Home » , » Αδιέξοδο στις Βρυξέλλες, διασπάσεις στο Λονδίνο

Αδιέξοδο στις Βρυξέλλες, διασπάσεις στο Λονδίνο

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019 | 5:46 μ.μ.

«Κόπηκα στο ξύρισμα, δεν με τραυμάτισε η κυρία Μέι», είπε με το γνωστό ύφος του γελωτοποιού ο Γιούνκερ, δείχνοντας στους δημοσιογράφους το ευμεγέθες τσιρότο στο αριστερό του μάγουλο. Κοτζάμ Γιούνκερ και ξυρίζεται με ξυραφάκι και όχι με ηλεκτρική μηχανή; Με τόσο αλκοόλ να κυκλοφορεί στο αίμα του, ξυρίζεται μόνος του και δεν πάει σε κουρέα; Παράξενα πράγματα. Περισσότερο με «αποστολή μηνύματος» έμοιαζε το τσιρότο στο μάγουλο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μηνύματος του τύπου «η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου μόνο ανώδυνες γρατζουνιές μπορεί να μας επιφέρει. Αυτοί έχουν το πρόβλημα».

Στο τελευταίο δεν έχει άδικο, καθώς η πολιτική κρίση στο Λονδίνο βαθαίνει. Τελευταίο επεισόδιό της η αποχώρηση επτά βουλευτών από το Εργατικό Κόμμα και η δημιουργία νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Επικεφαλής τους ο «πολύς» Τσούκα Ομούνα (το εξωτικό του ονόματός του οφείλεται στον νιγηριανό πατέρα του), άτυπος επικεφαλής της συντηρητικής πτέρυγας των Εργατικών, που αντί να περιμένει να διεκδικήσει κάποια στιγμή την αρχηγία από τον Κόρμπιν, προτίμησε να πάρει τους δικούς του και να φύγει, φιλοδοξώντας να γίνει… ο βρετανός Μακρόν. Στην ομάδα των εφτά προστέθηκε μια ακόμα βουλευτίνα των Εργατικών (Τζόαν Ράιαν) και στο καπάκι προσχώρησαν τρεις βουλευτίνες των Τόρηδων, καταγγέλλοντας την Μέι για «καταστροφική διαχείριση του Brexit» και το πρώην κόμμα τους ότι «διευθύνεται πλέον από την κορυφή μέχρι τα νύχια από τη δεξιά, σκληροπυρηνική, αντιευρωπαϊκή ομάδα που έχει καταστρέψει κάθε ηγέτη τα τελευταία 40 χρόνια»!

Οι 11 βουλευτές της νέας ομάδας δεν είναι κανένα υπολογίσιμο μέγεθος στο σύνολο των 650 βουλευτών που αριθμεί η Βουλή των Κοινοτήτων, όμως έστησαν ένα «μαγαζί» και έβαλαν την ταμπέλα «ανοίξαμε και σας περιμένουμε», ποντάροντας στους πάρα πολλούς δυσαρεστημένους που υπάρχουν και στα δύο μεγάλα αστικά κόμματα. Είναι εφικτός ο στόχος της δημιουργίας ενός τρίτου αστικού πόλου; Με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, χλομό το κόβουμε.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο μόνος συνδετικός ιστός ανάμεσα στους οχτώ εργατικούς και τις τρεις συντηρητικές είναι το αίτημα για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το Brexit. Κατά τα άλλα, η κάθε υποομάδα παίζει το δικό της παιχνίδι. Οι αποχωρήσασες συντηρητικές κατηγορούν το κόμμα τους ότι διοικείται από μια σκληροπυρηνική δεξιά ομάδα. Αντίθετα, οι οχτώ Εργατικοί κατηγορούν την ομάδα Κόρμπιν για «ριζοσπαστικό αριστερισμό» (τι άλλο θ' ακούσουμε ακόμα;) και για «αντισημιτισμό» (επειδή ο Κόρμπιν έχει εκφραστεί υπέρ των Παλαιστίνιων!). Αν καταφέρουν να «συγκλίνουν στο Κέντρο», ίσως έχουν ελπίδες, λόγω της ρευστότητας που χαρακτηρίζει το βρετανικό πολιτικό σκηνικό.

Πίσω στις Βρυξέλλες, η Μέι είχε δηλώσει ότι πάει για να συζητήσει με τον Γιούνκερ ζητώντας «νομικά δεσμευτικές αλλαγές που θα ικανοποιήσουν το Κοινοβούλιο» καθώς θα πείθουν ότι η Βρετανία «δε θα εγκλωβιστεί επ' αόριστον στο backstop». Ο Γιούνκερ, πριν ακόμα ξεκινήσει η συνάντησή τους, είχε ξεκαθαρίσει ότι δε θα έπρεπε να αναμένεται κάποια πρόοδος, δεδομένου ότι η ΕΕ θεωρεί μη αναδιαπραγματεύσιμη τη συμφωνία που είχε υπογράψει με τη Μέι και έχει απορρίψει το βρετανικό κοινοβούλιο. Η ΕΕ, άλλωστε, έχει καταστήσει σαφές ότι το μόνο που θα μπορούσε να δώσει στη Μέι είναι μια επιστολή που θα λέει ότι το backstop (τα ανοιχτά σύνορα μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας) δε θα παραμείνουν επ' αόριστον. Αυτή η επιστολή, όμως, θα είναι ένα ευχολόγιο, χωρίς νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα.

Μπροστά στις κάμερες, βέβαια, και οι δύο χαρακτήρισαν «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες τους και ενημέρωσαν ότι συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν πριν από τα τέλη του Φλεβάρη.  Είναι προφανές ότι η ΕΕ αφήνει το χρόνο να κυλήσει, περιμένοντας να δει αλλαγές στη Βρετανία. Μια παράταση της ημερομηνίας υλοποίησης του Brexit φαίνεται αυτή τη στιγμή ως η πιο ρεαλιστική λύση. Οσο ο χρόνος πλησιάζει στην deadline της 29ης του Μάρτη τόσο θα αυξάνονται οι πιέσεις πάνω στους βρετανούς βουλευτές να μη στέρξουν σε ένα «άτακτο» Brexit. Ετσι, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να πάρει μια παράταση και η Μέι να εξασφαλίσει μερικούς ακόμα μήνες στον αριθμό 10 της οδού Ντάουνινγκ.

Για να υπογραμμίσει το γεγονός ότι η ΕΕ είναι το ισχυρό σκέλος σ' αυτό το παζάρι και ότι είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει το αναπόφευκτο κόστος ενός «άτακτου» Brexit, η Κομισιόν «αποφάσισε να εντείνει τις δραστηριότητες ενημέρωσης των επιχειρήσεων της ΕΕ στον τομέα των τελωνείων και της έμμεσης φορολογίας, όπως ο ΦΠΑ, λόγω του διαφαινόμενου κινδύνου να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ στις 30 Μαρτίου του τρέχοντος έτους χωρίς συμφωνία (σενάριο “αποχώρησης χωρίς συμφωνία“)».

 Ο δε Μοσκοβισί δήλωσε: «Δεδομένου ότι, καθώς πλησιάζουμε στην 29η Μαρτίου, αυξάνεται ο κίνδυνος αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές τελωνειακές αρχές εργάζονται σκληρά ώστε να είναι έτοιμες να θεσπίσουν ελέγχους για τα εμπορεύματα που κυκλοφορούν μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το μέτρο αυτό έχει καθοριστική σημασία για την προστασία των καταναλωτών μας και της εσωτερικής αγοράς μας. Σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την ικανότητα των επιχειρήσεων που διατηρούν εμπορικές συναλλαγές με το Ηνωμένο Βασίλειο να εξοικειωθούν με τους τελωνειακούς κανόνες που θα τεθούν αμέσως σε ισχύ σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ο ρόλος μας είναι να συμβάλουμε σ' αυτή την ενημερωτική εκστρατεία». Ετσι, δημιουργούν ένα κλίμα εκβιασμού πάνω στους βρετανούς βουλευτές.

Πηγή: Κόντρα
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger