Home » , » Η συμφωνία της Βάρκιζας και η διαφωνία του Αρη Βελουχιώτη

Η συμφωνία της Βάρκιζας και η διαφωνία του Αρη Βελουχιώτη

Από giorgis , Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017 | 4:47 π.μ.

"Στη μεγάλη πλατεία (των Τρικάλων) μια άδεια εξέδρα περιμένει την άφιξη της αντιπροσωπείας του ΕΛΑΣ. Μια βιασμένη αισιοδοξία εμψυχώνει τις συζητήσεις αλλά ένα βαρύ προαίσθημα τις σταματά. Οσο περνά η ώρα η ανησυχία διαπερνά το πλήθος. Ο Παρτσαλίδης ανεβαίνει στο βήμα. Αναγκαστήκαμε. Είναι σαν κεραυνός. Το πλήθος βουβαίνεται και μέσα σε τούτη την πνιχτή σιωπή ο Παρτσαλίδης απαριθμεί τους όρους της Συμφωνίας της Βάρκιζας. Οταν τελείωσαν, κάποιος αρχίζει να σιγοτραγουδά τον ύμνο του ΕΛΑΣ, που γενικεύεται από εκατοντάδες στόματα που πνίγονται καθώς τραγουδάνε “Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα”... Υστερα πάλι σιωπή».1

Στις 12 Φεβρουάριου 1945, ύστερα από δεκαήμερες διαπραγματεύσεις, υπογράφτηκε η Συμφωνία της Βάρκιζας, μια συμφωνία που έμελλε να στοιχειώσει την Αριστερά και να σημαδέψει την ιστορία του αριστερού ελληνικού κινήματος. Εκ μέρους του ΕΑΜ τη Συμφωνία υπέγραψαν ο Γιώργης Σιάντος, γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και επικεφαλής της αντιπροσωπείας, ο Μήτσος Παρτσαλίδης, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ, και ο Ηλίας Τσιριμώκος, γενικός γραμματέας της ΕΔΑ.

Γιατί υπογράψαμε...

Υπερασπιζόμενη την απόφασή της να υπογράψει τη Συμφωνία και να διατάξει τον ΕΛΑΣ να παραδώσει τα όπλα, η ηγεσία του ΚΚΕ (Σιάντος, Ιωαννίδης) πρόβαλε ως κύριο επιχείρημα ότι η Βάρκιζα ήταν ένας συμβιβασμός που έδινε στον λαό τη δυνατότητα να παλέψει για τα συμφέροντά του με νόμιμο τρόπο ενώ συγχρόνως παρείχε το δικαίωμα στο ΕΑΜ να ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

6 Φεβρουαρίου 2017 στις 1:15 μ.μ.

To πρόβλημα υπήρχε στην αλλαγή γραμμής στο 7ο Συνέδριο της Κ.Δ απο Σοσιαλφασισμός σε πολιτικά μέτωπα με Σοσιαλδημοκρατία και Οπορτουνισμό όταν Θεωριτικοποιήθηκε ένας απο τους δυο ΕΛΙΓΜΟΥΣ που σωστά έκανε το Κόμμα των Μπολσεβίκων διέσπασε τους Καπιταλιστές και νίκησε. Επίσης αγνοήθηκαν το 2ο και 3ο Γράμμα Ζαχαριάδη για τον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ με Καταστρεπτικά αποτελέσματα. Για τα Κ.Κ που δεν είχανε την εξουσία κάνω Αντιφασιστικό αγώνα στο πλευρό της ΕΣΣΔ σήμαινε Αντιφασιστικός αγώνας μέσα απο την Κοινωνική Συμμαχία και την ώρα που φεύγουνε οι Γερμανοί απο την κάθε χώρα Σύνδεση Απελευθερωτικού Ταξικού και την Εξουσία. Πράγμα που Νομοτελειακά δεν γίνεται όταν είσαι σε Πολιτικό σχηματισμό με Σοσιαλδημοκρατία και Οπορτουνισμό. Την ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ την χρωστάμε στον λαό και στον Ζαχαριάδη που όμως η ύπαρξει του λάθος προγράμματος και του πολιτικού σχηματισμού δεν επέτρεψε να πέσει εκεί όλο το βάρος απο το 1945 1946. Οταν έγινε δυνατό στην 3η Ολομέλεια τον Σεπτέμβρη του 1947 το Αστικό Κράτος είχε προλάβει να οργανωθεί. Στην 5η Ολομέλεια το 1949 ο Ζαχαριάδης χαραχτήρισε την Επανάσταση Σοσιαλιστική. Το 1953 ψηφίστηκε καινούργιο πρόγραμμα αλλά δυστυχώς το 1955 τον υποχρεώσανε απο το ΚΚΣΕ Χρουτσόφ να το αποσύρει. Επίσης ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ στην 3η Συνδιάσκεψη του 1950 εξηγεί την τραγική κατάσταση που βρήκε στο κόμμα όταν γύρισε και γιατί δεν μπορούσε να έρθει σε ρήξη απο την αρχή.

11 Φεβρουαρίου 2017 στις 4:22 μ.μ.

μια παρατηρηση: οταν γινεται αναφορα στο κκε της κατοχης , εμφυλιου εννοειται ενας πολυ ευρυτερος σχηματισμος απο το σημερινο κομμα. τουλαχιστον να μην σχετιζουμε το τελευταιο με τα λαθη η οπως αλλοιως ερμηνευονται του παρελθοντος.
επισης.σε κανενα απο τα δυο δεν χωραει φαινεται ο βελουχιωτης. να που εχουν και κοινα στοιχεια
σημ. μοιαζει η υπογραφη της βαρκιζας με την υπογραφη μνημονιου απο τον τσιπρα;

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger