Home » , » Συμπεράσματα από τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Συμπεράσματα από τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020 | 4:09 μ.μ.

Γράφει ο mitsos175

Μετά την κατάρρευση του μετώπου στα Νότια, την κατάληψη της στρατηγικής πόλης Σούσα και με το μισό Ναγκόρνο Καραμπάχ ήδη στα χέρια των Αζέρων, η Αρμενία παραδέχτηκε πως έχασε τον πόλεμο και συνθηκολόγησε. Χάνει το Καραμπάχ. Θα μπορούσε, αν ήταν πιο έξυπνη η κυβέρνησή της Αρμενίας, να μην είχε δεχτεί καν επίθεση από το Αζερμπαϊτζάν.

Είχαμε εκφράσει αμφιβολίες αν η Ρωσία, που ως τώρα βοηθούσε την Αρμενία, θα έκανε επέμβαση στον Καύκασο. Η Αρμενική κυβέρνηση πήγε με τις ΗΠΑ αγνοώντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε μπορούσαν, ούτε ήθελαν να την προστατεύσουν.
Οι Αμερικάνοι θεωρούν την Τουρκία πολύ σημαντικό σύμμαχο. Αυτό ας το λάβουμε υπόψη κι εμείς, όταν λένε τα ΜΜΕ περί φιλέλληνα Αμερικανού Προέδρου, κι άλλες τέτοιες κουταμάρες. Οι Ρώσοι όχι μόνο δεν είχαν λόγο να βοηθήσουν τους Αρμένιους, αλλά μάλλον θέλησαν να δώσουν ένα σκληρό μάθημα στους πρώην συμμάχους τους, τι γίνεται όταν τους αγνοούν.

Στρατιωτικά ο Αρμένικος στρατός κατατροπώθηκε. Παρά την αναμφισβήτητη γενναιότητα των Αρμενίων και το έδαφος που ευνοούσε ως ένα βαθμό τον αμυνόμενο, η υλική και τεχνολογική υπεροχή των Αζέρων προκάλεσαν τεράστιες απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό.
Οι Αζέροι αξιοποίησαν την αεροπορική τους υπεροχή που τους έδωσαν τα νέα οπλικά συστήματα.
Οι Αρμένιοι ήταν πίσω στον ηλεκτρονικό πόλεμο που θα δημιουργούσε προβλήματα στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ χρησιμοποιούσαν όπλα παλιά και γνωστά στους αντιπάλους με αποτέλεσμα την εξουδετέρωσή τους. Το μόνο που κατάφεραν ήταν βαριές απώλειες στους στρατιώτες και μισθοφόρους του Αζερμπαϊτζάν. Και πάλι ίσχυσε ο κανόνας. Ο χρυσός (το χρήμα) είναι το κυριότερο όπλο του πολέμου. Η υλική υπεροχή των Αζέρων ήταν συντριπτική και το αποτέλεσμα αναμενόμενο.

Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να αποφευχθούν οι σφαγές αμάχων. Θα υπάρξει σίγουρα τα απόμενα χρόνια προσπάθεια εκτοπισμού του Αρμενικού πληθυσμού από τους Αζέρους. Έχει χυθεί πολύ αίμα και το μίσος είναι μεγάλο.

Η ΕΣΣΔ είχε κατορθώσει να φέρει ειρήνη μεταξύ των 100 και πλέον εθνοτήτων. Όμως με την κατάρρευση της ο εθνικισμός, ο θρησκευτικός φανατισμός ξαναγύρισαν.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει 2000 στρατιωτικούς στο Καραμπάχ σε ειρηνευτικό ρόλο. Οι Ρώσοι επέστρεψαν δριμύτεροι. Οι Αρμένιοι έριξαν ένα Ρωσικό ελικόπτερο σκοτώνοντας 2 Ρώσους «κατά λάθος». Πολλά λάθη, πάρα πολλά.

Η Αρμενία έκανε τεράστια λάθη. Το κυριότερο ήταν πως πίστεψαν τις ΗΠΑ. Θα μπορούσαν επίσης τόσα χρόνια να διαπραγματευτούν μια συμφωνία. Όμως έδειξαν αλαζονεία. Η κυβέρνηση της Αρμενίας δεν βοήθησε το Καραμπάχ. Αντίθετα το χαντάκωσε. Είπαμε πως η όλη υπόθεση θύμιζε έντονα Κύπρο. Σίγουρα μετά την οδυνηρή ήττα θα υπάρξουν εξελίξεις στη χώρα. 

Ένα ματωμένο κεφάλαιο έκλεισε. Ένα νέο κεφάλαιο αρχίζει

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger