Home » » Ένας νεκρός από την καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη.

Ένας νεκρός από την καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 13 Ιουνίου 2021 | 10:38 μ.μ.

Από το ΚΚΕ (μ-λ) λάβαμε και παραθέτουμε:

Η Κ.Ο. Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ (μ-λ) καταγγέλλει την εγκληματική αδιαφορία των κυβερνήσεων διαχρονικά, της Περιφέρειας και των Δήμων, για τα σοβαρά προβλήματα της πολύπαθης Δυτικής Θεσσαλονίκης, που είχαν το τραγικό αποτέλεσμα στην τελευταία καταιγίδα-χαλαζόπτωση (12/6), το πλημμυρισμένο ρέμα του Ξηροποτάμου, στην Πολίχνη, να παρασύρει αυτοκίνητο και να πνιγεί ένας νέος άνθρωπος.

Η ανεξέλεγκτη ροή των ρεμάτων και χειμάρρων και το απαρχαιωμένο αποχετευτικό σύστημα της Θεσσαλονίκης, δεν έπαψαν ποτέ να δημιουργούν προβλήματα στους κατοίκους της πόλης, με αποκορύφωμα την πλημμύρα της 7/11/1967 (υπήρξαν νεκροί) και τη μεγάλη πλημύρα του Δενδροποτάμου στις αρχές της δεκαετίας του 80, όπου πλημμύρησε όλη η ομώνυμη συνοικία, μ’ ανυπολόγιστες ζημιές. Έκτοτε και σε κάθε νεροποντή οι δρόμοι της πόλης, μετατρέπονται σε ποταμούς, μ’ όλα τα απότοκα της ορμής τους. Φυσικά το φαινόμενο δεν είναι γνώρισμα μόνο της Θεσσαλονίκης, αφού σε κάθε καταιγίδα πανελλαδικά, οι επιπτώσεις και ιδιαίτερα στις φτωχές εργατικές γειτονιές είναι καταστροφικές.

Ο Ξηροπόταμος ή χείμαρρος του Ασβεστοχωρίου θεωρείται σημαντικό φυσικό οικοσύστημα που διασχίζει κατοικημένες περιοχές, όπου η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών, οι ρύποι, τα μπάζα και τα απόβλητα βιομηχανιών είναι εμφανή. Σε μερικά μέρη, επικίνδυνα γεφυράκια ενώνουν τις δυο όχθες και υπάρχουν αφύλακτα σημεία που φαίνονται βατά για τη διέλευση αυτοκινήτων (έτσι είχαμε και το θανατηφόρο δυστύχημα).

Η περιοχή που διασχίζει ο Ξηροπόταμος μαζί με τα στρατόπεδα Π. Μελά και Καρατάσου, μπορούν και πρέπει να γίνουν ένας φυσικός πνεύμονας πράσινου. Ένας τόπος αναψυχής, ένας εκδρομικός και περιπατητικός προορισμός.

Η απώλεια της ζωής ενός ανθρώπου στον Ξηροπόταμο, φέρνει για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια την απαξίωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και την περιβόητη «πράσινη ανάπτυξη» σαν μέρος μιας συνειδητής αντιλαϊκής πολιτικής, που χαμογελά μόνο στο κεφάλαιο και τους ξένους πάτρωνες μας.

Οι κάτοικοι της δυτικής Θεσσαλονίκης, έχουν δείξει στο παρελθόν τη δυναμική τους σε αγώνες για καλύτερες συνθήκες ζωής, που δεν θα θρηνεί θύματα στο βωμό του κέρδους. Ο δρόμος του αγώνα τους είναι ο μοναδικός που μπορεί να μπει εμπόδιο στα αντιλαϊκά σχέδια. Ας τον ξαναπερπατήσουμε ανυποχώρητα και αδιαπραγμάτευτα, για να μην έχουν αυτά τα προβλήματα από το παρελθόν πολύ μέλλον.

Κ.Ο. Θ. ΚΚΕ (μ-λ)

13 Ιουνίου 2021 

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger