Home » , » Αστυνομικές παραδοξότητες και δημοσιοκαφρική κιτρινίλα

Αστυνομικές παραδοξότητες και δημοσιοκαφρική κιτρινίλα

Από giorgis , Τρίτη 15 Ιουνίου 2021 | 9:31 μ.μ.

Του Γ. Γ.

Θέλει τεχνική στο να διαχειριστείς μια είδηση.  
Δηλαδή, χωρίς να λες ψέματα, μπορεί να παρουσιάσεις το ίδιο γεγονός με εντελώς διαφορετικό τρόπος δημιουργώντας τις εντυπώσεις που επιδιώκεις. 

Ενα παράδειγμα με δυο ειδησεογραφικούς τίτλους οι οποίοι παρουσιάζουν την ίδια είδηση: 

"Αφάνταστη ταλαιπωρία περιμένει στους Αθηναίους από την πορεία που οργανώνουν στο κέντρο της πόλης οι συνταξιούχοι". 

"Αγανακτισμένοι από την κλοπή των αποθεματικών των ταμείων τους και μη μπορώντας να ζήσουν από τις συντάξεις πείνας, οι απόμαχοι της δουλειάς, κατεβαίνουν σε διαδήλωση".

Η είδηση είναι η ίδια και γνωστοποιεί ότι θα πραγματοποιηθεί μια κινητοποίηση συνταξιούχων. Ανάλογα όμως με τον τρόπο που παρουσιάζεται, δημιουργεί και τις σχετικές εντυπώσεις στον αναγνώστη. 

Μιλάμε για ενδεχόμενη παρουσίαση μιας πραγματικής είδησης. Τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα όταν εγκεφαλικά κατασκευάσματα παρουσιάζονται σαν γεγονότα.

Προσέξτε. Δημοσιεύεται μια είδηση στην ιστοσελίδα cnn την οποία υπογράφει το γνωστό παπαγαλάκι της Ασφάλειας Μίνα Καραμήτρου.  

Να το κάνω φραγκοδίφραγκα. 

Το δημοσίευμα που υπογράφει η Μίνα Καραμήτρου, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα δελτίο τύπου της Ασφάλειας, που η δημοσιογραφική γραφίδα πάει να το παρουσιάσει σαν προϊόν ρεπορτάζ. 

Ας το δούμε: 

Ξυλοκόπησαν αστυνομικό στο προαύλιο του ΑΠΘ για να τον ληστέψουν

Ένας αστυνομικός που ήταν σε υπηρεσία περιπολίας δέχτηκε επίθεση και ξυλοδαρμό στο προαύλιο του ΑΠΘ από ομάδα ατόμων που σκοπό είχαν να τον ληστέψουν και τα κατάφεραν καθώς του άρπαξαν το κινητό τηλέφωνο.

Όλα έγιναν τα ξημερώματα της Κυριακής όταν ο αστυνομικός που φορούσε πολιτικά ρούχα είδε ξαφνικά μπροστά του μια ομάδα πέντε νεαρών. Άρχισαν να τον χτυπούν με χέρια και πόδια και όταν τον έριξαν στο έδαφος συνέχισαν να τον κλωτσούν καταφέρνοντας του απανωτά χτυπήματα.

Και ενώ ήταν στο έδαφος ο αστυνομικός ένας από τους νεαρούς του άρπαξε το κινητό τηλέφωνο και χωρίς να χάσουν χρόνο εξαφανίστηκαν στο προαύλιο του πανεπιστημίου.

Ο αστυνομικός που έχει το βαθμό του αρχιφύλακα είναι 20 χρόνων και βρισκόταν στο σημείο με σκοπό να αποτραπεί για ένα ακόμη βράδυ το γνωστό κορωνοπάρτι που στήνουν κάποιοι το Σαββατοκύριακο.

Ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου ευτυχώς οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο τραυματισμός του ήταν ελαφρύς.

Και τώρα ας δούμε ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση ενός αστού δημοσιογράφου ο οποίος αγανάκτησε από την ανυποληψία στην οποία οδήγησαν το επάγγελμα του, συνάδελφοι/σες του, απροκάλυπτα φερέφωνα των κατασταλτικών μηχανισμών.

Αστυνομικές παραδοξότητες και προβληματικές δημοσιογραφικές συμπεριφορές.

Μια σειρά ερωτηματικά δημιουργούνται από την πληροφορία που διοχετεύει η αστυνομία ότι 20χρονος αρχιφύλακας τραυματίστηκε ελαφρά από επίθεση που δέχτηκε από νεαρούς στο προαύλιο του ΑΠΘ, οι οποίοι μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την εκδοχή της αστυνομίας, του έκλεψαν το κινητό του τηλέφωνο. Το ότι συγκεκριμένα ΜΜΕ, θεωρούν αληθινά γεγονότα τα όσα τους αναφέρουν πηγές της αστυνομίας και τα παρουσιάζουν προϊόν δημοσιογραφικού ρεπορτάζ είναι κάτι που δεν τα τιμά, όπως δεν κολακεύει και τους συντάκτες των δημοσιευμάτων.

Το φερόμενο από την αστυνομία γεγονός έλαβε χώρα σε προαύλιο χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Προσπερνώντας την παραδοχή ότι κυκλοφορούν αστυνομικοί με πολιτικά σε πανεπιστημιακούς χώρους, επικεντρωνόμαστε στο προφανές. 

Αντιστρατεύεται στην απλή λογική η επίκληση της αστυνομία ότι υπήρξε αρχιφύλακας ο οποίος μόνος του, περιπολούσε στον πανεπιστημιακό χώρο τα ξημερώματα της Κυριακής με αποστολή να αποστρέψει την δημιουργία κορωνοπάρτι τα οποία δημιουργούνται -όπως αναφέρει πάντα η αστυνομία- τα βράδια Σαββάτου και Κυριακής. 

Και δυστυχώς αυτές οι παραδοξότητες παρουσιάζονται σαν δημοσιογραφική δουλειά από συναδέλφους. 

Mετά αναρωτιόμαστε γιατί ακούγεται όλο πιο συχνά και πιο δυνατά το σύνθημα: Αλήτες, ρουφιάνοι. δημοσιογράφοι

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

15 Ιουνίου 2021 στις 11:06 μ.μ.

Εκτος της περιπολιας ασφαλιτη μεσα στο πανεπιστημιο που την βρισκουν φυσική θα έλεγα οτι υπαρχει κ άλλος γκεμπελισμός.Στον ασφαλίτη δεν επιτεθηκαν λογω της ιδιοτητάς του όπως αφηνει να εννοηθει το ρεπορτάζ Προφανως ήταν " φέρμα" από λούμπεν τύπους που έτυχε να πετυχουν τον αστυνομικό

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger