Home » » Παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος “Σελανίκ” απόψε 8/12 στις 19.00

Παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος “Σελανίκ” απόψε 8/12 στις 19.00

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012 | 4:24 π.μ.

«Σελανίκ»: Ιστορικό μυθιστόρημα του Βασίλη Τσιράκη με φόντο τη Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ου αιώνα.

Απόψε, Σάββατο 8 Δεκέμβρη στις 7μμ, παρουσιάζεται και στην Αθήνα, στο Βιβλιοκαφέ «Έναστρο»,  Σόλωνος 101 Εξάρχεια.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Μαριάννα Τζιαντζή, δημοσιογράφος

Νάντια Βαλαβάνη, συγγραφέας και βουλευτής

Νίκος Κουνενής, πεζογράφος

και ο συγγραφέας του βιβλίου Bασίλης Τσιράκης.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:
    
    Σελανίκ ή Σολούν ή Σαλονίκ, οι ονομασίες της πολυεθνικής Θεσσαλονίκης στην περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας και αφετηρία του μυθιστορήματος οι κοσμογονικές αλλαγές που πυροδότησε η κατάρρευση της.
    
    Μέσα από τη ζωή τριών οικογενειών ξετυλίγονται τα γεγονότα και οι ανατροπές που συγκλονίζουν την πόλη φτάνοντας ως το Παρίσι και τη Ζυρίχη, από την παραμονή πρωτοχρονιάς του 1900 ως το φθινόπωρο του 1916.
    
    Τρομοκρατικές ενέργειες, η επανάσταση των νεότουρκων, η Φεντερασιόν, οι πρώτες εργατικές απεργίες, δύο επιδημίες και μια χρεοκοπία, δυο συνεχόμενοι τοπικοί πόλεμοι, η δολοφονία ενός βασιλιά, η απόβαση της Αντάντ, ο διχασμός και η εθνική Άμυνα, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό σκηνικό που σημαδεύει βαθιά την πόλη και τους ανθρώπους της. Και δίπλα σ’ όλα αυτά οι φιγούρες του νεαρού Κεμάλ Ατατούρκ, του Αβραάμ Μπεναρόγια, του στρατηγού Σαράιγ, αλλά και του Πικάσο και του Λένιν.
    
    Οι έρωτες, οι φιλίες, οι μεγάλες προσδοκίες, δοκιμάζονται σκληρά στις μυλόπετρες της ιστορίας, που πορεύεται με τους δικούς της κανόνες και είναι τελικά ο μεγάλος πρωταγωνιστής.
    
    «…κι όλα αυτά μέσα σε δεκατρία μόλις χρόνια, η ιστορία προχωρά με τα κέφια της, άλλοτε σέρνεται βαριεστημένα κι άλλοτε τρέχει πίσω από το χρόνο».
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger