Home » , , » Παρέμβαση Εκπαιδευτικών στα Χανιά: Έρχεται θύελλα... Ν' αντισταθούμε!

Παρέμβαση Εκπαιδευτικών στα Χανιά: Έρχεται θύελλα... Ν' αντισταθούμε!

Από Δημήτρης Δαμασκηνός , Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 | 6:14 μ.μ.

 Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται έχει ήδη χάσει...

H "Παρέμβαση Εκπαιδευτικών για τη Ρήξη και την Ανατροπή!" είναι ένα ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΧΗΜΑ της εκπαιδευτικής αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας χωρίς κομματικές εξαρτήσεις που συμμετέχει με το δικό της ψηφοδέλτιο στις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην ΕΛΜΕ Χανίων και αντιπροσώπων για το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ.
 
Οι εκλογές αυτές που θα διεξαχθούν στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων στις 18 Δεκεμβρίου 2019, γίνονται με απόφαση της πλειοψηφίας του απερχόμενου ΔΣ λίγες μέρες πριν να κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων, αν και ως παράταξη είχαμε προτείνει τη διεξαγωγή τους σε έναν πιο πρόσφορα συνδικαλιστικά χρόνο, τέλη Νοέμβρη ή αρχές Δεκέμβρη. Θεωρούμε αδικαιολόγητη την καθυστέρηση στη διεξαγωγή τους που μπορεί να συμβάλλει στην αποσυσπείρωση των εκπαιδευτικών από το συνδικάτο και τις διαδικασίες του, αφού το βλέμμα των περισσότερων θα είναι στραμμένο στις γιορτές και πολλοί αναπληρωτές και μόνιμοι εκπαιδευτικοί θα ετοιμάζουν βαλίτσες για τον τόπο τους.
Τους μόνους που ευνοεί αυτή η επιλογή είναι τους κομματικούς μηχανισμούς και τη διαχείριση των ψήφων από τους "παράγοντες" μέσω των πελατειακών σχέσεων και εξυπηρετήσεων. Γι' αυτό καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν μαζικά μέρος στην εκλογική-απολογιστική συνέλευση στις 9.00-12.00μ.μ. και να ψηφίσουν (12.30μ.μ.-20.00μ.μ.), ώστε το νέο ΔΣ να εκφράζει την πραγματική τους βούληση σε μια κρίσιμη περίοδο που αναμένεται θύελλα αντιδραστικών αλλαγών στον χώρο της εκπαίδευσης.
 
Άλλωστε την προηγούμενη διετία της θητείας του ΔΣ με το λεγόμενο "αγωνιστικό προεδρείο" (ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΛΑΕ) στην ΕΛΜΕ να επιδίδεται σε μια ακατάσχετη ψευδοεπαναστατική φρασεολογία χωρίς αντίκρισμα και χωρίς ουσιαστική δράση και παρέμβαση για την επίλυση των προβλημάτων, το μεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων στα Χανιά οδηγήθηκε στην αποσυσπείρωση των διαδικασιών βάσης και την απαξία, ενώ τα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης και της κοινωνίας δραματικά αυξήθηκαν και οι συνθήκες εργασίας σαφώς επιδεινώθηκαν ως αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων (συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ): μισθολογική καθήλωση και φοροληστεία, εξοντωτικό ωράριο 23 ώρες σε τάξεις που στοιβάζουν πλέον ως και 27 μαθητές, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, φροντιστηριοποίηση του ΓΕΛ και μεγαλύτερη πρόσδεση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην αγορά (βλ. "επιχειρηματικότητα", "μαθητεία"), κενά καθηγητών ακόμα και σήμερα σε -περιφερειακά κυρίως- σχολεία του νομού, απουσία μόνιμων διορισμών, εκπαιδευτικοί-λάστιχο που απασχολούνται σε δύο, τρία έως και πέντε σχολεία, μάθημα σε ακατάλληλες αίθουσες ή σε κοντέινερς, γεγονός που αποτυπώνει ανάγλυφα το οξύ πρόβλημα σχολικής στέγης στα Χανιά, ιδιαίτερα μετά τον τελευταίο σεισμό και την απουσία ελέγχων για τη στατική υπόσταση αρκετών "γερασμένων" κτιρίων, τα οποία απαξιώνονται λόγω και της ελλιπούς συντήρησής τους (βλ. ΓΕΛ-ΕΠΑΛ Κισσάμου, Γυμνάσιο-ΓΕΛ Βάμου κ.λπ.).
Ο σχεδιασμός για τη συρρίκνωση και το κλείσιμο των περιφερειακών σχολείων (και ιδιαίτερα των ΕΠΑΛ) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, με τα προβλήματα στην έγκριση των "ολιγομελών", με την ενεργοποίηση -κατά περίπτωση- του νόμου για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών.
 
Ξεπερνάμε όλα τα φράγματα! Κάνουμε ένα βήμα μπροστά! Σήμερα η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω στην πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με το δόγμα «νόμος και τάξη», τα ΜΑΤ και τον ψηφισμένο αντισυνδικαλιστικό νόμο στοχεύει στον πλήρη κρατικό έλεγχο των σωματείων με το ηλεκτρονικό φακέλωμα των μελών και των διοικήσεών τους, παρεμβαίνει στη λήψη αποφάσεων για απεργία με ηλεκτρονική ψηφοφορία και 50%+1, δίνοντας "γη και ύδωρ" στο κεφάλαιο για την αύξηση της κερδοφορίας του και επιφυλάσσοντας έναν πραγματικό κοινωνικό Μεσαίωνα για τους εργαζόμενους.

Ιδιαίτερα στην εκπαίδευση προβάλει τα ιδιωτικά σχολεία των «αρίστων», της «αξιολόγησης» και των απολύσεων με στόχο τη διάλυση του σημερινού σχολείου και τη δημιουργία ενός ευέλικτου και πιο ταξικού της "ελεύθερης αγοράς"… με χιλιάδες λιγότερους μαθητές και λιγότερους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Οι χιλιάδες αναπληρωτές στη Δ.Ε., η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μαζικούς μόνιμους διορισμούς, η εφαρμογή του προσοντολογίου για τις προσλήψεις στην ειδική αγωγή, ο στόχος για καθολική αξιολόγηση δομών και εκπαιδευτικών και για την κακόφημη «αυτονομία» (που θα οδηγήσει τα σχολεία στην αναζήτηση πόρων από χορηγούς, για να καλύψουν ακόμα και τις λειτουργικές τους ανάγκες λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης), η είσοδος γονέων και δήμων με ρόλο επόπτη του εκπαιδευτικού έργου, το εθνικό απολυτήριο, η τράπεζα θεμάτων, η βάση του 10 και ο δραστικός περιορισμός των εισακτέων στα ΑΕΙ, τέλος το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο περαιτέρω περικοπής των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.… είναι τα επόμενα βήματα της νεοφιλελεύθερης ισοπέδωσης στην οποία συλλογικά οφείλουμε να αντισταθούμε.
 
Εμείς, ως "Παρέμβαση Εκπαιδευτικών για τη Ρήξη και την Ανατροπή!" το επόμενο διάστημα θα δραστηριοποιηθούμε στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός πλατιού-αγωνιστικού ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ με στόχο την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, του κεφαλαίου, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Για το σκοπό αυτό απευθυνόμαστε στους συναδέλφους μας στα σχολεία να συμβάλλουμε από κοινού με τις προτάσεις και τους αγώνες τους στην επίτευξη αυτού του στόχου.
 
Όπως, άλλωστε, κάναμε και στο παρελθόν με την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης, ως συνδικαλιστικό σχήμα δεσμευόμαστε ότι θα βαδίσουμε με συνέπεια τον δρόμο της ΕΝΟΤΗΤΑΣ και της ΠΑΛΗΣ με όσους θέλουν να υψώσουν ένα "πύργο ατίθασο" στα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ... Άλλωστε, εμείς σε όλα τα προβλήματα της εκπαίδευσης -μικρά και μεγάλα- δώσαμε και δίνουμε τη μάχη μαζί με τους συναδέλφους. Κανένας μέλος μας δε νομιμοποίησε τις διαδικασίες αξιολόγησης των διευθυντών συμμετέχοντας στο διευρυμένο ΠΥΣΔΕ Χανίων και βαθμολογώντας τις συνεντεύξεις των υποψηφίων στελεχών εκπαίδευσης. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν η θέση του χώρου που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν (βλ. Αγ. Παρεμβάσεις ΔΕ) έχει κάνει σημαία της την ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.

Για τον σκοπό αυτό πρέπει να ξεπεράσουμε όλα τα φράγματα που στήνει στο δρόμο μας η χρεωκοπημένη γραφειοκρατία των εργατοπατέρων-"συνδικαλιστών" τύπου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, των εκπροσώπων του παλιού και του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού που αρκούνται σε ασυντόνιστες "τουφεκιές στον αέρα" χωρίς σχέδιο και προοπτική με αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση και συνεπώς την ήττα των αγώνων μας, σπέρνοντας την απογοήτευση και τη μοιρολατρία.
 
Όσον αφορά στις άλλες δυνάμεις που δρουν στο σωματείο, τα μεν ΣΥΝΕΚ για όσο διάστημα ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ υπέταξαν το συνδικαλιστικό κίνημα στη λογική των "μικρών και ρεαλιστικών στόχων", εντός του πλαισίου της κυβερνητικής πολιτικής. Παραποίησαν και άλλαξαν αιτήματα του κλάδου π.χ. για τη μαθητεία, έτσι ώστε να παρουσιαζόταν τάχα πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποιούσε θέσεις του κλάδου και όχι ότι ασκούσε νεοφιλελεύθερη πολιτική εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τα μνημόνια. Στην λεγόμενη "μεταμνημονιακή εποχή", με κυβέρνηση της ΝΔ, τηρούν σιγή ασυρμάτου. Στην περίπτωση των ΣΥΝΕΚ ισχύει απόλυτα η παροιμία πως δεν μπορείς να ξυπνήσεις κάποιον που προσποιείται ότι κοιμάται.
 
Διαφοροποιούμαστε, ωστόσο, και από το ρεύμα των Αγ. Παρεμβάσεων ΔΕ, αφού σε τοπικό επίπεδο το λεγόμενο αγωνιστικό προεδρείο μειοψηφίας της ΕΛΜΕ Χανίων που συγκροτήθηκε από την Ενωτική Πρωτοβουλία (που στηρίζεται από δυνάμεις του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΛΑΕ), και την Πρωτοβουλία-Παρέμβαση (που στηρίζεται από δυνάμεις του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) με τη μέχρι τώρα ανοχή και συναίνεση των ΣΥΝΕΚ αποσυσπειρώνει και διαλύει το σωματείο με τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του, μεταφέροντας στην ΕΛΜΕ Χανίων τις αγκυλώσεις και τις παθογένειες των πολιτικών δυνάμεων που το συγκροτούν: περιφρονεί τις δημοκρατικές διαδικασίες βάσης, δεν τηρεί πρακτικά, αναβάλλει κατά το δοκούν τακτικές συνεδριάσεις του ΔΣ, λειτουργεί με τη λογική τη ανάθεσης και επιδίδεται σε μια ακατάσχετη ψευδοεπαναστατική φρασεολογία χωρίς αντίκρισμα και χωρίς ουσιαστική δράση και παρέμβαση για την επίλυση των προβλημάτων στη λογική του "άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε".
 
Από την άλλη η Αδέσμευτη Ομάδα Καθηγητών (ΑΟΚ) δεν μπορεί να κρύψει τον δεξιόστροφο διοικητικό συντηρητισμό της που θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνος ενόψει της "αξιολόγησης". Τέλος, η Αγωνιστική Συσπείρωσης-ΠΑΜΕ με τον σεχταρισμό και την κομματικοκεντρική λογική που το χαρακτηρίζει, στην ουσία απαιτεί πολιτική συμφωνία με το πρόγραμμα του πολιτικού φορέα στον οποίο αναφέρεται (ΚΚΕ), για να ενωθεί με του εκπαιδευτικούς, δυναμιτίζοντας μ' αυτόν τον τρόπο τις προϋποθέσεις για την αναγκαία συσπείρωση τους στη βάση των προβλημάτων.


 Όλοι όσοι συμμετέχουμε στην "Παρέμβαση Εκπαιδευτικών για τη Ρήξη και την Ανατροπή" δραστηριοποιούμαστε με ανιδιοτέλεια -χρόνια τώρα- στο συνδικαλιστικό κίνημα. Με συντομία πιστεύουμε πως: "Δεν είμαστε αυτό που λέμε, αλλά αυτό που κάνουμε". Βρισκόμαστε στον αντίποδα του υποταγμένου, κυβερνητικού και γραφειοκρατικού συνδικαλισμού!




Χανιά, 8 Δεκεμβρίου 2019

Αναδημοσίευση από το blog της "Παρέμβασης Εκπαιδευτικών για τη Ρήξη και την Ανατροπή!"
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger