Home » , » Κάλεσμα της Αυτενέργειας για τη ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ στις Μάρτη 2022

Κάλεσμα της Αυτενέργειας για τη ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ στις Μάρτη 2022

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 6 Μαρτίου 2022 | 7:15 μ.μ.

 Από την πολιτική συλλογικότητα  «ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΑ»,  λάβαμε και παραθέτουμε:

 Κάλεσμα της Αυτενέργειας για τη ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 8 Μάρτη 2022

–Πλ. Κλαυθμώνος, Αθήνα στις 6.00μ.μ.–

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί μία κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων· ένα σημάδι ντροπής για κάθε κοινωνία. Αποτελεί τη βαθιά έλλειψη σεβασμού προς το γυναικείο φύλο, αφού στις σύγχρονες πατριαρχικές κοινωνίες όπου ζούμε, αυτό το φύλο θεωρείται πρακτικά κατώτερο και στερούμενο αξιοπρέπειας και σεβασμού.

Στην έμφυλη βία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως συμβάλλουν οι διαχρονικά κοινωνικά κατασκευασμένοι ρόλοι των φύλων (genders). Οι συμπεριφορές και οι πρακτικές, δηλαδή, που αποδίδουμε ως κοινωνία στους άνδρες και τις γυναίκες: όταν ένα μικρό κορίτσι μαθαίνει πως δεν μπορεί να κάνει τα ίδια πράγματα με τον αδερφό της με την «απλή» εξήγηση πως αυτή είναι κορίτσι και εκείνος αγόρι, όταν βλέπει τις γυναίκες να απεικονίζονται σε ταινίες και παραμύθια ανήμπορες, περιμένοντας έναν άντρα να τις σώσει, όταν γίνεται μία έφηβη που αναζητά τον εαυτό της και το μόνο που βλέπει σε διαδίκτυο και τηλεόραση είναι η σεξουαλικοποίηση του φύλου της, όταν κατακλύζεται από διαφημίσεις που δημιουργούνται σύμφωνα με τα πατριαρχικά πρότυπα, με στόχο να εκμεταλλευτούν τις ανασφάλειές της και να την ωθήσουν να αγοράσει προϊόντα για να τονίσει τα χαρακτηριστικά που εκείνοι θεωρούν τα πιο σημαντικά, όταν είναι αξιοπρόσεκτη μόνο για την ομορφιά της και ποτέ για τον χαρακτήρα, τη νοημοσύνη και τις απόψεις της, όταν αυτό το μικρό κορίτσι γίνεται μια γυναίκα που, όσο καλύτερη κι αν είναι από τον άντρα συνάδελφό της, συνεχίζει να αμείβεται λιγότερο από εκείνον, όταν γίνεται μια μητέρα που αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου την ανατροφή ενός παιδιού χωρίς την ισότιμη συμμετοχή του συζύγου της.

Αυτές είναι κοινωνικές κατασκευές που ορίζουν υποτίθεται το τι είναι «θηλυκό» και «αρσενικό» και εξαιτίας τους, κάθε άτομο που γεννιέται βιολογικά άνδρας ή γυναίκα (sex) αναμένεται να ακολουθεί συγκεκριμένα πρότυπα συμπεριφοράς, πρότυπα που λειτουργούν διαχωριστικά και απορρίπτουν την αρχή πως όλοι είμαστε άνθρωποι ίσοι ο ένας απέναντι στον άλλον.

Αλλά αφού όλα τα παραπάνω φτιάχτηκαν κοινωνικά, είμαστε όλες και όλοι εμείς που μπορούμε κοινωνικά και να τα καταργήσουμε!

Σε όλα τα παραπάνω που πρέπει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα προστίθεται και η βία. Βία κατά των γυναικών είναι η σεξουαλική παρενόχληση στο λεωφορείο, στη δουλειά, στον δρόμο, η ενδοοικογενειακή βία, οι απειλές, ο ψυχολογικός πόλεμος, η λεκτική και η σωματική κακοποίηση, η εμπορία γυναικών, ο εργασιακός αποκλεισμός, ο εξαναγκαστικός γάμος νεαρών κοριτσιών, ο ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, ο βιασμός, η ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ…

Στη χώρα μας μάλιστα, η καραντίνα στα πλαίσια της πανδημίας απογείωσε τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, όπως υποδηλώνουν οι αυξανόμενες καταγγελίες για κακοποιήσεις γυναικών, ενώ η απαρχή του κινήματος Metoo με τη δημοσιοποίηση σεξουαλικών επιθέσεων και βίας που κυρίως υπέστησαν γυναίκες από άνδρες σε θέσεις εξουσίας, ΞΕΓΥΜΝΩΣΕ την αθλιότητα ολοκλήρου του εξουσιαστικού μοντέλου της πατριαρχίας.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, έχει διαπραχθεί ένας απίστευτος αριθμός ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ. Γυναίκες που δολοφονήθηκαν μόνο και μόνο επειδή ήταν γυναίκες! Αν σκεφτούμε μάλιστα πως γνωρίζουμε μόνο για τις γυναικοκτονίες που έχουν ήδη δημοσιευτεί, ο αριθμός όλων των θυμάτων είναι πραγματικά πολύ μεγαλύτερος.

Παράλληλα, σε αντίθεση με έναν μερικό, καπιταλιστικού τύπου «φεμινισμό» που υπόσχεται δήθεν γυναικεία ισότητα, διατηρώντας όμως πλήρη ανισότητα σε όλη την υπόλοιπη λειτουργία της κοινωνίας, θεωρούμε πως η πατριαρχία ξεκινά, και ριζώνει εν τέλει, μέσα από ένα συνολικότερο σύστημα ανισότητας, κυριαρχίας και ιεραρχίας που είναι εμφανές σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Επομένως, η πατριαρχία αποτελεί δυστυχώς μία μόνο μορφή ιεραρχίας και για να εξαλειφθεί αποφασιστικά χρειάζεται να σκεφτούμε αντιιεραρχικά και φεμινιστικά σε ΟΛΟ το φάσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων μας: στον τρόπο που λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις, στη σχέση μας με τη φύση, στις εργασιακές μας σχέσεις, παντού.

Σήμερα είναι απαραίτητο άνδρες και γυναίκες να αγωνιστούμε από κοινού κατά της πατριαρχίας, απορρίπτοντας οποιοδήποτε σύστημα βάζει τον έναν άνθρωπο πάνω από τον άλλον. Είναι αναγκαίο να εξαλείψουμε τη βία κατά των γυναικών, καταργώντας τους καταπιεστικούς ρόλους και τα κοινωνικά φύλα από τα οποία πηγάζει.

Σε αυτή μας την προσπάθεια δεν μπορούμε παρά να εμπνευστούμε από τη μεγαλύτερη φεμινιστική επανάσταση που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή, δηλαδή από το κουρδικό παράδειγμα της Ροζάβα (Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας Συρίας). Στη Ροζάβα, μεταξύ άλλων, η ισότητα των φύλων μεταφράζεται, βάσει νόμου, στο ότι κάθε θεσμός έχει δύο επικεφαλής, έναν από κάθε φύλο, στο ότι υφίσταται απολύτως ίση αναλογία ανδρών-γυναικών σε όλα τα όργανα λήψης αποφάσεων. Ταυτόχρονα, η αλλαγή της πατριαρχικής νοοτροπίας, στην οποία αποσκοπεί η επανάσταση στη Ροζάβα, έχει διαμορφώσει μία νέα επιστημονική προσέγγιση, τη jineologî, την επιστήμη των γυναικών.

Μέσω της κοινωνικής αυτοθέσμισης και της άμεσης δημοκρατίας, όλοι και όλες μας μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στην πατριαρχία, αποφασίζοντας από κοινού για το πώς θα πορεύεται αυτή η κοινωνία και ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ.

Εκκινώντας από την απόλυτη πολιτική ισότητα, μπορούμε να ελπίζουμε πως μια ισότιμη κοινωνία, που θα περιλαμβάνει τη γυναικεία απελευθερωση, μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Δεν είμαστε όλες εδώ, λείπουν οι δολοφονημένες…

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ!

Καλούμε όλα τα άτομα να παλέψουμε από σήμερα ώστε να τεθούν οι φεμινιστικές διεκδικήσεις στο επίκεντρο του δημόσιου λόγου! Για μία κοινωνία δίχως έμφυλη βία, πατριαρχία και κυριαρχία!

«ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΑ» – πολιτική συλλογικότητα

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ |  

Οι συνελεύσεις της «Αυτενέργειας» είναι ανοιχτές για όλες-όλους και πραγματοποιούνται τις Τετάρτες στις 20.00, ανά 2 εβδομάδες, στον ανοιχτό κοινωνικό χώρο TRISE (Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας), Κολοκοτρώνη 31, Σύνταγμα.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger