Home » , » Πρόσφυγες-μετανάστες κοινά τα προβλήματα, κοινή και η λύση

Πρόσφυγες-μετανάστες κοινά τα προβλήματα, κοινή και η λύση

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 9 Απριλίου 2016 | 1:48 μ.μ.

Του Μάριου Μαγιολαδίτη*

Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας και οι ενέργειες ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας-ΝΑΤΟ να τις περιορίσουν και να τις ελέγξουν φαίνεται να πέφτουν στο κενό.

Ποια όμως είναι η ουσία του προβλήματος; Είναι ένα καινούριο πρόβλημα και πως αντιμετωπίζεται;
Μια ολόκληρη "επιχείρηση αλληλεγγύης" έχει στηθεί με ΜΚΟ, Γιατρούς, αλληλέγγυους, κλπ. Καθημερινά στέλνονται τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, κλπ ενώ το MEGA και οι λοιπές μιντιακές δυνάμεις ξεκίνησαν ακόμα και εκστρατεία για "Νόμπελ Ειρήνης" για τον ελληνικό λαό που δίνει όλες τις δυνάμεις του να βοηθήσει τους πρόσφυγες-μετανάστες.

Ωστόσο, όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, κυβερνητικές και μη-κυβερνητικές, επίσημες και ανεπίσημες, συστημικές ή αντισυστημικές, έχουν αποδειχθεί πολύ λίγες μπροστά στο πρόβλημα. Την ίδια ώρα μάλιστα τα επίσημα κόμματα και η επίσημη κυβερνητική πολιτική διαχωρίζει τους πρόσφυγες από τους μετανάστες, τους καλούς από τους κακούς, φανερώνοντας και μια άλλη πραγματικότητα: Η αλληλεγγύη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού δεν είναι αμέριστη, δεν είναι α λα καρτ αλλά έχει συγκεκριμένα όρια και χειραγωγείται αρκετά εύκολα.

Στο βαθμό που η αλληλεγγύη δεν εμπεριέχει το ταξικό συμφέρον, όταν είναι αυτό που ο γράφων ονομάζει "ένας ανάπηρος ανθρωπισμός" που δεν πατάει σε ιδεολογική-πολιτική βάση αυτή η αλληλεγγύη θα αναλώνεται και θα είναι ενσωματώσιμη και εύκολα χειραγωγίσιμη.
Και εκεί είναι η ουσία του προβλήματος. Το κεντρικό ζήτημα είναι: Θα αναλωθούμε στα πλαίσια "ανθρωπιστικής" αλληλεγγύης ή θα δώσουμε τις δυνάμεις μας για την επίλυση του κεντρικού ζητήματος, της αιτίας που προκαλεί τα μεταναστευτικά ρεύματα τα ποία περνάνε και από τη χώρα μας;

Και ποια είναι η αιτία που αναγκάζει σύριους, αφγανούς, ιρακινούς εργάτες να παρατάνε τον τόπο τους και να ταξιδεύουν οικογένειες ολόκληρες εκατοντάδες χιλιόμετρα;

Δεν είναι άλλο από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μ. Ανατολή, στο Μαγκρέμπ, στον κόσμο ολόκληρο που αποσταθεροποίησαν κυβερνήσεις. Για παράδειγμα στη Συρία από την αρχή του πολέμου ακόμα, ήταν φανερό ότι η λεγόμενη «αντιπολίτευση» δεν είχε πραγματική λαϊκή βάση ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τη Γαλλία και άλλες χώρε να την αναγνωρίσουν.

Στόχος ήταν να παρέμβουν στα εσωτερικά της χώρας έτσι ώστε να ανατρέψουν τον δημοκρατικά εκλεγμένο αστό πρόεδρό της, Άσαντ. Ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» και η Συριακή αντιπολίτευση δεν δημιουργήθηκαν από κάποια οργανωμένη λαϊκή δύναμη, βρέθηκαν όμως, εξοπλισμένοι με σύγχρονα όπλα και με έμπειρους στρατιώτες που μπορούσαν να αντιπαρατεθούν με τον αρκετά ικανό αστικό Συριακό στρατό.

Το μεταναστευτικό θα επιλύεται το βαθμό που εμείς θα αναπτύσσουμε κίνημα που θα δυσχεραίνει τη δράση του ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Στο βαθμό που θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να καταγγελθεί η επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, στο βαθμό που θα παρθούν πρωτοβουλίες αντίστοιχες του 2001 και του 2003 με μπλοκαρίσματα-αποκλεισμούς των ΝΑΤΟϊκών βάσεων.

Να πρέπει να αποδυναμωθούν οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί και να αναδειχθεί ως βασικό αίτημα το "Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ-ΕΕ". Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό που γεννάει πολέμους, φτώχεια και εξαθλίωση και ταυτόχρονα να χτυπηθεί ανελέητα ο φασισμός-εθνικισμός-ρατσισμός-σοβινισμός.

Τα προβλήματα δεν τα λύνει ένας "ανάπηρος" ανθρωπισμός, ενεργητικός ή παθητικός, που τρέχει απλά να επουλώσει τις πληγές του ιμπεριαλιστικού πολέμου αλλά η αντιιιμπεριαλιστική-αντιπολεμική δράση.

Πρέπει να παλέψουμε ενάντια στα διάφορα ιδεολογήματα που κυκλοφορούν αυτές τι μέρες όπως για παράδειγμα ο διαχωρισμός πρόσφυγα-μετανάστη που είναι αντιδραστικός-ρατσιστικός. Να καταγγείλουμε την προσπάθεια καταγραφή του οικονομικού προφίλ των μεταναστών. Να καταγγείλουμε την στάση των ΜΜΕ. Να καταγγείλουμε και να σταματήσουμε τη δράση φασιστικών και ναζιφασιστικών ομάδων.

* Εκπαιδευτικός. Μέλος της Πορείας Αριστερής Εκπαιδευτικών
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger