Home » , » Μισογυνισμός, οικονομική ανισότητα, πόλεμοι και θρησκευτικά δόγματα

Μισογυνισμός, οικονομική ανισότητα, πόλεμοι και θρησκευτικά δόγματα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018 | 9:29 π.μ.

Γράφει ο mitsos175.

Όλες οι θρησκείες έχουν το ίδιο χαρακτηριστικό όσον αφορά τις γυναίκες: Μια βαθιά υποτίμηση. Είτε είναι μονοθεϊστικές, είτε πολυθεϊστικές. Το γιατί είναι τεράστιο για αναλυθεί και να απαντηθεί σε ένα μόνο άρθρο. Μπορούμε μόνο να πούμε πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι θρησκείες είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα μιας συγκεκριμένης εποχής. Μιας πατριαρχικής εποχής, μιας εποχής ανισότητας. Οι θρησκείες προσπαθούσαν να εξηγήσουν εκτός από τα μεταφυσικά και το κοινωνικό περιβάλλον της εποχής τους. Έκαναν το λάθος να θεωρήσουν “φυσική” την ανισότητα, επειδή ακριβώς δεν μπόρεσαν να δώσουν την Μαρξιστική εξήγηση.

Για κάθε θρησκεία που δημιουργήθηκε σε τέτοιο περιβάλλον η γυναίκα είναι προορισμένη να κάνει παιδιά και να τα μεγαλώνει, ενώ ο άντρας φέρνει τα χρήματα κι επιπλέον πηγαίνει στον πόλεμο.
Η υποτίμηση είναι ολοφάνερη όχι μόνο στο χριστιανισμό ή στο Ισλάμ (πολυγαμικοί άνδρες, πλήρης κάλυψη κεφαλής προσώπου της γυναίκας, απαγόρευση ακόμα και της στοιχειώδους εκπαίδευσης κλπ) αλλά και στις πολυθεϊστικές θρησκείες. Χαρακτηριστικά υπάρχει το απάνθρωπο έθιμο να καίγεται μαζί με το νεκρό άνδρα η σύζυγος του. Είναι λοιπόν πολύ γενικότερο φαινόμενο από το Χριστιανισμό.

Αν παρατηρήσουμε θα δούμε πως όλες οι θρησκείες υιοθετούν δυο ακόμη πράγματα πολύ σχετικά: Την οικονομική ανισότητα και το πόλεμο. Οι πλούσιοι έχουν ευεργετηθεί από το Θεό ή τους Θεούς ενώ η μόνη τους υποχρέωση είναι η φιλανθρωπία, να δώσουν δηλαδή ένα ελάχιστο μερίδιο στους φτωχούς συνανθρώπους τους.
Είναι μια προσπάθεια να διατηρηθεί η εκμετάλλευση γινόμενη πιο “μετριοπαθής”.
Με απλά λόγια μπορούν οι λίγοι να μας εκμεταλλεύονται, αρκεί που και που να μας πετάνε ένα “ψίχουλο” για να μην πεθάνουμε από την πείνα, στην πράξη όμως για να μην αγανακτήσουμε και τους ανατρέψουμε.

Όσο για τον πόλεμο δεν υπάρχει θρησκεία που να μην αναφέρεται σε μάχη. Οι Θεοί πολεμούν, οι άγγελοι πολεμούν, επομένως οι πιστοί καλούνται να πολεμήσουν, αν χρειαστεί (ιεροί πόλεμοι). Πολεμιστές ήταν οι άντρες. Η κατοχή λοιπόν του χρήματος, η συμμετοχή στην παραγωγή, δεν εξηγείται σωστά όπως γίνεται πολύ αργότερα στο Μαρξισμό, αλλά γίνεται άνευ όρων αποδεκτή από όλες τις θρησκευτικές δοξασίες.

Μόνο όταν αλλάζουν οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες μετά την βιομηχανική επανάσταση, έπειτα από την τεράστια ανθρωποσφαγή των Παγκοσμίων Πολέμων, όπου αναγκαστικά οι γυναίκες μπαίνουν στη μαζική παραγωγή και το σπουδαιότερο συμμετέχουν πιο ενεργά στον πόλεμο, αρχίζει να φαίνεται η πλάνη χιλιάδων χρόνων.
Καθόλου τυχαία οι γυναίκες αρχίζουν τότε να αποκτούν βασικά δικαιώματα, όπως η ψήφος, η ισότητα στους μισθούς κλπ.

Φυσικά στην αρχή λόγω της πεποίθησης της δήθεν κατωτερότητας, υπάρχει πιο άγρια εκμετάλλευση, από τον ανδρικό πληθυσμό. Ψήφος αρχικά δίνεται μόνο στις εγγράμματες (που ήταν ελάχιστες), ενώ οι πρώτοι μισθοί των γυναικών ήταν πολύ μικρότεροι των ανδρών.
Πλήρης ισότητα μπορεί να υπάρξει μόνο όταν αλλάξουν ριζικά οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, όταν επικρατήσει ισότητα μεταξύ των ανθρώπων με την Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες είναι το ίδιο ικανές με τους άντρες σε όλα. Μάχονται, αν χρειαστεί δίπλα στους άντρες, ανατινάζονται μπροστά στα εχθρικά άρματα, τσακίζουν τους εχθρούς τους προκαλώντας τους τεράστιες απώλειες.
Οι φανατικοί έχουν ένα επιπλέον λόγο να χτυπούν εκείνους που έχουν επιλέξει να οικοδομούν μια Νέα Κοινωνία, γιατί η Ισότητα είναι ένα ακόμα καρφί στο φέρετρο των θρησκειών, που δεν είναι τίποτα άλλο, όπως είπαμε, παρά ανθρώπινα κατασκευάσματα. Όπως όλα τα ανθρώπινα έργα εξυπηρετούν ανάγκες συγκεκριμένων εποχών, ενδεχομένως να αντέχουν αρκετά χρόνια (πχ οι πυραμίδες), αλλά δεν μπορούν να υπάρχουν για πάντα.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή στην οποία φαίνεται η αλήθεια που πρώτος διατύπωσε ο Καρλ Μαρξ. Οι γυναίκες δεν θεωρούνται πια ιδιοκτησία στις περισσότερες χώρες, ενώ η επιστήμη βοηθά στην πρόοδο όλης της ανθρωπότητας... 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger