«Λοβέρδο δεν κάνεις, ούτε για τσοπάνης»: Παθιασμένοι οι μαθητές στην πορεία των Χανίων
Αναδημοσίευση εκτενών αποσπασμάτων
από το άρθρο του Γιάννη Αγγελάκη στην εφημερίδα: Αγώνας της Κρήτης (06/11/2014)
Οι νέοι όμως είναι νέοι, χαμογελούν, ελπίζουν και αγωνίζονται όσο αντίξοες και αν είναι οι συνθήκες. Και σήμερα στα Χανιά πολλές εκατοντάδες νέων, μαθητών των σχολείων των Χανίων βγήκαν στους δρόμους, για να διαδηλώσουν για τα αιτήματα τους.
Με ευφάνταστα συνθήματα όπως αυτο που κάθε φορά που κάποιος μαθητής ξεκίναγε, ξεσήκωνε όλους τους υπόλοιπους: «Λοβέρδο δεν κάνεις ούτε για τσοπάνης, δεν είμαστε τα πρόβατα που ότι θέλεις κάνεις».
Με μια πρώτη ματιά, τα αιτήματα και ο αγώνας των μαθητών σχετίζεται με τη μαθητική τους ζωή. Όμως με μια πιο προσεκτική ματιά, γίνεται εμφανές ότι αφορά το μέλλον τους, το οποίο δίχως αγώνα προδιαγράφεται μαύρο. Γιατί ένα μέλλον που σου στερούν τη δυνατότητα να σπουδάσεις, είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας και κρίσης είτε εξαιτίας ενός εκπαιδευτικού συστήματος που δε σου επιτρέπει να μορφωθείς, δε μπορεί παρά να είναι ένα δυσοίωνο μέλλον για τη νεολαία σε μία κοινωνία που χωρά όλο και λιγότερους.
Οι νέοι, απ’ ότι φαίνεται, δε θέλουν αυτή την κοινωνία των λίγων προνομιούχων που μπορούν να σπουδάζουν, που θα έχουν μέλλον. Ζητούν κάτι διαφορετικό. Πιο ελπιδοφόρο.
Στο κείμενο του «Ανοιχτού Συντονιστικού Χανίων» με τίτλο «Νέο Λύκειο, παλιά συνταγή» σημειώνουν:
Πέρυσι, τρεις μέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων, το υπουργείο παιδείας αποφάσισε να ανοίξει την τράπεζα θεμάτων ώστε να εκγυμναστούν τα παιδιά με εκατοντάδες δύσκολα θέματα. Κατά την διάρκεια των εξετάσεων οι μαθητές είχαν να αντιμετωπίσουν θέματα εκτός ύλης, με πρόχειρες και ανερμάτιστες εκφωνήσεις, ασκήσεις με μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Το εκπαιδευτικό σύστημα με το νέο λύκειο γίνεται πιο ταξικό από ποτέ. Όσοι καθηγητές δεν έχουν οικογένειες με οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν για φροντιστήρια και να αγοράζουν γνώση, αποκλείονται από τη δημόσια παιδεία.
Μιλήσαμε και με τον Κώστα από το 2ο Λύκειο Χανίων. Δηλώνει θυμωμένος: «Μετά τις απειλές δε θα μείνουμε στάσιμοι».
Τον ρωτήσαμε τι θα ήθελε να αλλάξει στα σχολεία: «Αυτό που θέλω είναι να μειωθεί η ύλη στην πρώτη και τη δευτέρα λυκείου. Θέλω στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να υπάρχει ένας μπούσουλας, στα σχολεία να έχουμε καθηγητές και βιβλία. Και θέλω να φτιάξουν ένα νέο σύστημα όπου να μην εξαρτώνται όλα τόσο πολύ από τα λεφτά που έχει κάποιος γιανα κάνει ιδιαίτερα και φροντιστήρια».
Και οι καθηγητές δίπλα στους μαθητές
Μαζί με τους μαθητές και οι καθηγητές τους που είχαν κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας για να παρευρεθούν στην πορεία [...].
Σύσκεψη με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων
Η πορεία ακολούθησε την καθιερωμένη διαδρομή, είχε παλμό και ένταση. Δεν έγιναν επεισόδια και η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική. Όταν οι μαθητές έφτασαν στην αντιπεριφέρεια Χανίων, κάποιοι απ’ αυτούς ανέβηκαν τα σκαλιά κι ανήρτησαν πανό. Μαζί τους και καθηγητές που ανήρτησαν δικό τους πανό. Χειροκρότησαν όλοι μαζι και φώναξαν συνθήματα ενώ αντιπροσωπεία μαθητών και καθηγητών κατευθύνθηκε στο εσωτερικό του κτιρίου. Εκεί όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη, για να συζητήσουν τα αιτήματα των μαθητών.
Στη συνάντηση, οι μαθητές εκφράσανε τον προβληματισμό τους σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία.
Περιέγραψαν μία κατάσταση στην οποία η πίεση για αποτελέσματα υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, με ελλείψεις σε βιβλία και υλικά, σε εργαστήρια και καθηγητές και με την οικονομική κατάσταση να δυσχεραίνει ακόμα παραπάνω τα πράγματα για έναν μεγάλο αριθμό μαθητών έρχεται τώρα να προστεθεί ένας νέος νόμος που δε δίνει λύσεις στα ήδη έντονα προβλήματα αλλά έρχεται να πολλαπλασιάσει την ήδη μεγάλη πίεση προς μαθητές, γονείς και καθηγητές.
Όμως, υπήρχαν και πιο ειδικές διαπιστώσεις. Ένας μαθητής τόνισε ότι αναγκάζονται να δίνουν εξετάσεις σε μαθήματα που δε διδάσκονται στα δημόσια σχολεία:
«Στο λύκειο πλέον δίνουμε πανελλήνιες για μερικές σχολές σε μαθήματα που δε διδασκόμαστε καθόλου στο σχολείο. Ας πούμε γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο για τις σχολές αρχιτεκτονικής και β’ ξένη γλώσσα για σχολές μετάφρασης. Ουσιαστικά έρχεται η αναγνώριση από το κράτος ότι το φροντιστήριο αναλαμβάνει τον ρόλο του δημοσίου στο να διδάσκει τα μαθήματα».
Ο κ. Δαμασκηνός, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ εστίασε στην απόφαση του Υπουργού Παιδείας κ. Λοβέρδου να ενεργοποιήσει μία πειθαρχική διαδικασία ενάντια στους μαθητές: «Θέση της ΕΛΜΕ είναι ότι οι αγώνες των μαθητών είναι δίκαιοι και δεν πρέπει οι εισαγγελείς και η αστυνομία να αναλαμβάνουν δράση».
Ο κ. Βουλγαράκης συμφώνησε απόλυτα με την παραπάνω θέση. Διαπίστωσε κι αυτός ότι η αστυνομία και τα δικαστήρια δεν έχουν καμία σχέση με τα σχολεία. «Αυτή είναι και η θέση της αντιπεριφέρειας», είπε, τονίζοντας πάντως ότι: «με τις καταλήψεις, έχω αντιρρήσεις. Νομίζω ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους. Αυτή είναι η άποψη μου”.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων θα αποστείλει κείμενο προς τον Υπουργό Παιδείας
“Δε διαφωνώ καθόλου στο να διεκδικείται», είπε απευθυνόμενος στους μαθητές. «Άλλωστε είναι γνωστά πολλά από τα προβλήματα που αναφέρεται και διαπιστωμένα, όπως με τα βιβλία που κάθε χρόνο υποτίθεται ότι μοιράζονται στην ώρα τους και κάθε χρόνο υπάρχουν ελλείψεις. Με αυτή την λογική σας, σας συμπαραστέκομαι».
Και συνέχισε: «Εάν μου αφήσετε ένα κείμενο, θα το συμπληρώσω με τις δικές μου απόψεις και θα το στείλω σήμερα στον Λοβέρδο». Σε αυτό συμφώνησαν και οι μαθητές και του έδωσαν το κείμενο με τα αιτήματα του Ανοιχτού Συντονιστικού Χανίων.
Ένας άλλος μαθητής είπε ότι εκπροσωπεί ειδικά τους μαθητές της δευτέρας λυκείου. Είπε: «στο γενικό λύκειο θα μείνουν μόνο οι εύποροι μαθητές, μόνο αυτοί που θα μπορούν να πληρώσουν τα φροντιστήριά τους, διότι το σχολείο υποβαθμίζεται και παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην ιδιωτική εκπαίδευση απλά δε μπορούν να παρακολουθήσουν».
Ο Αντιπεριφερειάρχης, αν και συμφώνησε στα περί υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου, στηλίτευσε και τη συμπεριφορά ορισμένων καθηγητών οι οποίοι στον ελεύθερο τους χρόνο, όπως είπε, παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές των σχολείων τους. Δημιουργήθηκε μία ένταση αφού αντιδράσανε τόσο μαθητές όσο και οι καθηγητές όμως το θέμα λύθηκε μετά από παρέμβαση του κ. Δαμασκηνού ο οποίος είπε τα εξής, στα οποία όλοι συμφώνησαν:
«Αν υπάρχει μία ελάχιστη μειοψηφία καθηγητών οι οποίοι κάνουν ιδιαίτερα, αυτοί είναι καταδικαστέοι. Πρέπει να ξέρετε όμως ότι ο ελληνικός λαός βρίσκεται στη φτώχια, δεν έχει να πληρώσει για ιδιαίτερα μαθήματα και για μαθήματα στα ιδιωτικά φροντιστήρια».
Ο επόμενος μαθητής που πήρε τον λόγο εστίασε στο μέγεθος της διδακτέας ύλης και στο πώς διδάσκεται:
«Οι καθηγητές μπορούσαν σε ένα χρόνο με το παλιό το σύστημα, να διδάξουν το μισό βιβλίο και από τους 9 μήνες που έχουμε σχολείο τους δύο μήνες να επιμείνουνε και να το κοιτάξουμε λίγο βαθύτερα κάποιο σημείο. Όπως έχουμε πει στα αιτήματα μας ζητούμε μία περισσότερη εμβάθυνση στα μαθήματά μας».
«Ταυτίζομαι απόλυτα με αυτό που είπατε», είπε ο κ. Βουλγαράκης. «Ότι στο δημοτικό σχολείο δίνουν στους μαθητές 29 βιβλία, αυτά παιδιά είναι ασυναρτησίες που κάνει η κυβέρνηση. Είναι παντελώς ανόητο. Δε θα τα διαβάσει κανείς τα βιβλία». Κλείνοντας την παρέμβασή του τόνισε ότι όπως έχουν γίνει τα πράγματα πλέον θα παιρνάνε μόνο εκατό μαθητές κάθε χρόνο από κάθε νομό στα πανεπιστήμια.
«Δε φταίνε οι καθηγητές», είπε ένας άλλος μαθητής, «φταίνε οι από πάνω τους και οι υπουργοί που τους επιβάλλουνε να βγάλουμε μία συγκεκριμένη διδακτέα ύλη».
«Συμφωνώ απολύτως», είπε ο Αντιπεριφερειάρχης. Και συνέχισε «…δε μπορείς να βάζεις τόση πολύ ύλη και να απαιτείς από τον άλλο να τα διαβάσει για να περάσει στο πανεπιστήμιο. Ασφαλώς συμφωνώ, και δεν είναι απλά δίκαιο το αίτημά σας, απορώ πώς υπουργός είδε τα βιβλία και επέτρεψε να πάνε στο σχολεία να τα διδάσκουν στα παιδιά».
«Αφού συμφωνείτε με εμάς», συνέχισε άλλος μαθητής, «να συνυπογράψετε τα αιτήματά μας». «Ο κ. Λοβέρδος, απ’ ότι φαίνεται, δεν τον ενδιαφέρει να μάθει, αφού βγαίνει και λέει ότι κάνουμε τις κινητοποιήσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου! Δεν ξέρει καν τα αιτήματά μας! Αυτό που θέλουμε λοιπόν από εσάς, αφού συμφωνείτε με τα αιτήματά μας είναι να στείλετε ένα κείμενο στον κ. Λοβέρδο, όπως έχουμε συνεννοηθεί και με συντονιστικά άλλων πόλεων της χώρας, για να δει ότι δεν είναι μόνο οι μαθητές. Είστε και εσείς οι αρχές, οι αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι. Είναι οι καθηγητές, είναι οι γονείς, είναι οι φοιτητές. Και οι καταλήψεις γίνονται για να καταρρεύσει αυτό το σύστημα το οποίο μας ισοπεδώνει. Το νέο σύστημα παρατείνει ένα άσχημο βίωμα που ήταν στην Τρίτη λυκείου και τώρα το κάνει από την πρώτη λυκείου».
Ο κ. Βουλγαράκης συμφώνησε ότι θα στείλει σχετικό έγγραφο στον υπουργό παιδείας.
Να σημειώσουμε ότι εκ μέρους της ΕΛΜΕ Χανίων στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Άρης Ρέττος, και τα μέλη Φώτης Μπιχάκης και Δημήτρης Δαμασκηνός ενώ από την Ένωση Γονέων συμμετείχε o Ναπολέων Ξιφαράς.
Ποια είναι τα αιτήματα
Τα αιτήματα των μαθητών, όπως καταγράφονται στο κείμενο του Ανοιχτού Συντονιστικού Χανίων, είναι τα εξής:
- Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων
- Διορισμός περισσότερων καθηγητών αφού πολλά σχολεία έχουν τεράστιες ελλείψεις
- Λιγότερη ύλη καθώς οι συνθήκες λειτουργίας των σχολείων καθιστούν αδύνατο να βγει στον διαθέσιμο σχολικό χρόνο
- Τα βιβλία να δίνονται την ώρα τους και να μην καθυστερούν γιατί αυτό έχει αντίκτυπο και στην πορεία των μαθημάτων
- Η ύλη να δίνεται εγκαίρως
Ετοίμαζαν φαγητό για τους συμμετέχοντες στην πορεία στα σχολεία της πόλης
Τελειώνοντας, να σημειώσουμε ότι ενώ γινόταν η πορεία σε αρκετά σχολεία της πόλης μας τα οποία τελούν υπό κατάληψη, μαθητές ετοίμαζαν σουβλάκια προς όλους όσους συμμετείχαν στην πορεία. Οι παρακάτω φωτό είναι από το 2ο Γενικό Λύκειο Χανίων στην οδό Κοραή.
Όπως είναι εμφανές το σχολείο έχει αρκετούς μαθητές, παρά τη συμμετοχή της πλειοψηφίας στη σημερινή πορεία στους δρόμους των Χανίων.
Οι φωτός από το 2ο Γ.Λ.Χ. είναι του Νίκου Ν. Αγγελάκη.
Γ.Α.
Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων για τις μαθητικές καταλήψεις
«Ως εδώ…!» Να καταργηθεί το «Νέο Λύκειο» και η «Τράπεζα Θεμάτων»-Πανεκπαιδευτικός Αγώνας τώρα!
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Εδώ και τρεις μέρες χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες σε όλη τη χώρα
συμμετέχουν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις, ενώ σε αρκετές πόλεις
διοργανώνονται μαζικά, μαθητικά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας με το σύνθημα
«Ως εδώ…!».
Πολλές είναι οι ελλείψεις σε καθηγητές, βιβλία που
βγάζουν τους μαθητές στους δρόμους, μα το αίτημα αιχμής είναι η
κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την εφαρμογή εδώ κι έναν χρόνο του
λεγόμενου «Νέου Λυκείου» που έχει γυρίσει την εκπαιδευτική διαδικασία
πολλά χρόνια πίσω. Το «Νέο Λύκειο» έχει διαλύσει ποικιλοτρόπως τη
λυκειακή βαθμίδα και στη γενική και στην τεχνική εκπαίδευση,
μετατρέποντάς την σε έναν συνεχόμενο (τριετή) εξεταστικό Μαραθώνιο.
Εξουθενώνει σωματικά και ψυχικά όσους μαθητές προσπαθούν να
αντεπεξέλθουν στις συνεχείς εξετάσεις και στο κυνήγι υψηλών βαθμολογιών,
αφαιμάζοντας οικονομικά τις οικογένειές τους. Το «Νέο Λύκειο»
υποβαθμίζει την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου, οδηγώντας στη στείρα
απομνημόνευση και την παπαγαλία και με την «Τράπεζα Θεμάτων» αυξάνει
υπέρμετρα τη διδακτέα και εξεταστέα ύλη, αλλοιώνοντας παράλληλα την
ουσία της διδασκαλίας μετατρέποντας την σε επίλυση συγκεκριμένων
προβλημάτων για τις εξετάσεις. Συνεπώς, στο «Νέο Λύκειο» η διδακτική
διαδικασία έχει ήδη εξοβελιστεί και οι μαθητές που δεν μπορούν να
«ακολουθήσουν» οικονομικά και μορφωτικά «απλά» εγκαταλείπουν το σχολείο ή
στρέφονται στην φτηνή κατάρτιση-απλήρωτη μαθητεία/εργασία. Η μαθητική
διαρροή έχει αυξηθεί μέσα σε έναν χρόνο, αλλά «δικαιολογείται» από τη
θεωρία πως ο ίδιος ο μαθητής «δεν παίρνει τα γράμματα» την ίδια στιγμή
που έχει καταργηθεί η Ενισχυτική Διδασκαλία και η Πρόσθετη Διδακτική
Στήριξη. Επομένως οι μαθητές μας έχουν απόλυτο δίκιο όταν απαιτούν την
κατάργηση της «Τράπεζας Θεμάτων» και του «Νέου Λυκείου» που τους
εξοντώνει αυτούς και τις οικογένειές τους και διαλύει την εκπαιδευτική
διαδικασία θρέφοντας την παραπαιδεία.
Οι μαθητές μας, όπως τονίζουν στις ανακοινώσεις τους, θέλουν ένα σχολείο που θα τους μορφώνει και δεν θα τους εξοντώνει, που δεν θα κοιτάει τους γονείς τους στην τσέπη, αλλά θα δίνει ολόπλευρη μόρφωση σε όλα τα παιδιά». Ενδεικτικά ας αναφερθεί πως πάνω από 500 σχολεία βρίσκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε αναβρασμό (καταλήψεις, αποχή από τα μαθήματα, διαδηλώσεις) ενώ έχουν γίνει μαθητικές πορείες σε αρκετές πόλεις, ανάμεσα σ’ αυτές και στα Χανιά, την Δευτέρα, 03/05. Ενδεικτικά ας αναφερθεί πως μαθητικές πορείες έγιναν επίσης και στην Αθήνα, στο Ν. Ηράκλειο, στους Αγίους Αναργύρους, στον Πειραιά, στο Πέραμα, στη Θεσσαλονίκη, στη Πάτρα, στη Λαμία, στο Ηράκλειο, στην Ξάνθη, στη Βέροια, στην Άρτα, στον Βόλο, στην Καρδίτσα, στη Λευκάδα, στο Κιλκίς και σε άλλες πόλεις που πλημμύρισαν οι δρόμοι τους από νιάτα! Οι αγώνες και οι αγωνίες τους είναι και δικοί μας, γι’ αυτό συμπαραστεκόμαστε στα αιτήματά τους και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις τους.
Αντίθετα η κυβέρνηση αντί να εισακούσει τα
αιτήματά των μαθητών προβαίνει σε ενέργειες «τρομοκράτησης» τους: ήδη η
εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, απέστειλε εγκύκλιο
προς όλες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας, προκειμένου
να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων. Η εισαγγελέας ζητεί
από τους συναδέλφους της να εφαρμόσουν πιστά τις οδηγίες που περιέχονται
στην εγκύκλιο του 2009 του κ. Τέντε, έτσι ώστε να αποτραπεί η απώλεια
ωρών για τους μαθητές αλλά και να συνεχίσουν κανονικά τα μαθήματα.
Παράλληλα, αρωγοί στην "τρομοκράτηση" των μαθητών, και όχι στην
κατανόηση των αιτημάτων τους, είναι ο υπουργός και ο υφυπουργός
Παιδείας. Σε δηλώσεις του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπενθύμισε εκ νέου ότι
υπάρχει σχετική ρύθμιση που προβλέπει την αναπλήρωση των χαμένων ωρών
διδασκαλίας με την παράδοση μαθημάτων στη διάρκεια των διακοπών του
Πάσχα, εφόσον η κατάληψη ξεπερνά σε διάρκεια τις τρεις ημέρες. Εξάλλου,
άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ρύθμιση, εάν αυτό κριθεί
αναγκαίο τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν αυτές οι
ημέρες». Στο ίδιο κλίμα, ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος
Δερμεντζόπουλος, προειδοποίησε, ότι «εάν ενταθεί το φαινόμενο θα
τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα με την ένταξη στο πρόγραμμα
αναπλήρωσης αργιών, σχολικών εκδρομών ή και Σαββάτων».
Ως ΕΛΜΕ
Χανίων καταγγέλλουμε τις ενέργειες «τρομοκράτησης» και ποινικοποίησης
του αγώνα των μαθητών. Κάτω τα χέρια από τα νιάτα αυτής της χώρας! Δεν
έχουν θέση στα σχολεία εισαγγελείς και αστυνομία.
Απαιτούμε να καταργηθεί το «Νέο Λύκειο» μαζί με τη διαβόητη «Τράπεζα Θεμάτων».
Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο που συνδιοργανώνουν μαθητές-φοιτητές-εκπαιδευτικοί την Πέμπτη 06/11/2014, 11.30π.μ. στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων προκηρύσσει για αύριο, Πέμπτη 06/11/2014 τρίωρη στάση εργασίας στις τρεις τελευταίες ώρες λειτουργίας των σχολείων.
Δημοσίευση σχολίου