Home » , » Ο χρυσός "χτυπάει καμπανάκια" - ακούει κανείς;

Ο χρυσός "χτυπάει καμπανάκια" - ακούει κανείς;

Από ciaoant1 , Παρασκευή 22 Απριλίου 2011 | 11:02 μ.μ.


Λόγω ενός οικογενειακού συμβάντος, είχα μέρες να μπω στο ίντερνετ και να δω ειδήσεις, κτλ - και για τις επόμενες μέρες γενικώς δε θα προλάβω να κάνω σχεδόν τίποτα στον υπολογιστή.

Οπότε τώρα απλά επωφελούμαι από την αργία των χριστιανών που σήμερα κάνουν την καθιερωμένη πορεία-κηδεία τους στους δρόμους όλων των πόλεων, νομίζοντας οι πολιτικά αμόρφωτοι αυτοί και κακόμοιροι άνθρωποι ότι έτσι θα λύσουν τα προβλήματα τους.

Έτσι και αλλιώς "χαμός" γίνεται, και τα θέματα είναι άπειρα - όρεξη και χρόνο να έχεις, και μπορείς να γράφεις όλη μέρα χωρίς καν να έχεις γράψει ούτε τα μισά.

Αποφάσισα να (ξανα)γράψω για μία από τις σημαντικότερες όψεις της κρίσης, που η αριστερά αρνείται πεισματικά να την αναλύσει (διότι δεν μπορεί - είναι ψιλοάχρηστη και γι' αυτό προτιμά πιο δευτερεύοντα ζητήματα).

Ώρες-ώρες νοιώθω ότι έχω αποτύχει πλήρως, με την έννοια ότι "μόνος μου τα λέω, μόνος μου τα ακούω" - η αριστερά απλά δεν εκφέρει καμία άποψη επί του θέματος (για τους υπόλοιπους δε σχολιάζω καν, έτσι και αλλιώς μερικοί βολεύονται από το "σκοτάδι" που επικρατεί [και] σε αυτό τον τομέα, ενώ μερικοί είναι τόσο χαζεμένοι που χρησιμοποιούν "επιχειρήματα" του στιλ "επί ΝΔ είχαμε πιο φτηνή βενζίνη σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, άρα ψηφίστε ΝΔ" (ναι, υπάρχουν και αυτά αν ψάξετε στο ιντερνετ). Οι άνθρωποι αυτοί είναι τυφλωμένοι στο τάδε κόμμα, και εννοείται ότι δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα, και την κίνηση των κυβερνήσεων να τυπώνουν νόμισμα με τη σέσουλα, πληθωρίζοντας-υποτιμώντας το (κάτι που σημαίνει πως η ισοτιμία του πετρελαίου, του χρυσού, κτλ ανεβαίνει, ή, για να το πούμε και πιο σωστά, τα νομίσματα πέφτουν).

Πρόσφατα, είχα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, για μια βιβλιοπαρουσίαση, και έμεινα στο σπίτι δύο φίλων, του Στέλιου και της αδελφής του της Τζούλιας. Εκεί, ο Στέλιος μου έδειξε ένα βιβλιαράκι που είχε, με τίτλο "Το κεφάλαιο του Μαρξ για αρχάριους", το οποίο δεν είχε κείμενο, μόνο εικόνες με λεζάντες. Με μια γρήγορη ματιά που του έριξα, μου φάνηκε καλό - και μου έκανε εντύπωση, για να έρθουμε και στο θέμα μας, που ακόμα και αυτό το βιβλίο για αρχάριους είχε ξεχωριστό κεφάλαιο για το χρυσό, και το ρόλο του στο καπιταλιστικό σύστημα. Και αυτό διότι όντως ο Μαρξ αντιλαμβανόταν ότι ο χρυσός είναι το "υπερ-εμπόρευμα", είναι δηλαδή το εμπόρευμα εκείνο που αγοράζει όλα τα υπόλοιπα, είναι το πραγματικό χρήμα στον καπιταλισμό. Άλλωστε, ο χρυσός χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια από όλα λίγο-πολύ τα συστήματα που βασίζονται σε χρήμα. Η σημερινή αριστερά παρόλα αυτά..."σφυρίζει αδιάφορα" για το θέμα.

Έχουμε πολλές φορές εδώ και χρόνια δει τη νομισματική ιστορία του κόσμου στη μεταπολεμική εποχή (Μπρέτον Γουντς, κατάργηση του κανόνα του χρυσού από το Νίξον, πετρελαική κρίση του 1973, κτλ).

Έχουμε δει ότι οι ΗΠΑ στο Μπρέτον Γουντς, εκμεταλλευόμενες τη συντριπτική υπεροπλία τους έναντι των υπόλοιπων ιμπεριαλιστών, επέβαλλαν το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, και ισοδύναμο με το χρυσό, με μια σταθερή μεταξύ τους ισοτιμία.

Όσο όμως περνούσαν τα χρόνια, οι ΗΠΑ αναγκάζονταν να τυπώνουν ολοένα και πιο πολλά δολάρια (δίλημμα Τρίφιν), και στο τέλος απλά αδυνατούσαν να κρατήσουν σταθερή την ισοτιμία ανάμεσα στο (σταθερό) χρυσό, και το (διαρκώς πληθωριζόμενο) δολάριο. Έτσι, κατήργησαν τον "κανόνα του χρυσού", ώστε να τυπώνουν ελεύθερα όσα δολάρια ήθελαν. Έτσι φτάσαμε και στη λεγόμενη "πετρελαική κρίση" το 1973, με τους πετρελαιάδες να αρνούνται να πουλάνε πετρέλαιο σε δολάρια (που διαρκώς θα έχαναν την αξία τους), και ζητούσαν να πληρώνονται σε χρυσό. Κάτι αντίστοιχο ζούμε και σήμερα, ως συνέχεια εκείνης της εποχής. Και μάλλον οι πετρελαιάδες δε θα δέχονται για πάντα να πληρώνονται σε κάτι που διαρκώς υποτιμάται...:

Έχουμε δει ότι η ενσωμάτωση της Κίνας στην παγκόσμια αγορά οδήγησε στο να μεταφερθεί το βιομηχανικό κεφάλαιο εκεί, αφήνοντας τη Δύση χωρίς παραγωγικό ιστό. Οι τράπεζες υποκατέστησαν τη φυγή αυτή των βιομήχανων, παρέχοντας άφθονη "ρευστότητα" (δάνεια). Τα δάνεια αυτά όμως δε μπορούν πλέον να αποπληρωθούν, άρα: Οι τράπεζες ζητούν τρισεκατομμύρια επί τρισεκατομμυρίων σε "πακέτα σωτηρίας", ρημάζοντας τους λαούς, ενώ βέβαια οι βιομήχανοι αρνούνται να επενδύσουν τα κεφάλαια τους στη Δύση αν δε "κινεζοποιηθούν" αρκετά οι εργάτες της Δύσης.

Έτσι, οι κυβερνήσεις

(α) τυπώνουν χρήμα με τη σέσουλα, γιατί όσα και αν αρπάζουν από τους λαούς δε φτάνουν, και πρέπει να τυπώσουν κι άλλα για να διασώσουν τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι τα νομίσματα πέφτουν διαρκώς σε αξία έναντι του χρυσού

(β) ψηφίζουν μέτρα "λιτότητας", ώστε οι εργάτες να γίνουν πιο "ανταγωνιστικοί", για να επενδύσουν οι βιομήχανοι.

Ως τότε, πολλά κεφάλαια απλά δεν επενδύονται (διότι δεν υπάρχει προοπτική κέρδους για τον κεφαλαιοκράτη, υπάρχει μεγάλη "αβεβαιότητα" στην αγορά). Αυτό αυξάνει την ανάγκη των κεφαλαιοκρατών για να βρουν μια αποθήκη του συσσωρευμένου πλούτου τους, για όταν ξανα-υπάρξει η προοπτική "ανάπτυξης" (όταν δηλαδή οι εργάτες έχουν "κινεζοποιηθεί" αρκετά). Όμως, τα νομίσματα δεν κάνουν για αυτή τη δουλειά, διότι διαρκώς υποτιμούνται. Κάνουν μόνο για συναλλαγές, όχι για φύλαξη-αποθήκευση πλούτου. Έτσι, ξαναγυρίζουν στον "ξεπερασμένο" χρυσό, που δεν αυξάνει τον πλούτο τους, αλλά τουλάχιστον παραμένει σταθερός.

Ήδη πολλοί λένε "ποιος θα το φανταζόταν ότι ο χρυσός θα ξεπερνούσε και τα 1500$ / ουγγιά" - και στο μέλλον πολλοί περισσότεροι θα πουν ακόμα περισσότερα και θα κοιτούν με έκπληξη νέα ρεκόρ, την ίδια ώρα που τα νομίσματα που έχουν στις τσέπες τους θα έχουν ολοένα και πιο μικρή "αγοραστική δύναμη"...

Να δούμε αν η αριστερά θα πάρει και αυτή χαμπάρι τίποτα ή όχι:

Jurassic park toilet scene - αξίζει να το δείτε


Ας δούμε και μερικά από τα νεότερα στο νομισματικό επίπεδο:


Νέο ιστορικό ρεκόρ για το χρυσό (πάνω από το "ψυχολογικό όριο" των 1500$- δηλαδή νέο αρνητικό ρεκόρ για το δολάριο, για να τα λέμε και πιο σωστά

Κι άλλοι καπιταλιστές προτιμούν να αποθηκεύσουν τον πλούτο τους σε χρυσό:

A Golden Tipping Point: University of Texas Takes Delivery Of $1 Billion In Physical Gold
Tipping points are funny: for years, decades, even centuries, the conditions for an event to occur may be ripe yet nothing happens. Then, in an instant, a shift occurs, whether its is due a change in conventional wisdom, due to an exogenous event or due to something completely inexplicable.

That event, colloquially called a black swan in recent years, changes the prevalent perception of reality in a moment. This past week, we were seeing the effect of a tipping point in process, with gold prices rising to new all time highs day after day, and the price of silver literally moving in a parabolic fashion.

What was missing was the cause. We now know what it is: per Bloomberg: "The University of Texas Investment Management Co., the second-largest U.S. academic endowment, took delivery of almost $1 billion in gold bullion and is storing the bars in a New York vault, according to the fund’s board."
Στη Λευκορωσία, η κεντρική τράπεζα της χώρας σταμάτησε να πουλά χρυσό, διότι όλοι οι Λευκορώσοι πήγαιναν να αγοράσουν χρυσό, διότι ανέμεναν ότι το νόμισμα τους θα υποτιμηθεί, και έτρεξαν να φυλάξουν τα λεφτά τους, αγοράζοντας χρυσό. Δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να τα δούμε και αλλού αυτά:

Belarus Central Bank Halts Sales of Gold for Roubles
Belarus' central bank has stopped selling gold to local retail customers for Belarussian roubles it said on Friday, after demand for precious metals soared due to expectations of a currency devaluation.

The bank did not explain its decision.

Belarus is in talks with Russia on a $3 billion bailout package that Minsk hopes will help it avoid a painful devaluation of the rouble and offset the large current account deficit.

Belarussians bought 470 kilograms of gold from the central bank last month, up from 209 kilograms in January and February together, as they sought to protect their savings.

Analysts say that Belarus will have to eventually devalue the rouble by about 20-30 percent even if it receives aid from Moscow. However, the central bank has said it would not make any such moves until late April.


Νέο ρεκόρ και για το ασήμι, που τα πηγαίνει ακόμα καλύτερα. Μακροπρόθεσμα βέβαια, αν όταν ο χρυσός ξαναεπιστρέψει και επισημα στην παγκόσμια νομισματική σκηνή, τότε ο χρυσός θα τα πάει καλύτερα, διότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν σήμερα μόνο χρυσό, το ασήμι είναι πολύ λίγο (ποσοτικά) για να χρησιμοποιηθεί ευρέως νομισματικά και οι κεντρικές τράπεζες δεν το συσσωρεύουν πλέον, σε αντίθεση βέβαια με το χρυσό που το κρατούν στα θησαυροφυλάκια τους)

Σε χαμηλό 3ετίας το δολάριο
Οι αναλυτές δεν αποκλείουν μάλιστα περαιτέρω πτώση του δολαρίου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ο Πούτιν ειρωνεύεται το έλλειμμα των ΗΠΑ
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, χλεύασε το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι κατακλύζει τις παγκόσμιες αγορές με υποτιμημένα δολάρια.

«Δείτε το εμπορικό ισοζύγιό τους, το δημοσιονομικό έλλειμμα, το χρέος των ΗΠΑ», είπε ο Πούτιν παρουσιάζοντας τον ετήσιο απολογισμό της κυβέρνησης στους βουλευτές της Δούμας.

«Εμείς δεν έχουμε τίποτα τέτοιο και ελπίζω ότι αυτό δεν θα μας συμβεί ποτέ», πρόσθεσε, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές.

«Για αυτούς όμως είναι πιο εύκολο. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να τυπώσουν χρήμα», είπε ο Πούτιν, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι «συμπεριφέρεται σαν χούλιγκαν», κατακλύζοντας τις αγορές με υποτιμημένα δολάρια.

Την Δευτέρα, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's εκτίμησε ως «σταθερή» προς «αρνητική» την προοπτική του χρέους των ΗΠΑ.
Για την εκτίμηση της S&P, εντάξει, προκάλεσε απ' ότι κατάλαβα μεγάλη αίσθηση, αν και προφανώς είναι απλά "η κορυφή του παγόβουνου" (η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, απλά οι "οίκοι" αυτοί δε θέλουν να το πουν).

Δείτε το παρακάτω πολύ σύντομο (1,30 λεπτό) χιουμοριστικό βιντεάκι επί του θέματος, είναι πολύ καλοφτιαγμένο:


Για το τέλος, όσοι θέλετε να διαβάσετε κάτι παραπάνω, μια πολύ καλή συνέντευξη του μεγαλοεπενδυτή Jim Sinclair για το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα - αξίζει να διαβαστεί:
http://www.kitco.com/ind/Hera/apr202011.html

Και για μια μουσική υπόκρουση, μιας και το ασήμι πηγαίνει αυτή τη στιγμή καλύτερα από οτιδήποτε άλλο:
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 4 σχόλια

Ανώνυμος
23 Απριλίου 2011 στις 12:45 π.μ.

Συμφωνω με την αναλυση που κανετε για την κριση και τα ζητηματα που επιλεγετε ως τα πιο σημαντικα. Ομως εχω καποια επωτηματα για την εποχη κατα την οποια "οι εργατες θα εχουν κινεζοποιηθει αρκετα". Αναφερετε και εδω και σε αλλες αναρτησεις σας οτι τοτε μονο θα γινουν επενδυσεις στη δυση και θα υπαρξει αναπτυξη. Ειναι ομως αυτος ο στοχος των αστων(αν υπαρχει βεβαια); Δεν εχω απαντηση σε αυτο και σιγουρα χρειαζεται πολλη μελετη ο τροπος με τον οποιον το κεφαλαιο θα προσπαθησει να ξεπερασει τη συγκεκριμενη κριση.
Μερικα ερωτηματα που μου ερχονται στο νου:
Ακομα και αν κινεζοποιηθουν οι εργατες στη δυση, θα γινουν τοτε επενδυσεις εκει, ή οχι;
Αν "ξεπεραστει η κριση" και οι αστοι ξεπαγωσουν τα συσσωρευμενα κεφαλαια τους, αυτα θα συνεχισουν να επενδυονται σχεδον αποκλειστικα στο χρηματοπιστωτικο τομεα, ή οχι;
Δηλαδη η ανακαμψη θα ερθει με μια αλλαγη της μορφης που εχει παρει ο καπιταλισμος σημερα;
Και αν δεν γινει μια τετοια αλλαγη, εχει τη δυνατοτητα ο καπιταλισμος να ξεπερασει την κριση;

Ελπιζω να μη σας μπερδεψα!

Ανώνυμος
23 Απριλίου 2011 στις 6:59 π.μ.

Ούτε μόνο σου τα λες ούτε τίποτα!

Σε ακούμε και σε διαβάζουμε ΟΛΟΙ εμείς!

Πολύ καλό το βιβλιαράκι αυτό, το χω διαβάσει και γω! Τώρα διαβάζω κάτι βιβλία της Ελλης Παππά και μετά βουρ για τα άπαντα του Λένιν και το κεφάλαιο!

Ώρες ώρες σκέφτομαι τι θα ήξερα αν δεν υπήρχε το διαδίκτυο και τρομάζω!!!

Φιλιά πολλά και καλή ξεκούραση κατά τη διάρκεια των ιουδαϊκών ..εμ χριστιανικών τελετών και εορτών..τα λέμε σύντομα!

Ανώνυμος
24 Απριλίου 2011 στις 11:53 μ.μ.

http://revenikia.blogspot.com/2011/04/european-goldfields.html

Ανώνυμος
29 Απριλίου 2011 στις 6:41 μ.μ.

O.S.@ciaoant1

Ούτε τα λες μόνο σου,
ούτε τα ακούς μόνος σου ciaoan1. Ειδικά αυτά που γράφεις για πετρέλαιο - δολάριο - γεωπολιτική - χρέος.

Yπάρχουν αρκετοί αριστεροί που σε διαβάζουν. Άσε λοιπόν τα περισσότερα μαγαζιά ή μικρομαγαζάκια της αριστεράς κατά μέρος. Είναι ήδη πολιτικά χρεοκοπήμενα. Το ξέρουν το διαισθάνονται αλλά δεν ξέρουν το τι να κάνουν.Η μόνη τους φιλοδοξία είναι να διαλυθούν μαζί με τις "βεβαιότητες" του "παλιού κόσμου". Αργά η γρήγορα, ένας νέος κόσμος(καλύτερος ή χειρότερος κανείς δεν ξέρει) θα ανατείλλει. Τα πάντα ρει σύντροφε ciaoant1.

Λοιπόν, συνέχισε δυνατά και αγωνιστικά τις δημοσιεύσεις σου.Και αν και διαφωνώ μαζί σου σε κάποιες εκτιμήσεις(περί έστω και κριτικής στήριξης της ΕΛΕ και περί ρόλου της Ελλάδος ως "προτεκτοράτου"),

θεωρώ πως η εργασία που κάνεις από το 2008 - αν δεν κάνω λάθος-, είναι ανεκτίμητη προσφορά για την αριστερά.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger