Home » , , » Ψίχουλα-πρόκληση για την ανθρωπιστική κρίση

Ψίχουλα-πρόκληση για την ανθρωπιστική κρίση

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 7 Μαρτίου 2015 | 12:24 μ.μ.

Χτες άρχισε να συζητείται σε κοινή συνεδρίαση τριών διαρκών επιτροπών της Βουλής το περιβόητο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Επειδή η «Κ» είχε φύγει για το τυπογραφείο, δεν γνωρίζουμε πόσες συνεδριάσεις θα κάνουν οι επιτροπές και πότε το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής. Πρόκειται για το φερετζέ που προσπαθεί να βάλει η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου μπροστά από τα πρόσθετα σκληρά μέτρα που θα πάρει, πέραν αυτών που πήραν οι προηγούμενες μνημονιακές, κυβερνήσεις.

Η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί ακόμη και τώρα να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό, μολονότι από τα επτά μέτρα του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» προωθεί μόνο τα τρία και μάλιστα με πολύ χαμηλότερες δαπάνες απ’ αυτές που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προϋπολογίσει (και διαφημίσει) και με αποδέκτες πολύ λιγότερους.

Προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονταν ότι το 2015 θα δοθούν από 3.600 Kwh σε 300.000 νοικοκυριά, επίδομα σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά και επιδότηση κατοικίας σε 30.000 νοικοκυριά. Στο νομοσχέδιο κρατήθηκαν μόνο τα 30.000 νοικοκυριά της επιδότησης κατοικίας, ενώ τα άλλα νούμερα αφαιρέθηκαν, προκειμένου να δικαιολογηθεί η δραστική μείωση των «ωφελούμενων» νοικοκυριών.

Η δωρεάν παροχή ρεύματος που υποτίθεται ότι θα δινόταν για ένα χρόνο δίνεται για εννιά μήνες, όπως και το επίδομα σίτισης, ενώ για την επιδότηση ενοικίου εκτός από το εννιάμηνο προβλέπεται ως δυνατότητα να συνεχιστεί και το 2016.

Τα ποσά που προβλέπονται για κάθε οικογένεια είναι 148.5 ευρώ για ένα χρόνο για την κατανάλωση 2.700 KWh και 1,5 έως 7 ευρώ ανά οικογένεια για ημερήσια επιδότηση συσσιτίου (υποθέτουμε ότι τα νοικοκυριά αυτά θα πάρουν τόσο το επίδομα για τη δωρεάν παροχή ρεύματος όσο και το επίδομα σίτισης). Η επιδότηση ενοικίου ανέρχεται σε 70 ευρώ το μήνα για τα άτομα (2,3 ευρώ την ημέρα) και σε 220 ευρώ για τις πολυμελείς οικογένειες (7,3 ευρώ την ημέρα).

Οπως διαπιστώνουμε, κάθε «ωφελούμενο» νοικοκυριό θα λάβει συνολικά το φοβερό ποσό των 2,05 έως 7,05 ευρώ την ημέρα για ρεύμα και σίτιση για εννιά μήνες. Τη δε επιδότηση ενοικίου θα τη λάβουν πολύ λιγότερα νοικοκυριά, το πολύ 30.000. Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι για να αποδειχτεί ότι πρόκειται για μεγάλη κοροϊδία. Η συγκυβέρνηση-παιδική χαρά του Τσίπρα και του Καμμένου νομίζει ότι απευθύνεται σε λαό ηλιθίων.
Πόσα θα είναι τα νοικοκυριά;

Για τη δωρεάν παροχή 2.700 ΚWh στο εννιάμηνο θα είναι 149.000 νοικοκυριά, με την προϋπόθεση ότι θα κάνουν διακανονισμό για τα χρωστούμενα και θα τηρούν αδιαλείπτως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διακανομισμό. Διαφορετικά δε θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Σε ό,τι αφορά τη σίτιση: Με 1,5 ευρώ/ημέρα θα επιδοτηθούν 340.000 οικογένειες. Μ 3 ευρώ/ημέρα θα επιδοτηθούν 170.000 οικογένειες. Με 7 ευρώ/ημέρα θα επιδοτηθούν μόλις 72.860 οικογένειες.

Επίδομα ενοικίου θα μπορούσαν να πάρουν (αυτή είναι μία παραλλαγή) 14.500 ατομικά νοικοκυριά (2,3 ευρώ/ημέρα) και 15.500 πολυμελή νοικοκυριά (7,3 ευρώ/ημέρα).

Οι κλακαδόροι της παιδικής χαράς θα μας αντιτείνουν, ότι υπάρχουν και άλλα τέσσερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που οι συριζαίοι τα είχαν κοστολογήσει σε 1.013.055.600 ευρώ. Ανάμεσα σ’ αυτά τα μέτρα είναι και η δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη για ανασφάλιστους ανέργους, που την κοστολόγησαν στα 120 εκατ. ευρώ. Πρέπει να επισημάνουμε, ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για κόστος φαρμακευτικής περίθαλψης, γιατί απλούστατα η εργατική τάξη παράγει τον πλούτο της κοινωνίας, ως παραγωγός της υπεραξίας που την καρπώνεται το κεφάλαιο. Πέραν αυτού, ο υπουργός υγείας Π. Κουρουμπλής φρόντισε να ανακοινώσει ισοδύναμο μέτρο προκειμένου να χορηγηθούν φάρμακα στους ανασφάλιστους. Η εξαγγελία της εισαγωγής και εισοδηματικών κριτηρίων στη συμμετοχή στην αγορά του φαρμάκου δεν ήταν, προφανώς, δική του πρωτοβουλία. Θα βάλουν, λοιπόν, χαράτσι σε ένα τμήμα των εργαζόμενων, για να παίρνουν τα φάρμακα άλλοι εργαζόμενοι και άνεργοι, καταβάλλοντας από μηδενική έως ελάχιστη συμμετοχή.

Να θυμίσουμε εδώ, ότι η συμμετοχή των εργαζόμενων για τον κλάδο υγείας ανέρχεται στο 5,1% επί όλων των καταβαλλόμενων αποδοχών τους. Γιατί να καταβάλουν και άλλο χαράτσι, προκειμένου τα ταξικά τους αδέλφια που είναι άνεργα και ανασφάλιστα ή αμείβονται πολύ κάτω από την αξία της εργατικής δύναμης, να προμηθευτούν τα φάρμακά τους; Αυτό είναι υποχρέωση των καπιταλιστών εργοδοτών και του αστικού κράτους.

Το νομοσχέδιο-φερετζές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης κατατέθηκε κουτσουρεμένο και ως προς τα μέτρα και ως προς τη δαπάνη κάθε μέτρου, σε σχέση με αυτά που περιλάμβανε το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Το κουτσούρεμα κρίθηκε επιβεβλημένο προκειμένου να περάσει από την έγκριση της τρόικας, όπως προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup στις 20 Φλεβάρη. Γι’ αυτό άργησε τόσες μέρες να κατατεθεί στη Βουλή, με αποτέλεσμα να κάνουν μια καρικατούρα «διαβούλευσης», που κράτησε μόνο λίγες ώρες.

Γίνεται αντιληπτό, ότι αν η συγκυβέρνηση αποφασίσει (εννοείται με τη συγκατάθεση των ιμπεριαλιστών δανειστών), να υλοποιήσει και τα άλλα τέσσερα μέτρα του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης», θα επιβάλει στον εργαζόμενο λαό νέα χαράτσια και νέες αντιασφαλιστικές και αντεργατικές ρυθμίσεις.

ΚΟΝΤΡΑ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 7 ΜΑΡΤΗ
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

Ανώνυμος
7 Μαρτίου 2015 στις 1:00 μ.μ.

Χαρακτηριστική η φώτο του Βαρδινογιάννη με την γιαγιά έξω από το 1ο Νεκροταφείο, να την στείλετε στο Σύριζα να την μεγεθύνουν και να την κορνιζάρουν για να θυμούνται, γιατί έχω την αίσθηση ότι μετά από 1 μήνα κυβέρνηση έχουν ξεχάσει για ποιο λόγω ο λαός τους έδωσε την εντολή!

Ανώνυμος
8 Μαρτίου 2015 στις 2:05 μ.μ.

Δεν υπαρχει τιποτα παραξενο στην συμπεριφορα του Τσυριζα που ανελαβε διαχειρηστης του καπιταλισμου μαζι με τους Φασιστες ψεκασμενους του καημμενου. 500 ατομα τα τελευταια 5 χρονια αυξησανε την περιουσια τους απο 50 δις σε 76 δις η Εφοπλιστες εχουνε 57 φοροαπαλλαγες με δανεια φτιαχνουνε καραβια στην Κινα και στην Ν.Κορεα Η Φορολογικη συντελεστες μειωνονται για τους Βιομηχανους τους δινει φτηνο ρευμα και ο λαος στην εξουσια. Αυτο ειναι το παραμυθι του Τσυριζα. Καμμια αναμονη Καμμια Αυταπατη. Ταξικη Ενοτητα και λαικη συμμαχια για την ανατροπη του καπιταλισμου

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger