάσεις της που δημοσιεύτηκαν στον «Ριζοσπάστη» στις 30/6/1945 βλέπει την «φωτογραφία» μια ολόκληρης εποχής.
Παράλληλα αντιλαμβάνεται πόσο καταστροφικές και κάποιες εντελώς λαθεμένες στρατηγικές περί «εθνικής ενότητας», ήταν αυτές που είχαν προηγηθεί και γιατί ο εμφύλιος πόλεμος, η κορυφαία εκδήλωση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, ήταν αναπόφευκτος με ευθύνη της ντόπιας αστικής τάξης, και των ξένων συμμάχων της.

Πριν παραθέσουμε αποσπάσματα από την απόφαση της 12ης Ολομέλειας θα συνιστούσαμε στους αναγνώστες μας να διαβάσουν ένα πολύ σημαντικό κείμενο του Γενικού αρχηγείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που υπογράφετε από τον Μάρκο Βαφειάδη, και να θυμηθούν επίσης ένα απόσπασμα από τη «Λευκή Βίβλος» του ΕΑΜ για τις παραβάσεις της Βάρκιζας για να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη άποψη για το ποια κατάσταση επικρατούσε τότε στην χώρα μας.

Η Ελλάδα, σημειώνεται στον επίλογο της "Λευκής Βίβλου", είναι η μοναδική χώρα στην απελευθερωθείσα Ευρώπη, που κυριαρχεί ο δοσιλογισμός. Η αντεθνική του δράση μέσα στο τετράμηνο, είναι πλουσιότατη. Δολοφονημένοι πατριώτες 500 περίπου, κρατούμενοι αγωνιστές πάνω από 20.000. Ενώ οι κρατούμενοι εθνοπροδότες δεν ξεπερνούν τους 1.000. Ληστοσυμμορίες μικρές και μεγάλες τουλάχιστον 150. Ληστοτρομοκράτες οπλισμένοι περισσότεροι από 18.000. Γιατί;

Να δούμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις αποφάσεις τις 12ης Ολομέλειας θυμίζοντας ότι συγκλήθηκε μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών από την απαράδεκτη Συμφωνία της Βάρκιζας. (Εδώ υπάρχει σχετικό αφιέρωμα της ιστοσελίδας μας γ΄αυτή την απαράδεκτη συμφωνία)  

Ο λαός θα χτυπήσει αμείλικτα, δικαστικά τους προδότες δοσιλόγους, τους  πραξικοπηματίες και ληστές δολοφόνους. Κρατικός μηχανισμός, σώματα ασφαλείας και στρατός θα ξεκαθαριστούν από όλα τα φασιστικά  και δοσιλογικά στοιχεία. Ολες οι φασιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις θα διαλυθούν και οι αρχηγοί τους θα συλληφθούν και θα δικαστούν.

Θα αποκατασταθεί το Κίνημα αντίστασης και θα δώσει γενική αμνηστία στις εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές που διώκονται είτε σαπίζουν στις φυλακές.

Ετσι θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες δημοκρατικές προϋποθέσεις για να γίνουν σε 3-4 μήνες λεύτερες, ανόθευτες εκλογές. όπου ο λαός μόνος του θα αποφασίσει για την κυβέρνησή του και για το πρόγραμμα της εσωτερικής ανόρθωσης και της εξωτερικής πολιτικής....

Η Ολομέλεια καλεί ολόκληρο το κόμμα και το δημοκρατικό λαό στη μαζική πολιτική πάλη α) για την αντιμετώπιση του φασιστικού πραξικοπήματος που η αντιδραστική δεξιά ετοιμάζει β) για να επικρατήσει η πιο πάνω γραμμή που καθορίζει δημοκρατική έξοδο από τη σημερινή εσωτερική ανωμαλία.

ΜΑΖΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ

Η Ολομέλεια υπογραμμίζει ιδιαίτερα α) Οτι η δολοφονική τρομοκρατική δράση της δεξιάς επιβάλλει επιτακτικά και άμεσα την οργάνωση της ΜΑΖΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ για την αντιμετώπισή της. Αντρες, γυναίκες παιδιά, όλη η δημοκρατική Ελλάδα θα τσακίσει το χέρι των δολοφόνων φασιστών κάθε φορά που θα σηκώνεται οπλισμένο.... δ) Ολες ο δημοκρατικός κόσμος πρέπει να είναι έτοιμος να υπερασπίσει τη ζωή του ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΘΕ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ...

Στην αρχική φωτογραφία είναι η πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη» στις 14 Νοέμβρη 1945 που κάνει έναν απολογισμό των εγκλημάτων, από τις φασιστικές με την συμπαράσταση του αστικού κράτους συμμορίες. (Το τραγικό είναι ότι αρκετές απ' αυτές τις συμμορίες είναι εξοπλισμένες με τα όπλα που παρέδωσαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ μετά την συμφωνία της Βάρκιζας). 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger