Home » , » Κατάντημα: "Δημοσιογράφοι" υπερασπίζονται τον εργασιακό μεσαίωνα που υπάρχει στον χώρο τους

Κατάντημα: "Δημοσιογράφοι" υπερασπίζονται τον εργασιακό μεσαίωνα που υπάρχει στον χώρο τους

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 | 3:21 π.μ.

Είναι θλιβερό, αλλά όχι ανεξήγητο ότι ο δημοσιογράφος Μάκης Νουδάρος, προσπαθεί στον ιστότοπο του να απαξιώσει  και να αμφισβητήσει την καταγγελία μιας συναδέλφου του, όταν η τελευταία δημοσιοποίησε τα όσα βίωσε, όταν αναζητώντας εργασία προσφέρθηκε να στελεχώσει την νέα ιστοσελίδα της εφημερίδας Documento.
Σιτιζόμενος και από το ταμείο των εντύπων του Κώστα Βαξεβάνη, είναι αντιληπτή η στάση του.
Καμιά εντύπωση δεν μας έκανε επίσης που παρόμοια στάση κράτησε και ο ιδιοκτήτης του thepressproject, Κώστας Εφήμερος, μέσα από την ραδιοφωνική εκπομπή που έχει στην ιστοσελίδα του.

Τα όσα βίωσε αναζητώντας εργασία η άνεργη δημοσιογράφος Μαρία Κωνσταντοπούλου, μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ. Η καταγγελία της ήταν συγκεκριμένη, περιέγραφε ανάγλυφα τον εργασιακό μεσαίωνα που μας έχουν οδηγήσει οι ταξικές μνημονικές πολιτικές, γ’ αυτό και ανακυκλώθηκε από πολλούς ιστότοπους.

Η λάσπη που δέχτηκε όμως γιατί είχε την τόλμη να αναφερθεί σε καταστάσεις που όλοι/ες γνωρίζουμε ότι ισχύουν, θα ήταν κάτι σε ένα βαθμό αναμενόμενο αν αυτή περιοριζόταν απλώς σε απαξιωτικά σχόλια. Είμαστε σε θέση όμως να γνωρίζουμε ότι οι «ψιθυριστές», σ’ αυτή την περίπτωση ξεπέρασαν κάθε όρια. Δεν θα αναφερθούμε όμως σ’ αυτούς.
Σε επόμενη ανάρτησή μας θα σχολιάσουμε αυτούς που επώνυμα προχώρησαν σε απαξιωτικά σχόλια για την άνεργη δημοσιογράφο.

Προς το παρόν παραθέτουμε την ανακοίνωση που έκανε η ΕΣΠΗΤ αναφερόμενη στην παραπάνω περίπτωση και προφανώς σε παρόμοιες καταστάσεις.

Στους δύσκολους καιρούς της συνεχιζόμενης κρίσης, με την ανεργία να έχει εκτοξευτεί σε ιλιγγιώδη ύψη, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ΣΣΕ να έχουν ουσιαστικά καταργηθεί, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης σε έξαρση, και την μαύρη, αδήλωτη, κακοπληρωμένη εργασία να παραμένει –σε πολλές περιπτώσεις– ατιμώρητη, όροι όπως δημοσιογραφική δεοντολογία, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αξιοπρεπείς μισθοί και συνθήκες εργασίες, μπορεί να φαίνονται πραγματικά μακρινά και δυσθεώρητα για τους περισσότερους συναδέλφους.
Αυτός όμως είναι και ο σημαντικότερος λόγος για να συνεχίζουμε να παλεύουμε γι’ αυτά και να τα διεκδικούμε.

Η ΕΣΠΗΤ, αμετακίνητη στις αρχές της για υπεράσπιση της επαγγελματικής αξιοπρέπειας, της δημοσιοραφικής αλλά και της ανθρώπινης υπόστασης, καταδικάζει απερίφραστα κάθε «προσφορά» εργασίας, που με το δόλωμα της «λύτρωσης από την ανεργία» δικαιώνει απόλυτα τον χαρακτηρισμό της εργασιακής γαλέρας, με όρους πληρωμής και συνθηκών εργασίας που όχι μόνο αγγίζουν τα όρια της εκμετάλλευσης αλλά τα ξεπερνούν προκλητικά και μάλιστα με περισσό θράσος και στυγνότητα.

Η ΕΣΠΗΤ με αφορμή πρόσφατες καταγγελίες συναδέλφων:

• καταδικάζει απερίφραστα παρόμοιες εργοδοτικές συμπεριφορές –πολλώ δε μάλλον όταν αυτές προέρχονται από ανθρώπους που έχουν υπάρξει συνάδελφοι και συμμαχητές στο δύσκολο δρόμο της δημοσιογραφίας-, οι οποίες θίγουν και προσβάλλουν κατάφωρα όχι μόνο το δημοσιογραφικό επάγγελμα και τους λειτουργούς του, αλλά και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αγωνία του άνεργου –και δη του μακροχρόνιου– να ξαναμπεί στην αγορά εργασίας.

• Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του δημοσιογράφου να διεκδικεί όρους αμοιβής και εργασίας που σέβονται και τιμούν την πορεία του, το επαγγελματική ήθος του αλλά και την ίδια τη δημοσιογραφική δεοντολογία και την ενημέρωση, ως πρώτιστο κοινωνικό αγαθό, που δεν μπορεί να είναι προϊόν εκμετάλλευσης και κατάχρησης από κανέναν,
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

17 Δεκεμβρίου 2016 στις 9:40 π.μ.

ο Νοδάρος το alter ego του Βαξεβάνη τί περίμενες δηλαδή; Οσο γιά τον Εφήμερο εφήμερος είναι το λέει και το όνομα του άλλωστε ένας τσαρλατάνος οι καταγγελίες για τη γαλέρα του γνωστές
ευλογούν τα γένια τους και το βρίσκω από μία άποψη λογικό αφού εξακολουθούν κάποιοι ακόμη και μετά τις καταγγελίες να τους δίνουν βήμα
Προσοχή στίς λακκούβες

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger