Home » » Occupy Central: Χόνγκ Κόνγκ εναντίον νεοφιλελευθερισμού

Occupy Central: Χόνγκ Κόνγκ εναντίον νεοφιλελευθερισμού

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014 | 11:39 μ.μ.

Ενώ οι διαδηλωτές πλημμυρίζουν τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ απαιτώντας ελεύθερες εκλογές το 2017, τα δυτικά  ΜΜΕ ακολουθώντας την προσφιλή τους τακτική χαρακτηρίζουν τον αγώνα απλά ως μια σύγκρουση μεταξύ ενός αυταρχικού κράτους (σ.μ της Κίνας) και των πολιτών που θέλουν να είναι ελεύθεροι. Η αριστερά την ίδια ώρα έχει μείνει αξιοσημείωτα βουβή μπροστά στο ζήτημα. Δεν είναι σαφές αν αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχει την δυνατότητα να αντιληφθεί την κατάσταση ή δεν θέλει να συμπαρασταθεί σε ένα κίνημα που υποτίθεται ότι έχει φιλελεύθερες αρχές ή δεν θέλει να συγκρουστεί με την Κίνα.

Οι ιστορίες για το Occupy Central πλημμυρίζουν τα εξώφυλλα των μαζικών μέσων ενημέρωσης ενώ τόσο το BBC όσο και το CNNεκδώσαν άρθρα ειδικών στο ζήτημα που δεν κατόρθωσαν τίποτα περισσότερο από το να δείξουν πόσο βολικοί είναι για το σύστημα προκαλώντας στους αναγνώστες περισσότερη σύγχυση πάρα γνώση.

Εννοείται ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η παραμικρή οικονομική ρίζα της σύγκρουσης. Το Beeb πήγε το ζήτημα ακόμα πιο μακριά αναρωτώμενο εάν το μέλλον του Χόνγκ Κόνγκ ως χρηματιστηριακό κέντρο βρίσκεται υπό απειλή δίνοντας μας μια ιδέα ποιες είναι οι προτεραιότητες του παγκόσμιου κατεστημένου.

Άσχετα όμως με το τι το BBC θέλει να κάνει τον κόσμο να πιστεύει το Occupy Central δεν είναι τόσο μια μάχη για δημοκρατία παρά μια μάχη για κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι αλήθεια ότι οι κάτοικοι του Χόνγκ Κόνγκ έχουν εξαγριωθεί με την παρέμβαση του Πεκίνου στις εσωτερικές τους υποθέσεις, είτε αυτές πρόκειται για το πρόγραμμα μετανάστευσης της Κίνας, είτε την καταπάτηση της ελευθερίας του τύπου, ή την εθνικιστική-προπαγανδιστική καμπάνια του προγράμματος ‘’moral and national education’’. Αυτά τα ζητήματα μπορεί να έχουν την σημασία τους αλλά δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τις αυξανόμενες καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ζωή στο Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με στοιχεία του καθηγητή T. Carroll ένας στους πέντε κατοίκους της πόλης ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ οι ανισότητες έχουν αυξηθεί σε ποσοστά που βρίσκονται ανάμεσα στα μεγαλύτερα σε παγκόσμια κλίμακα. Οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί σε αντιστοιχία τουλάχιστον του πληθωρισμού κάτι που σημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει σε πραγματικούς όρους. Ο κατώτατος μισθός που επιτεύχθηκε μόλις το 2010 είναι στα 3.60 δολάρια την ώρα, λιγότερο από το μισό του αντίστοιχου στις ΗΠΑ. Εννοείται ότι δεν υπάρχει δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης, επιδόμα ανεργίας ή σύνταξη. Η μέση εργάσιμη εβδομάδα είναι στις 49 ώρες, σε περίπτωση που θεωρήσει κανείς ότι οι 40 είναι σκληρές. Οι τιμές των σπιτιών στο Χονγκ Κονγκ είναι ανάμεσα στις ακριβότερες σε όλο τον πλανήτη. Ενώ ακόμα και ο νεοφιλελεύθεροςEconomist τοποθετεί το Χονγκ Κονγκ στην κορυφή της λίστας του με τα μέρη που αναγκαία προϋπόθεση για να πετύχει ένα κεφάλαιο είναι η διαπλοκή του με τους διεφθαρμένους κρατικούς υπαλλήλους.

Η λίστα των ανθρώπων που έχουν ταχθεί εναντίων του Occupy Central είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική – π.χ ο ολιγάρχης Li Ka της HSBC, του χρηματοπιστωτικού τιτάνα. Το πρόβλημα με την τοπική αρχή δεν είναι μόνο ότι δεν εκλέχτηκε δημοκρατικά, αλλά το ότι υπηρετεί τα συμφέροντα δύο κύριων ομάδων. Από την μία του Πεκίνο και από την άλλη της τοπικής ελίτ. Εν τέλει η διακυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί δημοκρατική σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι δύσκολο να δούμε γιατί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι ολιγάρχες φοβούνται το Occupy Central: Κάθε κίνημα που στρέφει την κατάσταση προς μια  πραγματική δημοκρατία θα οδηγήσει σε απώλεια των προνομίων τους και της δύναμης που απολαμβάνουν σε όλη την περιοχή. Η κατάσταση που έχει παγιωθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια τους εξυπηρετεί πολύ καλά.

Οι διαδηλωτές που βλέπουμε δεν έχουν μια ιδεολογική σύσφιγξη. Δεν είχαμε ποτέ δικαίωμα ψήφου, ούτε κάτω από την Κινέζικη ούτε κάτω από την Βρετανική αποικιοκρατική αρχή. Ήμασταν σε μεγάλο βαθμό πειθήνια αποικιακά υποκείμενα λόγω του αυξημένου βιοτικού επιπέδου. Όμως όταν η μεσαία και η εργατική τάξη άρχισε να συνθλίβεται, η κυρίαρχη τάξη άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι  ‘’όχι μόνο ψωμί δεν μπορεί να δώσει άλλα μήτε παντεσπάνι’’. Η μάχη για την δημοκρατία δεν είναι απλά μια μάχη για την θεμελίωση ψήφου, είναι μια μάχη για την πραγματική δημοκρατία, για το δικαίωμα της αυτοκυβέρνησης των ανθρώπων. Η καθολική ψηφοφορία θα είναι απλά το εφαλτήριο μέρος για μια μακριά διαδικασία αλλαγών που θα πάρει την εξουσία από τα χέρια των ελίτ και θα τα δώσει για πρώτη φορά στα χέρια των καθημερινών ανθρώπων.

από το blog clearingtherubble.wordpress.com του Ming Chun Tang

μετάφραση από την Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 10 σχόλια

Ανώνυμος
2 Οκτωβρίου 2014 στις 12:38 π.μ.

Καπως ετσι καποιοι "αριστεροι" πανηγυριζαν για τους εξεγερμενους Συριους που εγιναν τζιχαντιστες, για το κινημα της Μαινταν που αποδειχθηκαν ναζι, για τις αραβικες ανοιξεις που κατεληξαν σε κυβερνησεις φανατικων ισλαμιστων κλπ και ολα αυτα με την ευγενικη χορηγια ΗΠΑ-ΕΕ.
Ας περιμενουμε να δουμε που το πανε το πραμα οι διαδηλωτες στην Κινα.... Γιατι προβλεπω κωλοτουμπες απο διαφορους "αριστερους".

2 Οκτωβρίου 2014 στις 12:45 π.μ.

" εναντίον νεοφιλελευθερισμού" είναι αυτός
https://pbs.twimg.com/media/Byw4pbnIIAA2GaF.png
και αυτοί;
http://media.chinaworker.info/2013/08/HK-130-CY-7.jpg

Αντινεοφιλελεύθεροι Hedge Fund Manager και με σημαίες της εγγλέζικης αποικιοκρατίας;

-Μας δουλεύετε;

Ανώνυμος
2 Οκτωβρίου 2014 στις 3:32 μ.μ.

Δεν πανηγυρίζουμε γενικά ως κομμουνιστές και αριστεροί για κάθε εξέγερση. Είμαστε μαζί με τους αγωνιζόμενους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ, στο βαθμό που πολιτικά στρέφονται -και έτσι μάλλον πράττουν μέχρι τώρα- εναντίον του Κινέζικου καπιταλισμού (με σφυροδρέπανο όμως ο καπιταλισμός έτσι; μπας και καταλάβουν ορισμένοι ότι τα σύμβολα δεν κάνουν τον αριστερό ή τον κομμουνιστή), έστω και αν έχουν μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα οι διεκδικήσεις τους.

Το ίδιο ισχύει και για την Μέση Ανατολή. Είμαστε μαζί με τους εξεγερμένους κατά του Ασαντ, μόνο στον βαθμό που έχουν δημοκρατικό/κοσμικό χαρακτήρα οι διεκδικήσεις τους. Είνα ικαταστροφική για τον λαο τόσο η επιπόλαιη αντίληψη που λέει "εξέγερση να'ναι και ό,τι να'ναι", όσο και η κατοπρική της γραφειοκρατική και στείρα αντίληψη "δεν είμαι με καμμία εξέγερση αν δεν ηγεμονεύει από την αρχή της ένα κομμουνιστικό ή άλλο επαναστατικό κόμμα".

Ανώνυμος
2 Οκτωβρίου 2014 στις 7:27 μ.μ.

Οταν οι ιμπεριαλιστικοι σχεδιασμοι βαφτιζονται εξεγερση? Τι κανουν οι αριστεροι?
Δεν πρεπει να δουμε ποιοι ηγουνται και πρωτοσταστουν στις οποιες κινιτοποιησεις? Πχ στο Χ-Κ σημερα ενας εκ των ηγετων των κινιτοποιησεων ειναι υπαλληλος των ΗΠΑ. Αυτο δεν πρεπει να προβληματισει? Οταν υπαρχουν μπλοκ που εχουν τις αγγλικες αποικιακες σημαιες ως λαβαρα δεν πρεπει να το παρουμε υποψιν?
Αυτη η επιπολαιοτητα(?) εκανε αναρχικες και τροτσκιστικες ομαδες στην Ουκρανια να στηριζουν το πραξικοπημα που εφερε στην κυβερνηση εως και ναζιστες!
Καπως ετσι εφτασε ο Κωσταντινου δημοτικος συμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να καλει ουσιαστικα την ΕΕ σε επεμβαση στη Συρια για να υπερασπιστει τους "εξεγερμενους Συριους" που πλεον σημερα ξερουμε οτι ηταν μισθοφοροι των ΗΠΑ και πλεον εξελιχθηκαν στους "φρανκεσταιν" γνωστους "τζιχαντιστες του ΙΚ" που οι ΗΠΑ και καλα τωρα θα πολεμησουν αφου τους κατασκευασαν...

Ανώνυμος
3 Οκτωβρίου 2014 στις 2:11 π.μ.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ποτέ δεν κάλεσε σε επέμβαση της Ε.Ε. στη Συρία. Οι εξεγερμένοι στη ΣΥΡΙΑ αποτελούν ένα κοινωνικό σώμα με πολλαπλές και αντιθετικές πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό του2. Εκεί υπάρχουν και οι λαϊκές δυνάμεις που θέλουν μια ανεξάρτητη δημοκρατική Συρία και οι μισθοφόροι των ΗΠΑ και οι φανατικοί μουσουλμάνοι κλπ.

Ούτε επιπολαιότητα/ρηχότητα, αλλά ούτε και γραφειοκρατία/στειρότητα. Οι σημερινές εξεγέρσεις είναι άκρως αντιφατικές γιατί αντιθετικές μεταξύ τους δυνάμεις συγκλίνουν προσωρινά σε κάποιους εντελώς προσκαιρους στόχους. Ετσι εξηγείται η αντιφατικότητα των ουκρανών εξεγερμένων (κομμουνιστές, πατριώτες και εθνικιστές συνυπάρχουν όντας ειδικα οι κομμουνιστές και οι εθνικιστές αντίθετοι), η αντιφατικότητα των εξεγερμένων στη Συρία και σε άλλες αραβικές χώρες, το Χονγκ Κονγκ κλπ.

Στην εποχή μας πραγματοποιούνται βαθιές και μεγάλες αλλαγές σε όλα τα πεδία και στην πολιτική. Μέχρι να αποκρυσταλλωθούν οι νέες πολιτικές δυνάμεις που θα αντιστοιχηθούν με τις ταξικές και τις εθνικές επιδιώξεις των πληθυσμών και των κοινωνικών τάξεων. Το καθήκον μας ως αριστεροί και κομμουνιστές είναι να υποστηρίζουμε τις όποιες αντικαπιταλιστικές προοδευτικές, κοσμικές δυνάμεις των εξεγέρσεων αυτών, χωρίς ωραιοποιήσεις ή ισοπεδώσεις.

Ξεκάθαρα
3 Οκτωβρίου 2014 στις 10:45 π.μ.

Οι ΚΚΕδες για άλλη μια φορά τα έχουν μπερδεμένα.

1. Οι εξεγερμένοι κατά του Άσσαντ στη Συρία ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχουν με Τζιχαντιστές. Πρόκειται για ανθρώπους που είχαν υποστεί διώξεις από το δικατορικό καθεστώς της οικογενειοκρατίας Άσσαντ με πάρα πολλούς νεκρούς κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Μαζί τους τάχθηκε μεγάλο τμήμα του Συριακού λαού αλλά και του στρατού.

2. Οι Τζιχαντιστές είναι φρούτο εισαγόμενο που χτυπούν εξίσου τον Άσσαντ αλλά και τους εξεγερμένους. Και φυσικά οι χαμένοι στην περίπτωση αυτή είναι μάλλον οι εξεγερμένοι οι οποίοι δέχονται πυρά από δύο μεριές και δεν πάιρνουν όπλα από κανέναν. Ο Άσσαντ με τους Τζιχαντιστές μάλλον βρήκε έναν απρόσμενο συμμαχο κατά της Συριακής εξέγερσης.

3. Το καθεστώς της Κίνας ΔΕΝ είναι Καπιταλισμός. Είναι κάτι χειρότερο: Καπιταλισμός χωρίς αστικοδημοκρατικά δικαιώματα.
Το καθεστώς της Κίνας είναι το "ονειρο" κάθε νεοφιλελεύθερου.

Μην υπερασπίζεστε λοιπόν το Κινέζικο καθεστώς μόνο και μόνο γιατί στη "φανέλα" φοράει το σφυροδρέπανο.
Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά.

Ανώνυμος
3 Οκτωβρίου 2014 στις 12:29 μ.μ.

Εδώ ρε σεις οι τύποι δεν κατάλαβαν ακόμα ότι η Σοβιετική ένωση αντιστάθηκε στον ναζισμό γιατί όλοι οι πεμπτοφαλαγγίτες εκαθαρίστηκαν στις δίκες της Μόσχας και θεωρούν ήρωες τον Μπουχάριν τον Ρύκοφ τον Ρακόφσκυ τον Γκρίνκο τον Κρεστόνσκυ τον τον Τσέρνωφ τον Ιβανώφ τον Τουχασέφσκυ κι άλλους . Και κατά τ άλλα απορούν πως στην Πράγα μπήκε τόσο γρήγορα ο Χίτλερ ή γιατί το Βέλγιο έπεσε τόσο γρήγορα ή γιατί δεν αντιστάθηκε η Νορβηγία. Και τους λες, μα το γεγονός ότι η λέξη πέμπτη φάλαγγα ήταν άγνωστη το 1936, δεν ήταν ακόμα σε χρήση δηλαδή, δε σημαίνει ότι δεν υπήρχε κιόλας.Απλά ο Μουστάκιας τους πήρε χαμπάρι και τους δίκασε και τους καταδίκασε σε θάνατο όλους επι εσχάτη προδοσία.Γι αυτό στην Σοβιετική Ένωση δεν υπήρχαν οι Σουδήτες του Χενλάιν, οι Σλοβάκοι Τίζος, οι Βέλγοι Ντεγκρέλ και οι Νορβηγοί Κουίσλινγκ. Υποθέτω ότι όπως σήμερα διαβάζομε τ απομνημονέυματα του πρέσβη των ΗΠΑ ατη Μόσχα (του πρέσβη των ΗΠΑ στη Μόσχα, το ξαναγράφω) Josef E. Davis εκείνη την εποχή και καταρρέει η αισχρή προπαγάνδα τους για το τέρας τον Μουστάκια έτσι και μετά απο χρόνια θα βγουν οι αλήθειες στην φόρα. Αλλά μέχρι τότε , τι το θες?, θα χουνε κάνει τη ζημιά τους στο ταξικό κίνημα? Θα την έχουνε κάνει.

Ανώνυμος
3 Οκτωβρίου 2014 στις 2:52 μ.μ.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ποτέ δεν μίλησε για επέμβαση της ΕΕ στη Συρία. Η σωστή αντίληψη των αριστερών και των κομμουνιστών έγκειται στο να προσπαθούνε σε κάθε εξέγερση να ενισχύουν το αντικαπιταλιστικό δημοκρατικό κοσμικό της στοιχείο. Στην εποχή μας, εποχή κατά την οποία δνε υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που να αντιστοιχούν στο σημερινό επίπεδο ταξικής πάλης από την μεριά της εργατικής τάξης και του λαού, οι εξεγέρσεις θα αντανακλούν και αντανακλούν τούτη τη σύγχυση και το μπέρδεμα.

Οι εργατικές τάξεις και οι λαοί βρίσκονται σε δραματική υποχώρηση εδώ κα ιδεκαετίες όσον αφορά την ταξική συνείδηση, τον πολιτισμό, την εργατική πολιτική. Για αυτόν τον λόγο οι εξεγέρσεις των λαών έχουν αντιφατικότατα χαρακτηριστικά. Ενυπάρχουν αντιθετικές δυνάμεις σε πολλές από αυτές τις εξεγέρσεις: Κομμουνιστές, εθνικιστές, θρησκόληπτοι κλπ. Το να παραγνωρίζουμε τις αντιθέσεις αυτές και να υποστηρίζουμε άκριτα κάθε εξέγερση, είναι το ίδιο λάθος με το να τις ισοπεδώνουμε στο όνομα της μη καθαρότητάς τους! Το ένα είναι ρηχή/επιπόλαιη λογική και το άλλοείναι γραφειοκρατική/στείρα λογική.

Ανώνυμος
4 Οκτωβρίου 2014 στις 1:42 π.μ.

7:02, ε και; ΤΙ λέει ο Κωνσταντίνου; Λέει πως οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να διακόψουν τις σχέσεις τους με τον Ασαντ. Ο Ασαντ είναι δικτάτορας με την στήριξη μέχρι χτές της Δύσης. Με την σφαγή των αριστερών και κομμουνιστών τη δεκαετία του '70. Αυτά έκανε ο Ασαντ. Και βέβαια έπρεπε να ανατραπεί από τον λαό.

Αυτά λέει ο Κωνσταντίνου. Επίσης μιλά κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Που το είδες το κάλεσμα για...επέμβαση της ΕΕ;;

Ανώνυμος
4 Οκτωβρίου 2014 στις 11:36 π.μ.

Ο Κωνσταντίνου μιλάει για Συριακή επανάσταση, επανάσταση στον Αραβικό κόσμο γενικά και για αγωνιστές της ελευθερίας. Λέει επίσης ότι η Συριακή επανάσταση δεν είναι ουρά του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών. Όλα αυτά μάλλον στο όνειρό του τα είδε. Ο κάθε ένας μπορεί ελεύθερα να κάνει τη εκτίμησή του για το τι συμβαίνει στη Συρία. Όμως επειδή μιλάει δημόσια και είναι ενταγμένος σε κάποιο πολιτικό χώρο, οι υπόλοιποι έχουν δικαίωμα να κάνουν κριτική σε αυτά που λέει και να διαφωνήσουν. Δεν γνωρίζω αν τα λεγόμενά του είναι και εκτιμήσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Όπως και να χει, επειδή λέει κάτι ο Κωνσταντίνου, δεν σημαίνει ότι πρέπει όλοι οι υπόλοιποι να πάρουν διαζύγιο από τη λογική για να βγάλουν σωστή τη θέση του.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger