Home » , , » Αρρωστημένος αντικομμουνισμός και αγραμματοσύνη

Αρρωστημένος αντικομμουνισμός και αγραμματοσύνη

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 | 6:12 μ.μ.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

«…για να συμπορευτεί αργότερα, μετά την Επανάσταση στη Ρωσία το 1905, αρχικά στους Μενσεβίκους και όχι στους Μπολσεβίκους, ενώ αργότερα συμπορεύτηκε, μέχρι την πτώση του, με τον Τρότσκι. Πέθανε αυτοεξόριστος στην Ευρώπη και το σκήνωμά του κηδεύτηκε στη Μόσχα. Ανεκδιήγητος λαϊκιστής και υποκριτής ο Στάλιν, όχι απλώς τον κήδεψε με τιμές, αλλά μαζί με άλλους κομματικούς κουβάλησε και το φέρετρό του στους ώμους του!!». Αυτός είναι ο Μαξίμ Γκόρκι κατά Κώστα Γεωργουσόπουλο («Τα Νέα», 23.5.2022).

➤ Ο Γκόρκι με τους μενσεβίκους; Καμία σχέση. Με τους μπολσεβίκους τάχθηκε όταν διασπάστηκε το ΣΔΕΚΡ στις αρχές του 20ού αιώνα.

➤ Ο Γκόρκι με τον Τρότσκι; Καμία σχέση. Αλλωστε, την περίοδο που ηττήθηκε ο Τρότσκι και η σοσιαλδημοκρατική φράξια του στο ΚΚΣΕ(μπ), ο Γκόρκι δεν είχε επιστρέψει ακόμα μόνιμα στην ΕΣΣΔ. Ζούσε στη Δυτική Ευρώπη, τα δε έξοδα παραμονής του σε σανατόρια τα κάλυπτε η σοβιετική κυβέρνηση.

➤ Ο Γκόρκι πέθανε αυτοεξόριστος στην Ευρώπη; Καμία σχέση. Ο Γκόρκι πέθανε το 1936 στο σπίτι του στη Μόσχα. Είχε επιστρέψει μόνιμα το 1932. Ιστορική σύμπτωση: όταν ο Τρότσκι είχε ήδη ηττηθεί, ο Γκόρκι επέστρεφε μόνιμα στην ΕΣΣΔ. Του επιφυλάχτηκαν οι πιο λαμπρές τιμές. Η γενέτειρά του (Νίζνι Νόβγκοροντ) μετονομάστηκε σε Γκόρκι, το μεγαλύτερο πάρκο της Μόσχας ονομάστηκε Γκόρκι (έτσι ονομάζεται και σήμερα), ο ίδιος εκλέχτηκε πρώτος πρόεδρος του Συνδέσμου Συγγραφέων της ΕΣΣΔ, εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ του ΚΚΣΕ(μπ) κτλ. κτλ.

➤ Ο Στάλιν κουβάλησε τη λήκυθο (και όχι το φέρετρο) του Γκόρκι; Φυσικά. Και ο Στάλιν και ο Μολότοφ και ο Βοροσίλοφ και άλλοι ηγέτες των μπολσεβίκων. Αλλωστε, ο Στάλιν με τον Γκόρκι, πέρα από την πολιτική σχέση, συνδέονταν και με προσωπική φιλία.

Ο αρρωστημένος αντικομμουνιστής Γεωργουσόπουλος ας αποφασίσει επιτέλους πού και πώς πέθανε ο Μαξίμ Γκόρκι. Γιατί δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που έγραφε ότι πέθανε στη Μόσχα και ότι τον… δηλητηρίασε ο Στάλιν. Τώρα γράφει ότι πέθανε… αυτοεξόριστος στην Ευρώπη και πως ο Στάλιν… απλά εκμεταλλεύτηκε το θάνατό του.

Ο Μαξίμ Γκόρκι πέθανε στη Μόσχα το 1936 σε ηλικία 68 ετών. Η ήδη κλονισμένη υγεία του επιδεινώθηκε μετά τη δολοφονία του γιου του από τους συνωμότες τροτσκιστές. Ο Στάλιν, ο Μολότοφ και άλλοι μπολσεβίκοι ηγέτες ήταν μεταξύ αυτών που κουβάλησαν τη λήκυθο με την τέφρα του στην πάνδημη κηδεία του Μαξίμ Γκόρκι, για να την ενταφιάσουν στα τείχη του Κρεμλίνου, δίπλα στους νεκρούς μπολσεβίκους ηγέτες και σε διεθνείς προσωπικότητες όπως η Ινές Αρμάντ, ο Τζον Ριντ, η Κλάρα Τσέτκιν κ.ά. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger