Home » , » Οι βάσεις του κινήματος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, τέθηκαν στην 6η Ολομέλεια του ΚΚΕ που ξεκίνησε σαν σήμερα το 1941

Οι βάσεις του κινήματος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, τέθηκαν στην 6η Ολομέλεια του ΚΚΕ που ξεκίνησε σαν σήμερα το 1941

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022 | 12:00 μ.μ.

Σαν σήμερα το 1941 συνέρχεται η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (1 - 3/7/1941) η οποία μπορεί να θεωρηθεί καθοριστικής σημασίας αφού γίνεται σε μια εποχή, λίγες μέρες μετά την κατοχή της χώρας μας από τα ναζιστικά στρατεύματα, με τις οργανώσεις του ΚΚΕ να έχουν δεχθεί σκληρά χτυπήματα από την δικτατορία του Μεταξά που προηγήθηκε.

Μπροστά στην πραγματικότητα αυτή η Ολομέλεια έπρεπε να εξετάσει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί και να βάλει της βάσεις για να ξεκινήσει η δημιουργία του κινήματος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Θα δώσουμε τον λόγο σε έναν λαϊκό αγωνιστή που μεγαλούργησε και έγραψε ιστορίες δόξας σαν ηγέτης του ΕΛΑΣ και αργότερα του ΔΣΕ. Στον Γιώργη Βοντίτσιο ή Γούσια για να αναφερθεί σ' αυτή την κομματική διαδικασία του ΚΚΕ..
Αναφερόμαστε σε ένα στέλεχος του ΚΚΕ που η επιλογή του να μείνει πιστός στον Νίκο Ζαχαριάδη μετά την αποπομπή του τελευταίου, από την ηγεσία του ΚΚΕ, το 1956 και την επικράτηση της ομάδας του Κώστα Κολιγιάννη, με την βοήθεια των Σοβιετικώνκαθαιρέθηκε από όλα τα κομματικά πόστα του, διεγράφη από το ΚΚΕ, και τελικά βρέθηκε εξόριστος στα Καρπάθια της Ρουμανίας.

Από το βιβλίο, του Γιώργη Βοντίτσιου: "Οι αιτίες για τις ήττες, τη διάσπαση του ΚΚΕ και της ελληνικής αριστεράς" αντιγράφουμε:

6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ

Την 1/7/1941 συγκαλείται η 6 Ολομέλεια της Κ.Ε του ΚΚΕ. Στην διεθνή κατάσταση είχε επέλθει ουσιαστική αλλαγή. Τα χιτλερικά στρατεύματα είχαν εισβάλει στα τέλη Ιούνη στη Σοβιετική Ενωση και τότε ο χαρακτήρας του πολέμου από μέρους της Σοβιετικής Ενωσης και των συμμάχων της Αγγλίας, Γαλλίας κλπ. ήταν προοδευτικός και από την πλευρά των χωρών του φασιστικού άξονα επιθετικός, ληστρικός.

Με βάση αυτή την κατάσταση, η 6η Ολομέλεια χαρακτήρισε τις χώρες του φασιστικού άξονα, σαν τον κύριο εχθρό της ανθρωπότητας που πρέπει να χτυπηθεί αλύπητα. Σε συνέχεια, η απόφαση της ολομέλειας χαρακτήρισε υπεύθυνη την βασιλομεταξική δικτατορία για την υποδούλωση της χώρας, η οποία ταύτισε την υπεράσπιση της Ελλάδας με την υπεράσπιση του καθεστώτος της.

Αποτελεσματική υπεράσπιση της ανεξαρτησίας θα πραγματοποιούταν μ’ ένα ελεύθερο καθεστώς στο εσωτερικό και το λαό ενωμένο ενάντια στους ξένους φασίστες. Η ολομέλεια διαπιστώνει ότι το ΚΚΕ δεν εξοντώθηκε όπως Ισχυρίστηκε η 4η Αυγούστου, ζει και παραμένει ελπίδα του λαού μας.
Σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το λαό μας, η ύπαρξη γερού ΚΚΕ με οργανώσεις σ’ όλη την Ελλάδα, παντού όπου ζουν και εργάζονται Ελληνες, οργανώσεις που πρέπει στο γρηγορότερο να περάσουν το στάδιο της σύγχυσης και του χαφιεδισμού, είναι πρωταρχικός όρος για την νίκη.

Σε συνέχεια η ολομέλεια διατυπώνει πρόγραμμα ενότητας όλων των πατριωτικών δυνάμεων στον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας από τους χιτλεροφασίστες καταχτητές.

Καλεί τον Ελληνικό λαό, όλα τα κόμματα και οργανώσεις σε ένα εθνικό μέτωπο απελευθέρωσης με πρόγραμμα:

1) Το διώξιμο της χιτλεροφασιστικής κατοχής,

2) την ανατροπή της κυβέρνησης, της διορισμένης από τους καταχτητές,

3) υποστήριξη του πολέμου που διεξάγει η Σοβιετική Ενωση και οι σύμμαχοί της και κάθε αντιφασιστικής δύναμης με όλα τα μέσα.

4) Σχηματισμός προσωρινής κυβέρνησης από όλα τα κόμματα που θα αποκαταστήσει τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού, θα του εξασφαλίσει ψωμί και δουλειά, θα συγκαλέσει συντακτική εθνοσυνέλευση και θα υπερασπίσει την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ελλάδας, από κάθε ξενική Ιμπεριαλιστική δύναμη.

6) Ακούραστος αγώνας για τα καθημερινά ζητήματα των λαϊκών στρωμάτων και ένοπλη αντίσταση στους κατακτητές, για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση.

Οι κομμουνιστές εξοπλισμένοι. με τις σωστές αυτές αποφάσεις της ολομέλειας, αναδιοργανώνουν τις οργανώσεις του ΚΚΕ και προχωρούν στην οργάνωση πατριωτικών Απελευθερωτικών οργανώσεων.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger