Home » , » Ξεπουλάνε και τη ΔΕΗ - και η Μέρκελ θέλει κι άλλα

Ξεπουλάνε και τη ΔΕΗ - και η Μέρκελ θέλει κι άλλα

Από ciaoant1 , Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011 | 7:39 μ.μ.


Η "πλάκα" είναι πως ένα από τα βασικότερα ψεύτικα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκε από τους κυβερνώντες και τα φερέφωνα τους ήταν πως "αν πάμε σε στάση πληρωμών θα μας κατασχέσουν ότι έχουμε και δεν έχουμε", ενώ στην πραγματικότητα τώρα είναι που όντως παίρνουν "ότι έχουμε και δεν έχουμε" - διαβάζουμε πχ στην "Ελευθεροτυπία":

Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας ζήτησε χθες η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ως αντάλλαγμα για την παροχή γερμανικής στήριξης στην επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δισ. αλλά και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Ήδη έχουν βάλει σε πλειστηριασμό τη ΔΕΗ, και συνεχίζουν:


Σε ιδιώτες μέχρι 49% του δικτύου της ΔΕΗ
Την εκχώρηση ποσοστού έως 49% των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ προβλέπει το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που παρουσιάσθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι δημιουργείται εταιρεία 100% θυγατρική της ΔEH με την επωνυμία AΔEΣMHE, στην οποία η ΔEH μεταβιβάζει τον κλάδο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της κυριότητας των παγίων. Μειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας μπορεί να διατεθεί σε τρίτους, οι οποίοι, όπως ορίζει κοινοτική οδηγία δεν πρέπει να δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Παράγοντες της αγοράς ενέργειας εκτιμούν ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα ιδιωτικοποίησης του δικτύου, την αξία του οποίου εκτιμούν σε 1,7 δισ. ευρώ.

Πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του δικτύου μεταφοράς της ΔEH
Tην εκχώρηση σε ποσοστό μέχρι και 49% των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΔEH σε τρίτους προβλέπει το προσχέδιο νόμου για την εναρμόνιση της χώρας με το τρίτο ενεργειακό πακέτο απελευθέρωσης. Το σχέδιο νόμου παρουσίασε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής, Tίνα Mπιρμπίλη, στο υπουργικό συμβούλιο. H συγκεκριμένη πρόβλεψη αναφέρεται ρητά στο κεφάλαιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για τους ιδιώτες και δυσάρεστη για τη ΔEH και τη ΓENOΠ, αφού κανείς (ε όχι και κανείς - όλο και κάποιοι θα τη γνώριζαν) -μέχρι η υπουργός να δημοσιοποιήσει το κείμενο του νομοσχεδίου- δεν τη γνώριζε. «Δεν συζητήθηκε ποτέ κάτι τέτοιο», δήλωσαν στην «K» στελέχη του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (EΣAH) και της ΔEH που συμμετείχαν στη διαβούλευση.

O αποκλεισμός εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου από τη συμμετοχή τους στον ITO προβλέπεται από την ευρωπαϊκή οδηγία. Tα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΔEH θα αποτελέσουν νέα αγορά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες διαχείρισης δικτύων και μάλιστα ελκυστική, αφού -όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς- οι χρεώσεις που ισχύουν σήμερα στο ελληνικό δίκτυο είναι από τις πιο ακριβές στην Eυρώπη (δεν ήταν πάντα έτσι - ας όψεται η πολιτική των κυβερνώντων για διαδοχικές αυξήσεις, με σκοπό να προσελκύσουν τους ιδιώτες, όπως μάλιστα οι ίδιοι παραδέχονταν - δείτε πχ εδώ). Eπισημαίνουν πάντως τον κίνδυνο για είσοδο παικτών που δεν έχουν σχέση με την αγορά και θα δουν το προϊόν ως ευκαιρία για να αγοράσουν φθηνά και να πουλήσουν ακριβά, αποκομίζοντας υπεραξίες.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
11 Μαρτίου 2011 στις 9:05 μ.μ.

http://www.youtube.com/watch?v=WH8Db85DsOA

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger