Home » , » Νεκρή 60χρονη εργαζόμενη στην καθαριότητα στο Δήμο Ζωγράφου

Νεκρή 60χρονη εργαζόμενη στην καθαριότητα στο Δήμο Ζωγράφου

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο, 1 Ιουλίου 2017 | 2:39 μ.μ.

To βράδυ της Παρασκευής 30 Ιουνίου γύρω στις 12, μέσα στο γενικό χαμό για να μαζευτούν οι τόνοι των σκουπιδιών, άφησε την τελευταία της πνοή, λίγο πριν ανέβει στο απορριμματοφόρο στο χώρο του ΓΚΑΡΑΖ του Δήμου Ζωγράφου, η 60χρονη Nτανιέλα Πρελορέντζου, μητέρα τεσσάρων παιδιών.
 Η Ντανιέλα είχε γίνει τα δυο τελευταία χρόνια αόριστου χρόνου στην υπηρεσία  καθαριότητας μετά από δικαστική απόφαση.

Σύμφωνα με εργαζομένους του Δήμου Ζωγράφου, προσήλθε στην υπηρεσία για να αναλάβει εργασία και να βοηθήσει  στην περισυλλογή απορριμμάτων. Λίγο πριν πιάσει  δουλειά και ενώ θα πήγαινε με το μηχανάκι της στο απορριμματοφόρο, αισθάνθηκε αδιαθεσία και λιποθύμησε. Οι συνάδελφοι της, της  προσέφεραν  τις πρώτες βοήθειες και κάλεσαν αμέσως ασθενοφόρο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος της. Τα ακριβή αίτια του θανάτου της δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί, πιθανά να πρόκειται για καρδιακό επεισόδιο.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η δουλειά του εργάτη- εργάτριας καθαριότητας, γιατί είναι δύσκολη, κουραστική, επικίνδυνη και ανθυγιεινή  πόσο μάλιστα και με τέτοιες κλιματολογικές συνθήκες.

Αυτές τις ημέρες μετά τις κινητοποιήσεις οι συνθήκες εργασίας είναι ακόμη πιο δύσκολες και χρειάζεται να τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας, να χρησιμοποιούνται τα μέσα ατομικής προστασίας, να αποτρέπεται η εντατικοποίηση που οδηγεί πολλές φορές σε οδυνηρά αποτελέσματα. Όπως χρειάζεται να μειωθεί και το ανώτατο όριο ηλικίας.  Σύνταξη στα 55 χρόνια  για άνδρες και γυναίκες σε αυτές τις εργασίες που είναι πολύ βαριές και ανθυγιεινές.

Έξαλλου δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το τελευταία χρόνια των μνημονίων έχουν αυξηθεί τα εργατικά ατυχήματα ακόμα και τα θανατηφόρα.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και στους συναδέλφους της.

Καλό σου ταξίδι Ντανιέλα.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ    

Ιούλιος 2017
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

2 Ιουλίου 2017 - 12:42 π.μ.

Χάσαμε έναν καλό άνθρωπο, έναν άνθρωπο με φιλότιμο.
Μια εργαζόμενη στην καθαριότητα, η οποία παρά την κούραση και παρά τις συμβουλές του παιδιού της, που φυσικά ανησυχούσε δικαίως, πήγε να μαζέψει σκουπίδια, να καθαρίσει την πόλη μαζί με τους συναδέλφους της.
Δυστυχώς η καρδιά της δεν άντεξε. Πώς να αντέξει; Δεν είναι μόνο ότι δούλευε συνέχεια δυο βάρδιες μέσα σε 24 ώρες στις πιο αντίξοες συνθήκες, με το μεγαλύτερο καύσωνα της δεκαετίας, χωρίς εμβολιασμό, ατομικά μέσα προστασίας, όπως καταγγέλλουν συνάδελφοί της. Είναι κι η πικρία, η οργή. Ο θυμός που σε κάνει να μην μπορείς ν’ ανασάνεις.
Κάποιοι κανίβαλοι, ώρες πριν, γκάριζαν από τα ΜΜΕ κατά των υπαλλήλων των δήμων αλλά και των δημοσίων υπαλλήλων γενικότερα. Αν και ελάχιστοι σε αριθμό, βρίσκουν περίοπτη θέση στα κανάλια και τα ΜΜΕ, που είναι τα «λαγουδάκια» των αφεντικών. Εκείνων που θέλουν να απαξιωθεί ο δημόσιος τομέας για τα οικονομήσουν.
Απ’ ότι άκουσα η εργαζόμενη συμμετείχε σ’ όλες τις κινητοποιήσεις της προηγούμενες μέρες. Αδικημένη η ίδια, αφού έπρεπε να πάει σε δικαστήριο για να συνεχίσει να εργάζεται, να προσφέρει, στάθηκε στο πλευρό των συμβασιούχων συναδέλφων της. Και είναι το ΦΙΛΟΤΙΜΟ όλων αυτών των ανθρώπων, αυτό που λείπει από τους πολιτικούς, που τους κάνει να φτάνουν στα όρια τους, για να καθαρίσουν τα δικά μας σκουπίδια.
Ο θάνατος της 60χρονης Nτανιέλας Πρελορέντζου είναι αποτέλεσμα αρκετών παραγόντων. Υπάρχουν κι άλλοι υπεύθυνοι, όχι μόνο η ζέστη και η κούραση. Μπορεί οι ευθύνες τους να μην είναι ποινικές, σύμφωνα με τους κομμένους και ραμμένους νόμους στα μέτρα των αφεντάδων, είναι όμως ηθικές. Η Nτανιέλα είναι άλλο ένα θύμα της πολιτικής που εκμεταλλεύεται στο έπακρο τους εργάτες.
Μιας πολιτικής απάνθρωπης, που θέλει να εργάζονται σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα άνθρωποι που κανονικά θα έπρεπε να παίρνουν μια καλή σύνταξη για τη μεγάλη τους προσφορά.
Μιας πολιτικής που δεν νοιάζεται για να προφυλάξει τον εργαζόμενο, αλλά για να έχει σύντομο αποτέλεσμα, έστω και με τίμημα την υγεία ή την ανθρώπινη ζωή.
Υπάρχει πίεση στους εργαζόμενους όλων των δήμων να μαζευτούν τα σκουπίδια, όσο πιο σύντομα γίνεται. Οι εργαζόμενοι αυτοί καταβάλουν κάθε προσπάθεια, γι αυτό και τους ευχαριστούμε. Είναι όπως είπαμε το φιλότιμο, η θέληση να δείξουν ότι πραγματικά δουλεύουν, ότι οι συκοφάντες τους λένε ψέματα, γιατί είναι υπηρέτες ιδιωτικών συμφερόντων. Οι περισσότεροι πράγματι αναγνωρίζουμε την προσφορά των συμβασιούχων και των μονίμων υπαλλήλων.
Για μας διάκριση υπάρχει μόνο ανάμεσα σε πλούσιους εκμεταλλευτές και φτωχά θύματα - εργαζόμενους στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, που σε όλες τις καιρικές συνθήκες καλούνται να αποδώσουν τα μέγιστα έχοντας όμως ελάχιστα μέσα, λόγω της πλεονεξίας, της αύξησης της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους.
Τα συλλυπητήρια μας στους συγγενείς, φίλους και συναδέλφους της ηρωικής Nτανιέλας. Ο θάνατος της απέδειξε για άλλη μια φορά ότι υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται, σε αντίθεση με όσα λένε οι άθλιοι συκοφάντες, οι οποίοι βέβαια, αν είχαν μια στάλα τσίπα, θα ζητούσαν «συγνώμη» από τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ ανώ μετά θα σώπαιναν δια πάντως. «Αν…» mitsos175.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger